Hírek és minden más

Meglepő csavar a hazai benzináraknál: publikálták az adatokat, amire mindenki várt

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital
Kövesse az Indexet Facebookon is!
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ismét frissítette a heti üzemanyagárakat. Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján
A KSH azt is kiemelte, hogy a benzin magyarországi átlagára 13 forinttal csökkent az előző heti adathoz képest. Ezzel párhuzamosan a régiós átlag is mérséklődött 3 forinttal. A szomszédos országokban a benzin átlagára szintén 3 forinttal csökkent.
A gázolaj átlagára pedig 14 forinttal csökkent egy hét alatt. A régiós átlagár kisebb mértékben, ugyanakkor szintén csökkent, 6 forinttal. A szomszédos országokban a dízel átlagára 7 forinttal csökkent az előző héthez képest.
Az adatok alapján Magyarországon a régiós országokhoz viszonyítva Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Szerbiában és Szlovákiában volt magasabb a benzin átlagára, míg Lengyelország és Szlovénia esetében a benzin átlagára kevesebb mint 5 százalékkal maradt el a magyar átlagártól. Bulgáriában továbbra is több mint 10 százalékkal alacsonyabb a benzin átlagára.
A dízel esetében Ausztria, Horvátország és Szerbia heti átlagára meghaladta a magyar értéket, ám Bulgáriában az átlagár több mint 10 százalékkal alacsonyabb volt a magyar dízel üzemanyag átlagárához képest. Lengyelország kivételével a régió összes országában csökkent a dízel átlagára. Magyarországon és Ausztriában volt tapasztalható a legnagyobb mértékű csökkenés, előbbi esetén 14, míg utóbbinál 11 forinttal.
Mint azt korábban írtuk, a nemzetgazdasági miniszter szerdán a kormányülést követően rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a Karmelita kolostorban a hazai üzemanyagárakat érintő kormányzati döntésekről.
Ugyanis lejárt a korábban meghirdetett kéthetes türelmi idő. A mai nap a kormány megállapította, hogy a jelenlegi csökkentésekkel elértük a szomszédos országok átlagát, ezért rend van.
A mai ülésén a kormány úgy látta, az elmúlt hetekben az üzemanyag-kereskedők alkalmazkodtak, és ennek a kérésnek eleget téve a szomszédos árakhoz közelítették az áraikat
– kezdte a kormányülés utáni sajtótájékoztatót Nagy Márton. A tárcavezető elárulta, a kormány mérlegelte az üzemanyag-kereskedők javaslatát, és a régiós átlag helyett a szomszédos országok átlagát veszik figyelembe – tehát kikerült a referenciaértékből Lengyelország, Csehország és Bulgária.
A kormány megállapította, a jelenlegi csökkentésekkel elérték a szomszédos országok átlagát. „Ezért, ha szabad így mondani, rend van, természetesen a rendnek fönn kell maradnia” – hangsúlyozta Nagy Márton. Majd kifejtette: itt is kell tartani az árakat, a szomszédos országok szintjén, ezt a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől.
Továbbra is vizsgáljuk az üzemanyagárakat, és kéthetente rá fogunk nézni. Ez alapján a kormány úgy látja, a koordináció és együttműködés keretében, illetve az önkéntes vállalás keretében elégségesnek bizonyult a kormány intervenciója.
Érdemes azt is kiemelni, amit Nagy Márton az Indexnek mondott kedden: „A kormány beavatkozása az üzemanyagárakba – ami alapvetően inkább önkéntes vállalásra épül, mint erős regulációra – megtette a hatását.” Tehát a kabinet szerint szó sincs arról, hogy megzsarolták volna a kereskedőket.
Orbán Viktor miniszterelnök az üzemanyagárakkal kapcsolatban pedig pont egy hete leszögezte: jogos elvárás az üzletben érdekelt szereplőkkel szemben, hogy a magyar emberek olyan áron jussanak hozzá az üzemanyagokhoz, mint a régiós polgárok. „Szerintem jobb, ha ezt belátják, és a profitjukat e szerint állítják be. Nagy Mártont arra kértem, ne erővel lépjen föl, hanem belátásra menjünk” – összegezte.
(Borítókép: Németh Emília / Index)
NÖVEKEDÉSRŐL ÉS EGYENSÚLYRÓL
Legyen ott ön is!
Kövesse az Indexet Facebookon is!

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Ajtóinkat szerelték: Egyedi beltéri ajtók
Bejárati ajtó: Biztonsági ajtó
Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI
AI: OS AI, OSN AI
OS AI:OS AI, OSN AI AI LAB
Pythia AI:OS AI Pythia, OSN AI AI Pythia
OS AI Vincent:OS AI Vincent, OSN AI AI Vincent
Social AI:Social AI
Osn AI OSN AI:OSN AI
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital