Hírek és minden más

A jó hír: az idei frissítés után biztonságosabb lesz a Windows. A rossz hír: és lassabb is

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital

Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el:
Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Alapértelmezés szerint aktiválhatja a BitLocker lemeztitkosítást minden Windows-telepítésnél a Microsoft, ami biztonsági szempontból jó, teljesítmény tekintetében azonban okozhat problémákat.
Fontos változás jöhet a Windows 11-be idén, az operációs rendszer éves nagy frissítésének (24H2): a hírek ugyanis arról szólnak, hogy a rendszer telepítésekor ezentúl alapértelmezés szerint aktiválva lesz a BitLocker nevű lemeztitkosítás.
Mint a német nyelvű Deskmodder észrevette, az új Windows 11 egy megújított telepítővel is fog érkezni, mely kérdés nélkül megkezdi a lemezek titkosítását is a BitLockerrel. Ez nem az egyedüli változás: ezentúl ugyanis a legolcsóbb Windows 11, a Home változat is megkapja a BitLockert, szintén alapértelmezetten.
Ez a titkosítás gyakorlatilag feltörhetetlenné teszi a rendszert, akkor is, ha az eszköz – vagy csak a rendszermeghajtó – illetéktelen kezekbe kerül. Így az adatokat lehetetlen visszafejteni.
Számítógépek százmilliói futtatják a Windows 10-et, miközben a 9 éves rendszer támogatása lassan a végéhez közeledik. A probléma, hogy az adatok szerint a korosodó Windowst egyre többen használják, a legújabb változatát pedig egyre kevesebben.
A jó hír, hogy a Gépházban lehetőség van a BitLocker kikapcsolására, az Adatvédelem és biztonság menüpontban, a Eszköztitkosítás opció alatt.
Ez pedig a mezei felhasználás esetében egyébként is megfontolandó lehet: mint a Neowin megjegyzi, a BitLocker szoftveres titkosítása (XTS-AES 128) sok esetben még a legerősebb SSD-k esetében is óriási teljesítményvesztéshez vezet. Arról nem is beszélve, hogy ha a felhasználó kizárja magát a rendszerből, és nem is mentette el a visszafejtési kulcsokat, lehetetlen bármilyen adatot visszanyerni.
A Deskmodder cikke alapján nem egyértelmű, hogy a telepítéskor a Windows felajánlja-e majd a titkosítást, és csak akkor alapértelmezett a dolog, ha mindenre igennel válaszol a felhasználó, vagy ez megkerülhetetlen lesz.
A Qualcomm új Snapdragon-szériás processzora akár a Windows PC-ket is meghajthatja, így a Microsoft várakozásai szerint akár az Apple MacBook Airt is megelőzhetik.
Azonban, ha valaki nem tárol bizalmas adatokat a számítógépén, érdemes lehet majd kikapcsolnia a BitLockert – ha máshogy nem, utólag.
Hogy milyen újdonságokat hozhat még az idei nagy Windows 11-frissítés, arról itt írtunk bővebben.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.
A generatív MI-k segítségével nagyon egyszerűvé vált magyarítani (vagy bármilyen nyelvre, országra) átültetni webshopokat. Ezzel ez e-kereskedelem globalizálódik. A hazai kereskedőknek emiatt olyan szereplőkkel kell szembenézniük, mint a Temu, de erre egyáltalán nincsenek felkészülve, még a nagyok se.
Alapértelmezés szerint aktiválhatja a BitLocker lemeztitkosítást minden Windows-telepítésnél a Microsoft, ami biztonsági szempontból jó…
A klímaváltozás elleni harc fontos eszközei lehetnek a szén-dioxid levegőből történő kiszűrésére épített üzemek, melynek legújabb, és…
További friss állások ›
A videójátékosok körében vannak, akik előszeretettel jutnak előnyre némi csalás által. Ezt a vágyat használja ki egy ravasz átverés, amely…
Eddig ki lehetett játszani a Steam rendszerét, és bizonyos esetben úgy kérhettek pénzvisszatérítést a játékosok, hogy valójában…
Öt évet is jelenthet: ingyenes szűrővizsgálatok Budapest-szerte
Börtönből került Szenegál élére, csak hitelkártyával hajlandó fizetni és vállaltan poligám
Radikálisan új szkafandert mutatott be a SpaceX, még képernyő is kerül az űrhajósok sisakjába – videó
Csodás fényekben pompázott az ég a sarki fénynek hála – képgaléria
Minden leányán nyert az OTP
A volt iráni elnök látogatása valami mást célt szolgált, például egy fontos találkozó lebonyolítását – mondták a hvg.hu-nak diplomáciai források.
Az ATV stábjának elmondta, hogy nagyjából már mindent elrendezett maga körül, a hátralévő időt szeretné minél értelmesebben eltölteni.
Dalát a malmői fesztivál egyik favoritjának tartották.
Az utolsó pillanatban rángatták vissza a csőd széléről az országot.

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár
Kávé, kapszulás kávé: kapszulás kávé rendelés

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital