Hírek és minden más

Tényleg 3 millió forintos négyzetméterárak vannak a Balatonnál?

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital
A Balaton évek óta a lakásfejlesztők egyik kiemelt célterülete, ahol a kisebb településeken is előfordul, hogy egyik évről a másikra több száz új lakás épül fel. Mivel ezen fejlesztések többsége a tópart közelében valósul meg, ezért a lakások árcédulája is ahhoz igazodik.
Hogy a lehető legpontosabb képet kapjuk, az Eltinga Balatoni Lakáspiaci Riportja alapján összegyűjtöttük, hogy az egyes tó körüli településeken hol, mennyi új lakás áll építés vagy tervezés alatt és ezek mennyibe kerülnek. Ezt követően az OTP és az ingatlan.com szakértőit is megkérdeztük, valamint a KSH legfrissebb tranzakciós adatait és a használt lakások kínálatát is megvizsgáltuk.
A legtöbb építkezés évek óta a tó legnépesebb településén, Siófokon zajlik, ahol az idei első negyedévben 20 projektben, mintegy 900 lakás készült. Ezt követi a tó nyugati központja Keszthely, ahol kimondottan az utóbbi években pörgött fel a lakásfejlesztési kedv, ott 7 projektben több mint 400 lakás épül.
A felmérés szerint a tó körül jelenleg 94 darab 10 lakásosnál nagyobb társasház fejlesztése vagy tervezése zajlik.
A két nagyobb város után a harmadik helyre Balatonlelle került, ahol lakosságarányosan kiemelkedően sok, szintén 400 lakás épül, de a beruházások ott kisebbek, hiszen ezen a lakásszámon 16 különböző projekt osztozik. Nem sokkal marad el ettől Balatonszemes sem, ott viszont nagyobbak az épülő társasházak, a szintén közel 400 lakás mindössze 6 beruházásban valósul meg.
Elsőre meglepő lehet, hogy az északi part központi települése Balatonfüred a lista vége felé van, aminek egyik oka, hogy ott már a korábbi években is nagyon sok fejlesztés történt, így kevesebb a beépíthető terület, másrészt a felmérés csak a 10 lakásosnál nagyobb beruházásokat vette számításba, és elképzelhető, hogy Balatonfüreden az utóbbi időben sok az ennél kisebb projekt.
A Balaton melletti településeken jelenleg mintegy 3700 lakás épül, de ezek egy része már a tervezés vagy kivitelezés alatt gazdára talált.
Rögtön az elején el kell mondani, hogy a 3 millió forint még az új lakásoknál sem az átlagos négyzetméterár,
a teljes kínálatot nézve az új lakások négyzetméterárában 1,5 millió forint az átlag, ami hasonló a fővárosi új lakások áraihoz.
Vannak természetesen itt is nagy különbségek. A legolcsóbban Balatonmáriafürdőn lehet új lakáshoz jutni, ahol kicsivel haladja meg az átlagos négyzetméterár az 1 millió forintot, de Zamárdi sem sokkal drágább ennél, ott 1,1 millió forint az átlag.
Siófok és Keszthely nagyobb projektjeiben jellemzően 1,6 millió forintba kerül egy négyzetméter, Balatonfüreden a sokkal kisebb, mindössze néhány tucat lakásból álló kínálatban 1,4 millióba. A klasszikusan a legdrágábbakhoz tartozó Csopak és Tihany új építésű lakásainak átlagára 1,8-1,9 millió forint négyzetméterenként, míg a listát 2,5 millió forinttal, toronymagasan vezeti Balatonakarattya.
Ennek magyarázata részben az lehet, hogy a tóparti települések közül ez van az egyik legközelebb Budapesthez, de az is tény, hogy mindhárom ottani fejlesztés – elhelyezkedés és minőség terén – olyan kategóriába pozicionálta magát, amiben bőven 2 millió forint felett vannak a négyzetméterárak. A legdrágább fejlesztésben 2,6 millió forint fölé kúsznak a négyzetméterárak, ami már budapesti viszonylatban is a budai hegyvidék drágább ingatlanjainak az árszintje. Így fordulhatott elő, hogy nemrég 3 millió forint körüli négyzetméterárakat is emlegettek a Balatonnál, de amint látjuk, ez sokkal inkább a kivétel, mint a szabály.
A válasz kézenfekvő: vegyen használtat. Itt sem mindegy azonban, hogy melyik településen, milyen típusú ingatlant választunk. A tavaly megvalósult adásvételek előzetes adatait a KSH segítségével azokon a településeken vizsgáltuk meg, amelyek az előző fejezetbe is bekerültek, azaz, ahol volt tíz lakásosnál nagyobb folyamatban lévő lakásfejlesztés.
A NAV adatok KSH-hoz történő lassú beérkezése miatt azonban a tavaly gazdát cserélt lakóingatlanok adatai sok esetben hiányosak, így pontosabb képet kapunk, ha az ingatlan.com alapján a lakóingatlanok aktuális kínálati adatait is megnézzük. Ebben szétbontottuk a lakásokat, a nyaralóként hirdetett ingatlanokat és a családi házakat. Előbbi kettőnél a négyzetméterárakkal, utóbbinál a tényleges (abszolút) árakkal számolva.
Az egyes kategóriáknak abban van jelentősége, hogy a lakásként hirdetett ingatlanok között új lakások is szerepelhetnek, amik felfelé húzzák az átlagot. Jól mutatja ezt az alábbi ábra, ahol a KSH viszonylag kevés adata alapján mért tavalyi eladási és az ingatlan.com idei kínálati lakásárai között hatalmas különbségek vannak, ami egyértelműen a két csoport lakásainak eltérő minőségével magyarázható.
Van azonban más furcsaság is az ábrán. Több olyan település is van – például Zamárdi, Fonyód – ahol az ingatlan.com lakásokra szűrt kínálata magasabb árakat mutat, mint az Eltinga újlakás-adatbázisa. Ennek oka a már említett 10 lakásos limit lehet, vagyis az, hogy a nagyobb társasházak nem a legdrágább részeken épülnek, így az új lakások adatbázisában nem szerepelnek a kisebb lakásszámú, de kiugróan drága ingatlanok.
A használt lakások árát éppen ezért ennél jobban mutatja a nyaraló kategória, amely többségében régebben épült lakóingatlanokból áll. Ezen belül a közepes és a jó állapotra szűrve néztük meg a fajlagos árakat.
Míg az előző ábrán az újlakáskínálat felfelé történő torzító hatása miatt szinte mindegyik településen 1 millió forint feletti négyzetméterárakat láttunk, addig a nyaraló kategóriában valamivel mérsékeltebbek az árak.
A jó állapotú nyaralók négyzetméterára jellemzően 700 ezer és 1,1 millió forint között szóródik, míg a közepes állapotúaké 500-800 ezer forint között.
Tihany kiugró értéke mindegyik ábrán látványos, a népszerű turisztikai célpontról elmondható, hogy ott közepes állapotú lakást sem lehet kapni másfél millió forintos négyzetméterár alatt.
Sokan vannak viszont, akik a valódi pihenést nem egy lakásban, hanem önálló családi házban tudják csak elképzelni. Aki ilyen ingatlanra vágyik, annak a jellemzően nagyobb alapterületek miatt mélyebben a zsebébe kell nyúlnia. A tipikus ár 75 és 150 millió forint között szóródik.
a családi házaknál is messze a legdrágább település Tihany, ahol az ilyen típusú ingatlanok középértéke 250 millió forint.
Ezt követi jócskán lemaradva, de még így is bőven átlag feletti értékekkel Balatonfüred és Zamárdi, ahol 150 millió forint körül alakul a családi házak mediánára. Ezek mellett nagyon sok olyan települést találtunk, ahol 100 millió forint felett van a mediánár, de a tó körüli olcsóbb településeken is 70-80 millió forinttal kell számolnia annak, aki szélesebb kínálatból válogatna az önálló családi házak között.
Végül arra voltunk kíváncsiak, hogy hol, mekkora az a legkisebb összeg, amiből egyáltalán lehetséges egy – jellemzően nagyon kis méretű – lakható állapotú ingatlant vásárolni a Balatonnál. Az alábbi értékek többségében garzonlakásokra vonatkoznak, vagy a tótól távolabbi, kevésbé jó állapotú, de lakható kisebb házakra.
Ezen a téren is kiugrik Tihany, ahol úgy tűnik, az olcsó is nagyon drága, a település legolcsóbb lakóingatlanát is 80 millió forintért hirdetik. Balatonakarattya viszont nemcsak az új építésű kategóriában számít kiemelkedően drágának, a legolcsóbb ingatlan értéke is megközelíti az 50 millió forintot.
A partmenti települések között a nagyobb népességűekben – Siófok, Keszthely, Balatonfüred – a széles kínálatnak köszönhetően elvétve előfordulnak olcsóbb, 20-25 milliós lakások. Az olyan kisebb településeken viszont, mint például Balatonudvari vagy Balatonmáriafürdő, a szűk kínálat miatt nem találhatunk olcsó lakásokat, így ezekben 40 millió forint alatt nem érdemes keresgélni.
A vizsgált tó körüli települések között a legolcsóbb lakás jelenleg Balatonfűzfőn található, aminek 8 milliós ára nagyon kedvező, ugyanakkor ez a település a Gyártelep városrészében, a strandtól több kilométerre fekszik, és alapterülete mindössze 14 négyzetméter.
A fenti árak láttán felmerülhet a kérdés, hogy megéri-e egyáltalán a Balatonnál lakást vagy bármilyen nyaralót venni. Ennek megválaszolásához érdemes a piaci folyamatokat megismerni.
“A tavalyi évben a Balatonnál és a Balaton környékén az átlagosnál is nagyobb visszaesést tapasztaltunk a lakástranzakciók számában és elmaradtak a befektetési célú ingatlanvásárlások is. A déli parton a vevők leginkább az állandó lakhatásuk megoldására kerestek ingatlanokat, ezért jellemzően az olcsóbb házakat és lakásokat preferálták és az északi parton is leginkább a kisebb nyaralókat részesítették előnyben” – mondta el a Portfolio megkeresésére Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.
“Az idei év elején azonban mindkét parton láthatók voltak az élénkülés jelei,
összességében azt tapasztaljuk, hogy a balatoni lakáspiacon növekszik a kereslet és a kínálat is bőséges, ezért az érdeklődők bőven tudnak választani a preferenciáiknak megfelelő ingatlanok közül. A nyári szezon még előttünk áll, de bízunk a piac további erősödésében, aminek az adhat nagyobb lökést, ha a befektetők ismét az ingatlanok felé fordulnak majd” – tette hozzá a szakértő.
“Az adatokból az látszik, hogy a balatoni ingatlanáremelkedés illeszkedik az országos trendbe, vagyis éves szinten 3-4 százalékos a drágulás. Ebből az is következik, hogy a koronavírus-járványt követő balatoni láz már lecsengett az ingatlanpiacon, és a kínálat is több mint 10 százalékkal bővült.
Jelenleg közel 6000 eladó használt ingatlant hirdetnek a Balaton-parti településeken.
Ez hasonló helyzetet teremt, mint amit a nagyvárosi lakóingatlanok piacán már megfigyelhettünk, azaz a vevőknek áll a zászló. Elsőként tehát valószínűleg azok fognak mozdulni a környéken, akik állandó lakhatási céllal keresnek lakást a Balaton környékén, majd azok akik, saját célra keresnek nyaralót, végül pedig a befektetők térhetnek vissza a Balaton partjára. Az viszont biztos, hogy aki hamarabb lép, az ezen a környéken is jobban jár, mint aki későbbre halasztja a vásárlást, mert most még a vevők diktálnak, később viszont ez nem biztos, hogy így lesz.” – osztotta meg lapunknak várakozásait Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.
Végül fontos kiemelni, hogy a vásárlók többsége régen sem és ma sem feltétlenül a hozamok és a profit maximalizálása miatt vesz a Balatonnál ingatlant, sokkal inkább üdülési, nyaralási céllal, amiben a lakás kiadása helyett sokak számára akár az értéktartás és a balatoni nyaraló élménye önmagában is elegendő cél.
Címlapkép forrása: Getty Images
A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ
Az orosz-ukrán háború hírei percről percre.
Igazi szörnyszülött volt az áldozat.
Az MNB friss számaiból ez is kiderült.
Kiadták a napi jelentést.
Nem csak az ukrán drónoktól kell félnie az orosz állampolgároknak.
Egyértelmű jelek.
Néhány orosz egység már 20 kilométerre jár a határtól.
Balaton vagy Adria?
A Bitcoin veszített az anonimitásából és a privát jellegéből, de a változással nyertünk is – mondta Szabó Dávid a Hit Rádió műsorában. A CryptoPosition Fund… The post "A privát tranzak
Nézegettem a számláimat ma, és az Ersténél észrevettem egy soha nem látott részvényt a portfóliómban. Solvenum Corp. (SOLV), valahol volt egy split, ami elkerülte a figyelmemet. Rákerestem a
Az éves TAO (Társasági adó) és HIPA (helyi iparűzési adó) bevallással kapcsolatban az RSM szakértőihez érkező kérdések közül az alábbi blogunkba foglaltuk össze a társaságok szélesebb
A Babaváró hitel egy nagyon kedvezményes konstrukció: a futamidő alatt született gyerekek számától függően végleges kamatmentesség és tartozáselengedés is kapcsolódhat a támogatott kölcs
Folytatódik a HOLD Alapkezelő és a Bankmonitor eseménysorozata: a következő, élő rendezvényen, a Mercure Budapest Korona Hotelben a HOLD két szakembere, Balásy Zsolt és Nagy… The post Tőzsde
A 2021 utolsó óráiban közzétett taxonómiai tervezetében az Európai Bizottság beharangozta, hogy a nukleáris energia- és földgázprojektek is megkapnák a fenntartható b
Tegnap zárás után jelentett. Kicsit jobbak lettek a Q1-es számai a vártnál és elég jó előrejelzést mondtak 2024-re. Választási év van az USA-ban, a kampány miatt sokkal több lesz a reklámb
Van egy index, amely szerint igazából nem feléljük a Földet, hanem egyre több erőforrást teremtünk magunk körül. Számos okból lehet vitatkozni a mutatóval, mégis érdekes… The post Szó si
Valami felfelé húzza az árakat.
Az Európai Unióban a kínai érdekeket leginkább támogató országokba látogat csak el az ázsiai világhatalom vezetője.
A CodeCool programozóiskola két vezetőjével beszélgettünk.
Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.
Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.
Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.
22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital
Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI
AI: OS AI, OSN AI
OS AI:OS AI, OSN AI AI LAB
Pythia AI:OS AI Pythia, OSN AI AI Pythia
OS AI Vincent:OS AI Vincent, OSN AI AI Vincent
Social AI:Social AI
Osn AI OSN AI:OSN AI
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital