Hírek és minden más

Heves harcok folynak Harkivnál, váratlanul Kijevbe látogatott Antony Blinken – Híreink az orosz–ukrán háborúról kedden

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital
Íroroszágban a mostani 220 euróról (85 ezer forint) 38,8 euróra (15 ezer forint) csökkentik az állami szálláshelyeken elhelyezett ukrajnai menekülteknek juttatott pénzbeli támogatás heti összegét – közölte kedden a dublini kormány.
Az indoklás szerint az intézkedéssel az ír támogatásokat összhangba hozzák a más uniós tagállamokban folyósított összegek szintjével.
Az ukrajnai háború nyomán Írországba menekült mintegy százezer ukrán állampolgár csaknem fele él az ír állam által biztosított szállásokon, így például külön erre a célra kijelölt hotelekben és panziókban.
Az ír központi statisztikai hivatal szerint mintegy 23 ezer ukrajnai menekült már elhagyta az országot.
(MTI)
Lettország 10 millió euróval (3,8 milliárd forint) járul hozzá ahhoz a cseh kezdeményezéshez, amelynek keretében 800 ezer tüzérségi lövedéket terveznek beszerezni az Európai Unión kívüli országokból Ukrajna számára – közölte kedden Evika Silina lett miniszterelnök és védelmi minisztere, Andris Spruds.
Hozzátették, hogy a balti ország júniusban nagyjából ezer drónt is átad a kijevi vezetésnek.
(MTI)
Minimális emberveszteséggel kell elérni az ukrajnai “különleges hadművelet” katonai és politikai céljait – hangoztatta a kinevezéséről az orosz parlament felsőházának plenáris ülésén megtartott konzultáción Andrej Belouszov védelmiminiszter-jelölt.
Félmillió hektárt fognak újravetni a fagytól károsodott orosz régiókban az agrárgazdálkodók – jelentette ki Okszana Lut mezőgazdasági miniszterjelölt keddi moszkvai parlamenti meghallgatásán.
Andrej Derkacs ukrán származású orosz politikus bejelentette, hogy azonosították az Északi Áramlat gázvezetékek elleni szabotázsakcióban részt vevő ukrán csoport minden tagját – írta meg a Taszsz.
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai államfő az ukrajnai helyzet, valamint az energetikai és gazdasági együttműködés kérdéseiről fog tárgyalni – közölte Jurij Uzsakov, a Kreml külpolitikai tanácsadója orosz hírügynökségekkel.
Tajvan sorra veszi át az ukrajnai háború fejlesztéseit, így a sziget most olyan pilóta nélküli hajók fejlesztéséhez fog, mint amilyeneket Kijev használt az orosz Fekete-tengeri Flotta ellen. Kína szerint „értelmetlenek” ezek a tervek – írja a South China Morning Post.
Jun Szogjol dél-koreai elnök az Ukrajnának szánt szükséges támogatásról és a szoros együttműködésről biztosította Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt keddi telefonbeszélgetésük során – közölte a szöuli elnöki hivatal.
Szöul szerint a telefonbeszélgetést Zelenszkij kérésére szervezték meg. Az ukrán elnök mindemellett meghívta Junt a következő hónapban, Svájcban tartandó ukrán békecsúcsra.
(MTI)
Különösen nagy értékű vesztegetés elfogadása miatt büntetőeljárást indított az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) Jurij Kuznyecov altábornagy, a védelmi minisztérium személyzeti főosztályának vezetője ellen, és egy katonai bíróság kedden elrendelte a tábornok előzetes letartóztatását.
Az SZK szerint Kuznyecov akkor követte el a bűncselekményt, amikor az orosz vezérkar 8., az államtitok-védelmi szolgálatot is irányító igazgatóságának vezetője volt. A nyomozás megállapította, hogy a tábornok 2021 és 2023 között
kenőpénzt kapott kereskedelmi cégek képviselőitől annak fejében, hogy „bizonyos lépéseket” tegyen az érdekükben.
A Kommerszant című lap értesülése szerint a pénzt pozíciókba való kinevezésekért juttatták el neki.
Kuznyecov lakóhelyén és a nyilvántartásban szereplő lakcímén házkutatást tartottak, ahol az SZK szerint több mint 100 millió rubel (400 millió forint) értékben foglaltak le készpénzt, aranyérmét, gyűjteményes órákat és luxuscikkeket.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden nem kívánta kommentálni a Kuznyecov elleni eljárást, mondván, hogy ez nem az ő hatásköre.
(MTI)
Magyarország fenntartásait fejezte ki, és megvétózta az Európai Unió orosz gázszektorral szembeni szankciók bevezetésére vonatkozó új javaslatát noha korábban a magyar kormány azt mondta, mivel az LNG-re kivetendő korlátozások nem érintik Magyarországot, nincsenek ellenvetései az ügyben.
Grúz parlamenti képviselők kedden összeverekedtek a „külföldi ügynökökről” szóló törvénytervezetet harmadik olvasatban történő elfogadásának vitáján. A kormánypárti többség végül megszavazta a javaslatot, amely megakaszthatja a csatlakozási folyamatot a tavaly decemberben EU-s tagjelölti státuszt kapó Grúziában.
Oroszország szolgálatba állította Bulava nevű új interkontinentális ballisztikus rakétáját, amely tengeralattjárókról indítható, és nukleáris robbanófej hordozására is képes – írja a Reuters.
Súlyosan megrongálódott egy orosz katonai bázis a Krím-félszigeten, miután ukrán rakéták – feltehetően Storm Shadow robotrepülőgépek – csapódtak a célpontba. Az ott állomásozó katonai egység parancsnoka is életét vesztette – számolt be az orosz Astra.
Az ukrán katonai hírszerzés vezetője, Kirilo Budanov szerint stabilizálódni látszódik a helyzet Harkiv megyében.
Budanov kijelentette, nem igaz, hogy az orosz erők jelentős sikereket értek el a térségben. Ugyanakkor a helyzet nagyon feszült, és nagyon gyorsan változik.
(Ukrajinszka Pravda)
Vasárnap találat ért egy lakóházat az Ukrajnához közeli Belgorodban; a tízemeletes ház egy teljes lépcsőháza kártyavárként omlott össze.
Vjacseszlav Gladkov helyi kormányzó szerint ukrán rakétatámadás érte a lakóházat.
Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma kedden azt jelentette, hogy 16-ra nőtt a házomlásban életüket vesztettek száma.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tárgyalást folytatott a kedden váratlanul Kijevbe érkező Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel.
A találkozón az államfő hangsúlyozta,
Ukrajnának két újabb Patriot légvédelmi rakétarendszerre lenne szüksége Harkiv város és Harkiv megye megvédésére,
ahol múlt pénteken jelentős orosz offenzíva kezdődött.
Zelenszkij elismerte, hogy a légvédelem a legnagyobb gyengeségük és problémájuk most.
(Ukrajinszka Pravda)
Tanácsadójává nevezte ki Nyikolaj Patrusevet, a Biztonsági Tanács eddigi titkárát Vlagyimir Putyin orosz elnök.
Patrusevet Szergej Sojgu volt védelmi miniszter váltotta a titkári pozícióban. A keményvonalas Patrusev Putyinhoz hasonlóan KGB-ügynökként kezdte pályáját, Putyint váltotta az FSZB élén, majd 2008-ban lett a Biztonsági Tanács operatív vezetője.
A Kreml közleménye szerint elnöki tanácsadó lett mások mellett Alekszej Gyumin, a Tulai teület eddigi kormányzója, Andrej Furszenko volt oktatási miniszter, Vlagyimir Megyinszkij volt kulturális miniszter és Jelena Japolszkaja, a parlament alsóháza külügyi bizottságának elnöke is.
Az elnöki szóvivő Dmitrij Peszkov maradt.
Az elnöki adminisztrációban Makszim Oreskin, aki korábban Putyin tanácsadója volt, kabinetfőnök-helyettes lett. A kabinetfőnök Anton Vajno maradt, két első helyettese pedig Szergej Kirijenko és Alekszej Gromov. A helyettesek között szerepel még mások mellett Jurij Usakov, Vlagyimir Osztovenko, Dmitrij Kozak és Magomedszalam Magomedov.
(MTI)
A The New York Times Kirilo Budanovot, az ukrán katonai hírszerzés vezetőjét kérdezte a Harkiv megyei orosz offenzíváról.
A brit védelmi minisztérium kedden is közzétette hírszerzési jelentését az ukrajnai háborúról – ezúttal a Harkiv megyében múlt pénteken indított új orosz offenzíváról írtak.
Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedd reggel váratlanul Kijevbe érkezett. A külügyminiszterrel vonaton Ukrajnába utazó egy magas rangú amerikai illetékes azt mondta, már érkeznek az országba az Egyesült Államokban a múlt hónapban jóváhagyott 60,8 milliárd dolláros segélycsomagból származó felszerelések és lőszerek, egy részük már a fronton van.
Olekszand Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka és Rusztem Umerov védelmi miniszter amerikai tisztségviselőkkel tárgyalt a katonai segélyekről és a fronthelyzetről. Szirszkij a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közölte, hogy ő és Umerov megbeszélést folytatott Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval, Lloyd Austin védelmi miniszterrel és Charles Brownnal, az egyesített vezérkari főnökök elnökével.
(MTI)
Az amerikai külügyminisztérium nem számít nagy orosz áttörésre Harkiv városának irányába, de további előretörések lehetnek az elkövetkező hetekben – mondta a minisztérium helyettes szóvivője, Vedant Patel.
Patel hozzátette, a beérkező amerikai és egyéb partneri támogatás lehetővé teszi, hogy Ukrajna ellenálljon a Harkiv megyei orosz offenzívának.
(The Kyiv Independent)
Vlagyimir Putyin május 16-án és 17-én Kínába látogat, ahol találkozik Hszi Csin-ping kínai elnökkel, és közösen vesznek részt a Moszkva és Peking közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel 75. évfordulójára szervezett gálaesten.
(Ukrajniszka Pravda, RIA)
Ukrajna minden korábbinál kevesebb orosz rakéta kilövésére képes az orosz invázió megindulása óta – írja a The Wall Street Journal a témáról szóló részletes cikkében.
Letartóztatták az orosz védelmi minisztérium személyzeti osztályának vezetőjét, Jurij Kuznyecov altábornagyot – írja a The Kyiv Independent az orosz TASZSZ hírügynökség közlése alapján.
Újabb találatot könyvelhetett el a „vasorrú bába”, vagyis az ukrán fejlesztésű Baba Yaga drón. A mostani áldozat ráadásul nem mindennapi módon semmisült meg, hiába volt az orosz hadiipar legmodernebb, sorozatgyártott harckocsija.
A DeepState szerint orosz kézre került a Harkiv megyei Lukjanci település.
Харківщина загострення. Аналіз від Ворог просунувся біля Вовчанська та окупував Лук’янці. Н.п Зелене – під контролем ЗСУ, хоча раніше вважалося через брак зв’язку, що під ворогом @Deepstate_UA
Előre be nem jelentett látogatásra Kijevbe érkezett Antony Blinken amerikai külügyminiszter.
Útjának célja megnyugtatni az ukránokat az Egyesült Államok folyamatos támogatásáról, és újabb fegyverek szállításáról.
Blinken, akinek a 2022. februári orosz támadás kezdete óta ez a negyedik kijevi látogatása, éjszakai vonattal érkezett Lengyelországból az ukrán fővárosba, és a nap folyamán találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.
(MTI)
️U.S. Secretary of State Antony arrived in this morning, Reuters reports. #Blinken
Az ukrán légierő szerint keddre virradó éjjel Oroszország összesen 18 drónt indított Ukrajna különböző területei ellen, de az összes pilóta nélküli légi járművet lelőtték.
A közlés szerint az oroszok egy Iszkander-M rakétát is elindítottak, de nem derült ki, hogy azzal mi lett.
(Reuters)
Az Institute for the Study of War (ISW) amerikai védelmi elemzőintézet hétfői jelentésében részletesen ismertette a Harkiv megyében zajló orosz offenzíva történéseit. Az ISW szerint az orosz erők taktikailag jelentős eredményeket értek el Harkiv városától északra és északkeletre. Az elsődleges célnak ugyanakkor most nem az tűnik, hogy mélyebben hatoljanak be Harkiv megyébe, hanem hogy gyorsan „pufferzónát” hozzanak létre az orosz–ukrán határnál.
„Külső beavatkozás” miatt tehervagonok siklottak ki, és kigyulladt egy dízelüzemanyagot tartalmazó tárolótartály a dél-oroszországi Volgográdi területen.
A vasúti közlekedés működésébe való illetéktelen beavatkozás következtében egy tehervonat kocsijai kisiklottak a kotlubani állomáson
– közölte az Orosz Vasutak a honlapján közzétett közleményében.
Sérülés állítólag nem történt, a tüzet eloltották.
Egyelőre nem tudni, ki a felelős a külső beavatkozásért, de ukrán szabotázscsoportok rendszeresen támadják az orosz vasúti infrastruktúrát, amely fontos szerepet tölt be az orosz katonai logisztikában is.
Az orosz Baza szerint dróntámadás érte a tehervonatot.
(Reuters)
Vjacseszlav Gladkov helyi kormányzó szerint egy áramvezeték és két tucat ház sérült meg a Belgorod városát ért ukrán rakétatámadásban.
Egy nő megsérült, mikor a gerincét repesztalálat érte.
Az orosz védelmi minisztérium szerint 25 darab, RM-70 Vámpír rakéta-sorozatvetőből kilőtt ukrán rakétát semmisítettek meg Belgorodnál.
(Reuters)
Továbbra is heves harcok folynak Harkiv megyében, Vovcsanszk térségében a támadó orosz erők és a védekező ukrán csapatok között. Az ukrán vezérkar elismerte, hogy területeket veszítettek, ugyanakkor hétfői beszámolójuk szerint egyelőre sikerült megállítaniuk a támadókat. Ismét ukrán rakétatámadás érte az oroszországi Belgorod városát, több lakóház megsérült. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.
Címlapkép forrása: Pavlo Pakhomenko/NurPhoto via Getty Images
A 2024-es kampányban.
Sorra fejezik ki az együttérzésüket a politikusok.
Cikkünk folyamatosan frissül.
Magomed Daudov a csecsen parlament vezetője volt.
Vége találgatásoknak.
A BUX azonban alulteljesítő volt.
Ismert arc vezetheti Szlovákiát.
Erre az adatra vártak a piacok egészen héten.
Az osztalékról szóló döntést évente egyszer a beszámoló elfogadásakor lehet meghozni, amikor a társaság legfőbb szerve dönt az osztalék mértékéről, és az osztalék kifizetéséről. A h
Az After Hours podcast házigazdája, a HOLD Alapkezelő portfóliókezelője volt az ATV vendége, Balásy Zsolt az elszálló hazai hiányszámokról beszélt. Tőle idézünk fontos gondolatokat. 
Az Energiaügyi Minisztérium adott ki egy új grafikát a május végén startoló felújítási programról, amiről sok részlet leolvasható. (Egyébként érdekes, hogy nálunk mindennek van külön m
Itt az osztalékszezon, az okos befektető pedig forgatja a pénzt. Milyen stratégiák merülhetnek fel, amikor az osztalék helyét keressük a tőkepiacokon? Ahogy megérkezik a vállalkozásból… The
A berlini szövetségi kormány célul tűzte, hogy az évtized végére 15 millió darab elektromos meghajtású autó közlekedjen Németország útjain. Ahogy halad az idő, egyre valószínűtlenebbé
Mind az USA-ban, mind Kínában heves viták folynak az adósságszintek emelkedéséről. Michael Pettis szerint ez alapvetően strukturális probléma, és szükségszerűség a jelenlegi gazdaságpoliti
Két ország dominálja a lítium globális kitermelését, a versenyhivatalok vakarhatják a fejüket egy esetleges lítiumkartell felemelkedése miatt. Ami az olajban az Arab-félsziget, az uránban Kaza
Megérkezett az index a február végi nagyobb idősíkű elemzés célzónájába (hetes idősík). Az emelkedő csatornatetőig van még hely, további csúscsokra van esély a trend ezen szintjén. Az R
Jelasity Radovánt, az ERSTE Bank elnök-vezérigazgatóját, a Magyar Bankszövetség elnökét kérdeztük a Checklistben.
A keddi Checklist a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáról jelentkezik.
Tényleg felfelé bukott Szergej Sojgu?
Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.
Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.
Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital
Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI
AI: OS AI, OSN AI
OS AI:OS AI, OSN AI AI LAB
Pythia AI:OS AI Pythia, OSN AI AI Pythia
OS AI Vincent:OS AI Vincent, OSN AI AI Vincent
Social AI:Social AI
Osn AI OSN AI:OSN AI
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital