Hírek és minden más

Öt évet is jelenthet: ingyenes szűrővizsgálatok Budapest-szerte

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital

Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el:
Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
2024. május 2. és június 16. között, Budapest-szerte több helyszínen ingyenes egészségügyi szűrési lehetőségekkel várják a regisztrálókat. A Fővárosi Önkormányzat szűrőkampányára azért érdemes jelentkezni, mert könnyen elérhetővé tesz olyan vizsgálatokat, amelyekre az állami egészségügyben több hónapot kellene várni, magánegészségügyben pedig több 10 ezer forintba kerülne egy-egy vizsgálat. Újságíró kollégánk ellátogatott az egyik szűrőállomásra.
„Száz éves hölgy volt a legidősebb jelentkező, aki részt vett a szűrésen” – mondta Dr. Vargavics Eszter, a szűrések szakmai vezetője a Madaras József téri állomáson. A százéves kor megélését nem ígérhetjük, de ezeknek a szűréseknek pont az a lényege, hogy időben felfedezzék bajt, és így megfelelő kezelést kaphasson a páciens. Itthon ijesztőek az adatok: százezer főre vetítve 40 százalékkal többen halnak meg rákban, mint átlagosan az Európai Unió országaiban. Budapesten is riasztóak a számok: az elhalálozások negyedének hátterében áll daganatos betegség.
Tudjuk, hogy sokszor elhangzik, miért fontos szűrővizsgálatokra járni, de talán az az adat, hogy akár öt évvel is tovább élhetünk, ha rendszeresen járunk szűrővizsgálatokra, motiváló lehet.
Mi történik pontosan egy ilyen szűrőbuszban?
„Sokan mondják, hogy legalább 10 éve voltak utoljára például tüdőszűrésen” – hangzik el mellettem, miközben várom az első állomást, a laborvizsgálatot. Ez konkrétan vérvételt jelent. Kicsit félek a tűktől, de nem a világvége. A vérképen túl egyébként megnézik a vércukrot és a vérzsírokat, a vesefunkciós értékeket, a májenzimeket, a húgysavat, a vasat, valamint a vörösvérsejtek süllyedését is. Kedvesen behívnak, majd az adategyeztetés után már tartom is a bal karom: Rita, aki leveszi a vérem, határozott, és ezért nagyon hálás vagyok. Három kémcsőnyi vért vesznek, mindezt egy fájdalommentes tűszúrással.
Megyek tovább a légzésfunkciós vizsgálatra: itt is kedvesen fogadnak, és gyorsan elmondom, hogy év elején voltam kovidos, és azóta mintha nem lenne teljesen rendben a légzésem. Itt nem kell semmi mást csinálni, csak egy fehér műanyag csőbe fújni, ameddig csak bírja az ember szusszal. Aggódom, hogy biztos nem jól fújtam, de a képernyő görbéjére mutatva megnyugtatnak, sikerült a vizsgálat, és nagy valószínűséggel nincsenek „koronavírus-maradványok” a tüdőmben, de ezt majd biztosan a tüdőröntgen eredménye mondja meg. Ezzel a légzésfunkciós vizsgálattal a tüdőszövet károsodása vagy a légúti szűkület is kimutatható.
Minden vizsgálat diszkrét, vagyis megteremtik a doktor-beteg találkozás rövid idejére is a bizalmat. Ezért arra biztatom Önöket, hogy használják ki a lehetőséget, és a szűrővizsgálat ideje alatt az adott orvos szakterületéhez igazítva kérdezzenek rá az egészségmegőrzéssel kapcsolatos tudnivalókra. Ritka alkalom, amikor ilyen nyugodt légkörben lehet kérdezni a szakembereket. 
„Csak rá kell állni a padlóra, és felemeli a pácienst a megfelelő pozícióba” – a mobil szűrőállomás modern mellkasi röntgenjét mutatja Dr. Vargavics Eszter, a szűrések szakmai vezetője. Ez már nem a régi, hideg nagy fém tüdőröntgen, amitől gyerekkorom óta kitör a frász. A szűrőbuszok többi vizsgálata is korszerű környezetben történik, tehát ha esetleg tart a régi orvosi eszközöktől, ez most az ingyenes szűrővizsgálatoktól ne tartsa vissza!
Folytatom az utam, most a melanóma vizsgálat következik. Az anyajegyszűrést is dermatoszkóppal végzik: a doktornő egy kis mikroszkóppal végignézi az ember összes anyajegyét. Felkerülnek a felhőbe ezek az adatok is, és ezt is megkapom szinte azonnal e-mailben. Ez azért jó, mert a következő évek szűrési eredményeit össze lehet hasonlítani majd ezekkel az adatokkal: nőtt-e, változott-e valamelyik anyajegyem. A vizsgálat közben a doktornő részletesen elmondja, hogy mit kell tudni az egyes anyajegyeimről, mik azok a piros foltok a mellkasomon, szóval megint megkapok minden szükséges információt, ami megnyugtat.
Aztán következik a boka-kar index vizsgálat, amiről azt hittem elsőre, hogy egy ortopédiai szűrés. (Vannak olyan helyszínek, ahol van ilyen is.) Hát, ez nem az. Lefekszem egy ágyra, és mindkét kezemen és a bokáimon egyszerre mérnek vérnyomást. „Nagyon vékonyak a lábai, nem sikerült jól, most ezt újra megismételjük” – mondja Vargavics doktornő. Itt sem fáj semmi, inkább kicsit nevetnem kell, ahogy kívülről látom magam, és fújódik fel mind a négy végtagomon az egy-egy vérnyomásmérő. Ez a vizsgálat az érrendszer aktuális egészségi állapotáról ad átfogó képet. Meg tudják belőle állapítani, hogy van-e érszűkülete a páciensnek.
Konzultáljon háziorvosával, hogy öt évvel tovább élhessen!
Az Egészséges Budapest program legfőbb célkitűzése, hogy minden fővárosi kerületben legyen elérhető a CT és az MR diagnosztika. Erre még inkább szükség van amiatt, hogy 1,75 millió saját lakosán túl Budapestnek kell kielégítenie az agglomeráció és Pest megye távolabbi térségeinek igényeit is. Hivatalos adatok szerint évente mintegy 300 ezer CT-vizsgálatot végeznek el a fővárosban, ami az országos mennyiség harmada.
A daganat okozta betegségek egész sorára érvényes, hogy a korai felismerés életet menthet, ezért a tudatosság már fiatal kortól kiemelt fontosságú. Ennek meghatározó része a rendszeres részvétel a megfelelő szűrővizsgálatokon, amiről érdemes háziorvosunkkal konzultálni. Számos esetben már egy egyszerű laborvizsgálat eredménye is utalhat olyan folyamatokra, amelyeket időben észlelve sokat javulnak a beteg életkilátásai.
A tartalom a Fővárosi Önkormányzat megbízásából, a HVG BrandLab közreműködésével jött létre, a cikk létrehozásában a HVG hetilap és a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.
Donald Tusk átalakította kormányát
Egyszer csak énekelni kezdett a Katona József Színház társulata a Mikszáth téren
Vitézy Dávid: Budapest nem lehet Kína játszótere
Stratégiai ügy lett a csornai napelemgyár felszámolása
Mozdonyok és tehervagonok beszerzéséről és magyarországi gyártásáról állapodott meg egy magyar és két kínai cég.
A Tiszta párt frontembere borsodi körútján ejtette útba a hányatott sorsú romatelepet.
Persze kérhet újabb felülvizsgálatot Donald Trump egykori vezető stratégája.
A csatár nem közölte, hol folytatja pályafutását, de a spanyol sajtó néhány hónapja már tényként kezeli, hogy a Real Madrid és Mbappé…

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár
Kávé, kapszulás kávé: kapszulás kávé rendelés

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital