Hírek és minden más

Kína a világ legnagyobb hitelezője: Peking adósának lenni nem leányálom

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital

Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el:
Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Hszi Csin-ping kínai elnök európai útja kapcsán számokkal bőven illusztrált táblázatot tett közzé a The Globalist, amelyből kiderül: amióta Peking 2013-ban meghirdette az Új Selyemút programot, rohamosan nőtt a kínai hitelezés elsősorban azokban az országokban, amelyek már nemigen kaptak kölcsönt Nyugaton.
Több mint ezer milliárd dollárral tartoznak az Új Selyemút program keretében eladósodott országok Kínának, 2000 óta a világ második legnagyobb gazdaságának külföldi hitelállománya 1100 milliárd dollárra növekedett. Mindez hogy jött össze? Elsősorban úgy, hogy az Új Selyemút program keretében Kína 21 ezer beruházást finanszírozott 165 országban. A kínai hitelek 80%-át olyan államok kapták, amelyek adósságproblémákkal küszködtek, illetve ma is küszködnek – idézi fel a The Globalist.
Összehasonlításképp: az OECD országai 223 milliárd dolláros segélyt nyújtottak a fejlődő világnak 2023-ban, ez a megelőző évhez képest előrelépés, hiszen akkor 211 milliárd dollár volt ez a szám.

Melyek a leginkább Pekingnek eladósodott államok? Pakisztán 26,6 milliárd dollárral és Angola 21 milliárd dollárral áll az élen a Világbank 2022-es listáján. Mindkét ország adósságcsapdában van, ezért Peking rákényszerült arra, hogy meghosszabbítson idén februárban egy 2 milliárd dolláros lejárt hitelt, mert Pakisztán nem tudott fizetni.
Hasonlóképp Angola is pácba került: márciusban hosszas tárgyalásokat folytattak legnagyobb kínai hitelnyújtó partnerükkel, a China Development Bankkel, és elérték a havi törlesztőrészlet csökkentését.
A harmadik Srí Lanka, amely pénzügyileg csődbe ment a Covid idején, mert elmaradtak a turisták, akik közül a legtöbb kínai volt, és akiktől a bevételek nagy részét remélték. Srí Lanka adóssága 8,9 milliárd dollár volt, és emiatt Peking mentőakciójában reménykedtek, de ott úgy döntöttek: nekik ennyit nem ér meg! Közölték: Srí Lanka forduljon az IMF-hez, amely húsbavágó reformokhoz kötötte az életmentő támogatást.
Európából a legnagyobb húsz kínai hitelfelvevő állam közül egyedül Belarusz szerepel, Putyin egyetlen igazi szövetségese: ők 3,9 milliárd dollárt kaptak.
Peking azt hangsúlyozza, hogy olyan országoknak nyújt kölcsönt az Új Selyemút program keretében, melyek másutt nemigen kapnának, míg Nyugaton arra figyelmeztetnek: adósságcsapdába eshetnek a kínai hiteleket felvevő országok, és ezt a helyzetet azután Kína kihasználhatja politikai céljaira. Az AitData 2023-as jelentése szerint a kínai hitelek 80%-a olyan államoknak jut, amelyek adósságcsapdába estek, vagy nagyon közel állnak ehhez.
Az amerikai David Malpass, aki a Világbank élén megpróbálta enyhíteni a fejlődő világ adósságválságát a Covid idején, a Hudson Intézet számára tanulmányban fejtette ki az álláspontját a kínai Új Selyemútról és a fejlődő világ nehéz adóssághelyzetéről. Mindenekelőtt arra mutatott rá, hogy a globális gazdaság kilátásai nem jók: lassú gazdasági növekedés várható a 2020-as években, emiatt gond lehet a hitelek visszafizetésével. A tőkeáramlás ugyanis a fejlett világban zajlik elsősorban, a fejlődő világ keveset kap. Ráadásul a fejlett világban az államok egyre inkább költenek fegyverkezésre, és emiatt kevesebb pénz jut a fejlődő világ támogatására.
Így alakulhatott ki az a helyzet a múlt év végére, hogy a szegény országok 60%-a a nagy adósságkockázatú kategóriába került a Világbank felmérése szerint. A szegény országok már 30 milliárd dollárt költöttek adósságtörlesztésre 2023-ban, míg 2021-ben ez csak 10 milliárd dollár volt. Kína 16 milliárd dolláros adósságtörlesztésre számíthatott 2023-ban, miközben ez még csak 6 milliárd dollár volt két évvel korábban. Eközben a tőkeáramlás megfordult: korábban a gazdag országokból ment a pénz a szegények irányában, most viszont fordítva.
Írországból indult hódító útjára alacsony áraival és gyorsan pörgő készletével a Magyarországon május végén megjelenő Primark áruházlánc…
Úgy tűnik, az emberi agyat is érinti egyfajta akceleráció: amerikai szakemberek kimutatták, hogy évtizedek alatt egyre nagyobb térfogatúvá…
További friss állások ›
Nagy visszatérőket jelentett be az Újpest
A teljes áramhálózat megújul – Pimasz úr megmutatja, hogyan
„67%-on áll Magyar Péter?” – Tóta W., Karafiáth, Para-Kovács és Földes a kampányról, a kínaiakról és az oroszokról
Régiós viszonylatban is kiemelkedő, elképesztően profi illegális cigigyárra csapott le a NAV
Egy nagy robbantással szabadítanák ki az összeomlott baltimore-i híd romjai alá beragadt teherhajót
A Tiszta párt frontembere borsodi körútján ejtette útba a hányatott sorsú romatelepet.
Hogyan passzol a Titanic zenéje Hszi Csin-ping szavaihoz? Hogyan lehet pillanatnyi önkívületben meginvitálni egy iráni holokauszttagadót? Magyarnak való vidék-e a vármegye?
Schilling hosszú idő után ismét Magyarországon rendezett színházi előadást: olyat, ami semmilyen másik művére sem hasonlít. Kritika.

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár
Kávé, kapszulás kávé: kapszulás kávé rendelés

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital