Hírek és minden más

Olvasson többet ezekből a könyvekből, hálás lesz érte az agya

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital

Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el:
Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
A fikciós művek olvasását elsősorban a kikapcsolódás egy formájának tekintik. Német kutatók viszont ennél többet állítanak: szerintük az ilyesfajta időtöltés, a szórakoztató és szépirodalmi könyvek olvasgatása kognitív előnyökkel is jár.
Sokan szeretnek olvasni, kikapcsolni a külvilágot, elmerülni egy-egy lebilincselő történetben. Olvasni tényleg jó, és az már csak kellemes ráadás, hogy a szépirodalmi művek rendszeres „fogyasztása” előnyökkel jár a verbális készségeket, az empátiát és a mások szempontjainak megértésével kapcsolatban – legalábbis így véli Lena Wimmer, a würzburgi Julius Maximillian Egyetem kutatója, a Journal of Experimental Psychology: General folyóiratban megjelent tanulmány szerzője.
Állítása ugyan logikusnak tűnhet, azonban korábban inkább vita tárgyát képezte. A szakember és kutatótársai ezért a meglévő bizonyítékok szisztematikus áttekintésével és szintetizálásával próbálta bizonyítani az igazát. Szeretett volna világosan látni abban a kérdésben, hogy a fikciós irodalom fele történő elköteleződés hogyan hat a kognitív folyamatokra.
Két metaanalízist végeztek. Olyan statisztikai eljárásokról van szó, amelyek több tanulmányból származó adatokat kombinálnak, hogy minél általánosíthatóbb következtetéseket tudjanak levonni. Az első átfogó vizsgálat a szépirodalom-olvasás kognitív hatásaira összpontosított. Olyan tanulmányokat tettek górcső alá, amelyek valódi kísérleti elrendezést alkalmaztak. Ez konkrétabban azt jelenti, hogy a résztvevőket véletlenszerűen sorolták csoportokba, hogy elkülönítsék a szépirodalom olvasásának hatásait más változóktól – magyarázza a PsyPost.
Még ha tudatosan nem is figyelünk rá, gyakran előfordul, hogy hátérzajban olvasunk, például egy kávézóban vagy akár otthon is, amikor a családtagok éppen mást csinálnak. Orosz kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy mi változik ilyenkor az olvasásban.
Ebben a fázisban 70 tanulmány eredményeit tekintették át. Összesen 11172 személy vett részt a kísérletekben, közülük 5640-en olvastak szépirodalmi műveket, 5532 résztvevőt pedig különféle kontrollkörülmények közé helyezték. A másik metaanalízis 114 vizsgálatot tartalmazott, amelyekben összesen 30 503 személy vett részt. Ebben korrelációs tanulmányokon keresztül vizsgálták az élethosszig tartó, nyomtatott szépirodalmi könyvek olvasása és a kognitív képességek közötti kapcsolatot. Ezekbe az elemzésekbe sokkal több résztvevőt vontak be, és kevésbé voltak korlátozva a konkrét kísérleti feltételek.
Az első vizsgálat eredményei arra utaltak, hogy a szépirodalom olvasása kismértékben, de statisztikailag szignifikánsan pozitív hatással volt a kognitív készségekre. A konkrét kognitív képességek közelebbi vizsgálata során pedig az derült ki, hogy az említett előnyök leginkább az empátia területén érződtek, valamint a mások érzelmeinek és perspektíváinak megértése, illetve az azokhoz kapcsolódó képességek terén. Ez a hatás egyértelműen erősebbnek bizonyult a szépirodalom rendszeresen olvasásánál, szemben a nem szépirodalmi művek olvasásával vagy a semmittevéssel.
A második vizsgálat összességében egyértelmű, pozitív kapcsolatot jelezett az élet során elolvasott szépirodalom mennyisége és a jobb kognitív képességek között. Ezt az összefüggés különösen erősnek bizonyult a verbális (beszéddel kapcsolatos) képességek és az olyan kognitív képességek esetében, mint az érvelés, az absztrakt gondolkodás és a problémamegoldás. Ennél a nagy áttekintésnél is szignifikáns összefüggést találtak a szociális kognitív készségekkel, például az empátiával, azonban ezek a hatások nem voltak annyira kifejezettek, mint a verbális és általános kognitív képességekkel kapcsolatos összefüggés.
Hihetetlenül hangzik, de az első e-bookok idén már a huszadik születésnapjukat ünneplik. Megnéztük, hogy mit tud a PocketBook legújabb modellje, a 65 ezer forint ellenében az alapvető könyvolvasáson túl sokat ígérő Verse Pro.
A jövőbeli kutatásoknak a longitudinális megközelítésre kellene koncentrálniuk. Az ilyen vizsgálatok során hosszabb időszakon keresztül követik nyomon az egyének olvasási szokásait és kognitív képességeit, ezzel is segítve az ok-okozati összefüggések irányának és erősségének tisztázását.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.
Elengedi a munkára szánt kommunikációs platformja, a Workplace kezét a Meta, hogy más területekre több erőforrás jusson.
Bár egyelőre nem az Apple neve jut először az eszébe annak, aki a mesterséges intelligenciáról hall, kétség se lehet afelől…
Csupán 1 négyzetcentiméteres a Kaliforniai Egyetem kutatóinak új, intelligens szűrője, de képes arra, hogy a mindennapokban demokratizálja…
További friss állások ›
A Champions of Otherworldly Magic nevű játékot fejlesztő cég egy digitális művészt bízott meg azzal, hogy hozza létre a játékban…
A videójátékosok körében vannak, akik előszeretettel jutnak előnyre némi csalás által. Ezt a vágyat használja ki egy ravasz átverés, amely…
Váratlan izgalmakat rejt a Budaörsi úti “kísértettorony” 
Napi fél evőkanál: Egyetlen apró változtatás az étrendben 28% csökkentheti a demencia miatti halál kockázatát
Feketelistára került Harry hercegék alapítványa
Egy nagyobb cég akár 4 milliárdos büntetést kaphat, ha nem megfelelően védekezik a kibertámadások ellen
Vitézy Dávid: Orbánnal nem is tegeződünk, Rogán Antal nem egy hozzáférhető szereplő még a kormányban sem  
A TA3 televízió szerint mesterséges kómában tartják a meglőtt szlovák miniszterelnököt.
A szövetségi kapitány keretet hirdetett, mi pedig megnéztük, mire számíthatunk az Eb-n.
A Hodlerben Magyar Péteren kívül más kormányhoz köthető személy is feladatot vállalt korábban.
Azt egyelőre nem tudni, felszólal-e.

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár
Kávé, kapszulás kávé: kapszulás kávé rendelés

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital