Hírek és minden más

Azokat az ásványokat fenyegeti a legjobban a klímaváltozás, amelyek segíthetnének a felmelegedés elleni küzdelemben

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital

Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el:
Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Mondhatni, a 22-es csapdájába került a Föld.
A tiszta energiára átállás szempontjából döntő fontosságú ásványi anyagok, mint például a réz-, kobalt- és lítiumtermelés több mint 70 százaléka jelentős vagy magasabb aszálykockázatnak lesz kitéve 2050-ig, ha lassan csökken a globális szén-dioxid-kibocsátás – derül ki a PwC kilenc fontos nyersanyagot vizsgáló, éghajlati kockázatokról szóló jelentésében. Mindezt úgy, hogy ma még ez az arány kevesebb mint 10 százalék.
Ráadásul ugyanez igaz az élelmiszernövényekre is: a világ rizstermelésének 90 százalékát (a mai 75 százalékhoz képest), a kukoricatermelés több mint 30 százalékát, a búzatermelés több mint 50 százalékát fenyegeti jelentős aszálykockázat 2050-ig. Ez utóbbi kettőnél az arány ma még jóval alacsonyabb, mindössze 1 százalék.
Az elemzés szerint még ha a globális szén-dioxid-kibocsátás gyorsan csökkenne is, a világ rizstermelésének 87 százaléka, a kobalt- és lítiumtermelés több mint 70 százaléka kerül veszélybe 2050-ig.
A PwC kutatása szerint a világ bauxit- és vastermelésének több mint 60 százalékát érinti jelentős vagy nagyobb hőstresszkockázat 2050-re (ez az arány jelenleg 30-50 százalék). A magas kibocsátási forgatókönyv szerint 2050-re a világ cinktermelésének 40 százaléka lesz kitéve jelentős vagy nagyobb aszálykockázatnak (a mostani nullához képest).
A bányászatban is lehetnek gondok, hiszen a vízhiány aláássa a vízigényes műveleteket, beleértve az érckitermelést, az ásványfeldolgozást és a porszabályozást. A mezőgazdaságban – a legvízigényesebb iparágban, amely 2022-ben a világ édesvízfogyasztásának 70 százalékáért volt felelős – a szárazság csökkentheti a terméshozamot. A víz különösen kritikus a rizs, a búza és a kukorica termesztésénél.
A problémát az is nehezíti, hogy mind a kilenc kritikus árucikk termelése kisszámú országban történik, amelyek közül sokan egyre növekvő éghajlati kockázatokkal szembesülnek. Az említett erőforrások esetében a globális kínálat legalább 40 százaléka – de akár 85 százaléka – mindössze három országból származik.
Bár a cégvezetők egyre inkább tudatában vannak a kockázatoknak, és egyre többen tesznek is ellene, Szalay Rita, a PwC jogi és adótanácsadási területének vezető ESG-szakértője szerint „nem elég csak a vállalati ökoszisztémára koncentrálni, hanem az ellátási lánc egészében kell csökkenteni a káros hatásokat és kockázatokat, és minél inkább fokozni az ellenálló képességet, kihasználva a lehetőségeket olyan termékek, szolgáltatások vagy üzleti modellek kialakítására, amelyek segítik a vállalatokat és a közösségeket az alkalmazkodásban”.
Ezt szolgálja többek között a magyar ESG-törvény is. Az ESG-ről amúgy a HVG nemrég közölte a második rendhagyó listáját, amelyben a legnagyobb magyar cégeket állítja sorrendbe.
Rendhagyó lista készült, immár másodszor, a legnagyobb magyar cégekről: megmutatja, milyen felelősen működnek környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontból.
Nyitóképünkön a chilei Atacama-sivatagban található lítiumbánya. Fotó: LUCAS AGUAYO ARAOS / ANADOLU AGENCY / ANADOLU VIA AFP
A gyermekek bevonását, részvételét tiltani a jelen kor politikai kampányaiban életszerűtlen volna – egyetlen kivétellel, írja szerzőnk, aki…
Keressük a magyarázatot arra, miért tartóztatták le a rendszerváltás óta minden kormány által elfogadott Suha György Afrika-szakértő…
További friss állások ›
Nincs kapacitás a fül-orr-gégészeti műtétekre Sopronban, más városokba küldik a betegeket
Observer-Reporter: Trump republikánusai nem értik Magyarországot
Dobrev Magyarnak: „Péter, tőlem, vagy az erős, egységes Európáról szóló vitától fél?”
Összeverekedtek a képviselők, de végül elfogadta a grúz parlament a külföldiügynök-törvényt
Két családra is rátört a késes támadó, mert elsőre eltévesztette a házszámot
A politológus szerint a Fideszen belül a februári kapkodáshoz képest most nyugodtabbak a kedélyek, és egy jó eredménnyel stabilizálni tudja a helyzetét.
Körülnéztek a Gozsdu udvar környékén, és nem tetszett nekik, amit találtak.
A státusztörvényben foglalt változás miatt jogalkalmazási problémák adódtak a bíróságokon a pedagógusokat érintő ügyekben.

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár
Kávé, kapszulás kávé: kapszulás kávé rendelés

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital