Hírek és minden más

Greenpeace: A kommunális szennyvízben volt magzatkárosító oldószer Gödön

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital

Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el:
Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Eddig nem volt ismert, hogy a februárban vett minta kommunális vagy ipari szennyvízből származott.
Eddig nem volt ismert, hogy a gödi Samsung-gyár mellett kiömlő szennyvíz, amelyben a Greenpeace mintavétele magzatkárosító NMP-oldószert mutatott ki, kommunális vagy ipari szennyvízből származott, a DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. azonban a környezetvédő szervezet adatigénylésére adott válaszában beismerte, hogy a városi-kommunális, azaz a lakosság és a Samsung-gyár által is használt szennyvízcsatornából származott a minta, amelyben 200 mikrogamm/liter mértékben mutatták ki a szennyező anyagot.
Mint arról mi is beszámoltunk, a Greenpeace február 21-én vett mintát a kiömlő szennyvízből, amelyről a Göd-ÉRT Egyesület értesítette a civileket. A helyi civilek a frissen kifolyó vízből, a Greenpeace pedig, a mellette lévő szántóföldről vett mintákat, amelyeket laboratóriumi vizsgálatra küldték. A vizsgálatok mindkét mintában kimutatták a magzatkárosító oldószert. Akkor még a Greenpeace arról írt, hogy csőtörés miatt ömlött ki a szennyvíz, most a DMRV Zrt. közlése szerint csőtörés nem, csak dugulás történt.
A Samsung gyárának környezetvédelmi engedélye – amelyet az eset óta fel is függesztettek – kategorikusan tiltja, hogy a kommunális szennyvízbe toxikus anyagok kerüljenek, illetve technológiai szennyvíz sem kerülhet bele a Greenpeace szerint. Elfogadhatatlan, hogy kommunális csatornába akkumulátorgyártáshoz használt magzatkárosító mérgek jutottak – írja a szervezet közleményében. A környezetvédők követelik az eset hatósági kivizsgálását és az akkumulátorgyár működésének leállítását.
A gödi Samsung-gyárban is használt szennyező anyagokat már többször kimutatták a környéken, 2022-ben a gödi kutakban találták meg a most is a környezetbe jutó anyagot, nemrég pedig a gödi levegőben is kimutatták azt. A csőtörésekkel is volt már gondja a Samsung-gyárnak, tavaly novemberben Vácon sérült meg a gyár egyik szennyvízvezetéke, a vízmű szerint akkor szennyvíz nem szivárgott ki.
Borítóképünk illusztráció.
Írországból indult hódító útjára alacsony áraival és gyorsan pörgő készletével a Magyarországon május végén megjelenő Primark áruházlánc…
Úgy tűnik, az emberi agyat is érinti egyfajta akceleráció: amerikai szakemberek kimutatták, hogy évtizedek alatt egyre nagyobb térfogatúvá…
További friss állások ›
Jól megnyomta az állami támogatás az új elektromos autók számát
Megkezdődött az angol írásbeli érettségi, többek között a hírek káros hatásairól is kaptak szöveget a diákok
Közleményben fakadt ki a közmédia Magyar Péterre
Eltűnhetnek a billentyűzetek a laptopokból
Ennél viccesebben nehéz lett volna értelmezni a Met-gála ruhakölteményeit
A Tiszta párt frontembere borsodi körútján ejtette útba a hányatott sorsú romatelepet.
Hogyan passzol a Titanic zenéje Hszi Csin-ping szavaihoz? Hogyan lehet pillanatnyi önkívületben meginvitálni egy iráni holokauszttagadót? Magyarnak való vidék-e a vármegye?
Schilling hosszú idő után ismét Magyarországon rendezett színházi előadást: olyat, ami semmilyen másik művére sem hasonlít. Kritika.

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár
Kávé, kapszulás kávé: kapszulás kávé rendelés

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital