Hírek és minden más

Tényleg fázósabbak a nők, mint a férfiak? Végre megvan a valódi válasz

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital

Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el:
Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Régi vita, hogy a nők tényleg fázósabbak-e, mint a férfiak. A termosztát körüli háború azonban lehet, hogy puszta legenda, és nincs is semmi látnivaló? Egy kutatás most ezt sugallja.
A kapcsolódó kutatást az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (National Institutes of Health / NIH) végezte el abban a reményben, hogy jobban megértik, hogyan szabályozza az emberi szervezet a saját belső testhőjét.
Igazából a kutatás központi kérdése sokkal egyszerűbb volt: van-e igazság abban a közvélekedésben, hogy ugyanazon a hőmérsékleten a nők tényleg jobban fáznak-e, mint a férfiak.
Hogy ezt alaposabban kivizsgálják, 16 nő és 12 férfi részvételével fogtak kísérletekbe. Nulladik lépésként néhány vizsgálatot végeztek, mint mondjuk megmérték a testhőmérsékletüket, majd beültették őket egy klímával szabályozott hőmérsékletű helyiségbe öt órára.
Bizonyára mindenkinek van olyan ismerőse, aki télen majd megveszik a hidegtől, de más évszakokban is fázós. A furcsa jelenségre több tudományos magyarázat is létezik, egyes esetek figyelmeztetések is lehetnek.
Ezalatt különböző hőmérsékletnek tették ki őket időszakosan; 17 és 31 Celsius-fok között. Eközben időnként megmérték például a testhőmérsékletüket, illetve kérdezgették őket, hogy fáznak-e – és az esetleges hidegrázást is figyelték.
A kutatók nem találtak jelentős különbséget a vizsgálatok során a férfiak és a nők saját bevalláson alapuló hőkomfortjában – összegzi az eredményeket a Gizmodo.
Sőt, a jelek szerint a nőknél alacsonyabb a „kritikus hőmérséklet”, magyarán a testük anyagcsere-változtatásokat eszközöl, hogy melegen tartsa őket. A gyakorlatban a nők testhőmérséklete végül magasabb volt a férfiakénál, ahogy csökkent a helyiség hőmérséklete.
Bár gyakran hallani „normál” testhőmérsékletről, valójában az egyéntől, a nemétől és a napszaktól is függő értékről van szó, állítják amerikai kutatók egy kiterjedt vizsgálat nyomán.
A PNAS folyóiratban közölt tanulmány szerzői szerint ezek a kis különbségek is csak annak tudhatók be, hogy a nők teste jellemzően kisebb, míg a testzsír-százalékuk magasabb, mint a férfiaké úgy általában.
Ez arra is enged következtetni – és a kutatók is kiemelik –, hogy a hőérzet különbségei inkább fakadnak abból, hogy valakinek milyen „méretű” a teste, mint hogy mi a neme.
A kis minta miatt azonban még több kutatásra lehet szükség ahhoz, hogy a vita végére kitegyék a pontot.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.
Az OpenAI egyelőre nem erősítette meg, de minden jel arra mutat, hogy a jövőben az interneten keres majd válaszok után a ChatGPT, és le is hivatkozza a forrásokat.
Egy komplett tudományos publikációt is össze tud foglalni egy képernyőnyi területen az Opera mesterséges intelligenciája, az Aria, mely már…
A Solar Orbiter 2020-ban indult útnak, hogy közelebbről vizsgálja meg a Napot. Jelenleg nincs olyan napszonda, ami jobb minőségű videót…
További friss állások ›
A videójátékosok körében vannak, akik előszeretettel jutnak előnyre némi csalás által. Ezt a vágyat használja ki egy ravasz átverés, amely…
Eddig ki lehetett játszani a Steam rendszerét, és bizonyos esetben úgy kérhettek pénzvisszatérítést a játékosok, hogy valójában…
Közleményben fakadt ki a közmédia Magyar Péterre
Olyan lopott Lexus bukkant fel a magyar határon, amely ritkaság mifelénk
Az állam értékbecslés és kész tervek nélkül vette meg Tiborcz üzlettársától a zuglói új „városközpontot”
Hszi Csin-ping elnök válogatta kínai bölcsességekről szóló dokumentumfilmet mutat be az MTVA 
Magyar Nemzet: Már nem gyanúsítják a Nemzeti Színházban történt baleset ügyelőjét
A június 1-re időzített eseményt „Magyarország maradjon a béke szigete!” mottóval hirdetik.
Schilling hosszú idő után ismét Magyarországon rendezett színházi előadást: olyat, ami semmilyen másik művére sem hasonlít. Kritika.
Hogyan passzol a Titanic zenéje Hszi Csin-ping szavaihoz? Hogyan lehet pillanatnyi önkívületben meginvitálni egy iráni holokauszttagadót? Magyarnak való vidék-e a vármegye?

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár
Kávé, kapszulás kávé: kapszulás kávé rendelés

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital