Hírek és minden más

Két arany és két ezüst a magyarok délelőtti mérlege a szegedi kajak-kenu világkupán

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital
Menü
Kereső
2024. május 12. – 14:38
Másolás
Két-két arany- és bronzérmet szereztek a szegedi kajak-kenu világkupa zárónapján a délután rendezett 5000 méteres versenyszámokban a magyar versenyzők, így összesen hat első, három második és hat harmadik hellyel zárták a viadalt. A délelőtti hét fináléból hatban volt magyar hajó, ezek közül kettőben két-két hazai egységnek is szoríthatott a Maty-éri pálya közönsége. Az MTI beszámolója szerint ilyen volt a férfi kajakosok királyszáma, az egyesek 1000 méteres versenye, amelyben talán az egész hétvége legerősebb mezőnye jött össze az olimpiai bajnok Kopasz Bálinttal, a Tokióban mögötte ezüstérmes, tavaly világbajnoki második Varga Ádámmal, a vb-címvédő portugál Fernando Pimentával és a 2023-ban vb-bronzérmes német Jakob Thordsennel.
A legjobban Pimenta kezdett, aztán az egymás mellett lapátoló két magyarral kiegészülve hármasuk kivált a mezőnyből. Ötszáz méternél már Kopasz vezetett, aki a folytatásban hatalmas előnyt szerzett, biztossá téve a győzelmét. Mögötte Varga nagyot hajrázott és néhány centivel sikerült megelőznie az elfáradó portugált. Kopasz ezzel duplázott, miután szombaton 500 egyesben is nyerni tudott.

„Nagyon örülök, hogy a mai napon ilyen szuper formát tudtam hozni, idén még nem eveztem egyszer sem 3:24-et. A tegnapi 500 méter után tudtam regenerálódni és a szélviszonyok is kedveztek nekem” – nyilatkozott az M4 Sportnak a győriek 26 éves kajakosa. Hozzátette, hogy a két aranyéremmel úgy érzi, hogy jó úton jár Párizs felé, de a szeme előtt június 6-a lebeg, akkor lesz hazai ellenfeleivel a nagy meccsük a válogatón, arra készül.
„Elégedett vagyok. Azt, hogy stabilan ott vagyok a kajak ezer méteres dobogón, nem szabad automatikusnak vennem, egy év alatt is sokat változhat a helyzet. A célom az volt ezen a versenyen, hogy gyakoroljak, felmérjem a nemzetközi mezőnyt, és bebizonyítsam magamnak, hogy ugyanúgy ott vagyok az egy-háromban” – mondta a KSI 24 éves versenyzője, Varga Ádám. Szerinte hasznos volt, hogy kevesebb mint három óra alatt kellett megcsinálniuk a középfutamot és a döntőt, ez – ha kijut az olimpiára – jó próba volt rá.
A kenusok hasonló távú versenyében Adolf Balázsnak nem sikerült bejutnia a legjobbak közé, de így is volt magyar a döntőben Fejes Dániellel. A Honvéd 24 éves olimpikonja a középfutamban nagyon kihajtotta magát, a fináléban ez látszott is, mert nem tudott harcban lenni a riválisokkal, az utolsó, kilencedik helyen ért be. A számot a brazilok olimpiai bajnoka, Isaquias Guimaraes Queiroz nyerte.
Női K-1 500-on a Kovács Katalin Akadémia 20 éves kajakosa, Fojt Sára már azzal elérte a célját, hogy bejutott a döntőbe, ott azonban nem volt harcban a dobogós helyekért, a nyolcadik lett – az európaiak közül a harmadik. Az élen az olimpiai és világbajnoki címvédő, új-zélandi Lisa Carrington és honfitársa, Aimee Fisher vívott egymással óriási csatát, és végül meglepetésre utóbbi szerezte meg a győzelmet. A vasárnapi döntős programban három olyan szám éremcsatározása kapott helyet, amely nem szerepel az ötkarikás műsorban.
A női kenu egyesek 500 méteres versenyében két magyar, két szegedi küzdött az érmekért és mindketten sikerrel is jártak. A héten még érettségiző Kiss Ágnes röviddel a rajt után az élre állt, és erőteljes húzásokkal féltávnál már másfél hajóhossznyi előnnyel vezetett. Bár ez a végéig némileg csökkent, a győzelméhez kétség sem férhetett, mögötte pedig klubtársa, Nagy Bianka ért be az ezüstérmes pozícióban.

„Sikerült maxos pályát mennem. Az első háromszáz nagyon jól sikerült, de a végén kicsit billegtem, így inkább a biztosra mentem. Mostanában összegyűltek a programok, de túlvagyok az érettségin, és most próbáltam mindent beleadni ebbe a futamba” – értékelt Kiss.
„Ebben a hátszélben nem volt könnyű dolgom, gyorsan vége lett a pályának” – fogalmazott Nagy. „Ági most jobb volt, de nagyon örülök, hogy ketten állunk majd a dobogón. Legutóbb 2018-ban indultam 500 egyest és mivel kevés volt az idő a felkészülésre, elégedett vagyok az eredményemmel.”
Férfi K-1 200 méteren a korábban párosban világbajnok, szegediként ugyancsak duplán hazai környezetben versenyző Birkás Balázs a visszalőtt első rajt után nem tudta tartani a lépést az élcsoporttal, de három riválisát megelőzte, és hatodik lett. Férfi C-2 1000 méteren csak döntőt rendeztek, miután összesen kilenc nevező jött össze, köztük a Molnár Csanád, Juhász István és a Fodor Nicholas, Hodován Dávid duó. Két egység végül nem állt rajthoz, így hét páros vetélkedett egymással, és a magyarok egészen a végéig jó pozícióban haladtak, de Molnárék 900 méternél beborultak a vízbe, Hodovánék pedig éppen lemaradtak az éremről, negyedikként értek be.

A világkupa, amelyen 63 ország képviselői versengenek, a 14 órakor kezdődő 5000 méteres döntőkkel zárul.
Az már végleges, hogy az olimpiai számokat tekintve egy-egy arannyal (Kopasz), ezüsttel (Varga) és bronzzal (Adolf Balázs, Hajdu Jonatán kenupáros) zárnak a házigazdák.

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár
Kávé, kapszulás kávé: kapszulás kávé rendelés

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital