Hírek és minden más

Itt a kormány újabb lépése, ez már a fiatalok munkahelyeit érinti

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital
Kövesse az Indexet Facebookon is!
„A munkaerőpiac aktivitását kell növelni, azonban fontos kiemelni, Magyarországon jelenleg aki akar, az tud dolgozni” – mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerdán, amikor bejelentették az új kormányzati intézkedést. A tárcavezető szerint napjainkban a lényeg az, hogy többen akarjanak dolgozni.
A munkaerőpiaci tartalékokat kell felszabadítani. A magyar munkahelyek a magyar dolgozóké, csak és kizárólag akkor lehet vendégmunkást behozni, ha nincs magyar munkaerő. És folyamatosan dolgozunk a magyar munkaerő további bevonzásában.
Emlékeztetett arra, hogy a munkanélküliségi ráta alacsony (nagyjából 4 százalék), így a kormány célja, hogy a foglalkoztatottsági rátát a jelenlegi 81-ről 85 százalékra emeljék. „A munkanélküliségi adatokban sokkal jobbak vagyunk az európai uniós átlagnál.”
A tárcavezető hozzátette, a tavalyi első negyedévhez képest a kormány csökkentette az inaktívak számát: „ez óriási eredmény”. Az inaktívak száma a fiatalok körében és a szakmai végzettséggel nem rendelkezők között csökkent. „Az inaktívak Budapest és a kelet-magyarországi vonzáskörzetből szeretnének a munkaerőpiacra lépni” – összegezte Nagy Márton.
A kormány számítása szerint jelenleg Magyarországon a munkaerő-tartalék 300 ezer főre taksál, ebből 150 ezer fő komplex segítséget, fejlesztést igénylő álláskereső. Így Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár bejelentette, hogy május 15-től elindul a GINOP Plusz 3.1.1 – A munkaerő-kínálat bővítése és fejlesztése elnevezésű program.
A teljes forrás 150,17 milliárd forint, és A cél az álláskereső és az inaktívak foglalkoztathatóságának javítása és elhelyezkedésének segítése.
A program célcsoportja, hogy minden 30. életévét betöltött álláskereső és inaktív, ugyanakkor kiemelt támogatásban részesülhetnek a hátrányos helyzetű álláskeresők és inaktívak: többek között az 50 év felettiek, a kisgyermekes álláskeresők, az alacsonyan képzettek, a vidékies térségben élők. És öt pillérét lehet kiemelni:
Czomba Sándor később arra is kitért, manapság már a munkaerőhiány a legnagyobb probléma a vállalatoknál. És ezt „elsősorban hazai munkaerővel kívánjuk megoldani”.
Az SK On Hungary Kft. Iváncsán a napokban elbocsátott 609 munkavállalót. Újságírói kérdésre ezzel kapcsolatban Czomba Sándor leszögezte: kedden a helyszínen járt, és találkozott a cégvezetéssel. A beszámolója szerint „a cégben jelenleg próbaüzem zajlik. A munkaerőpiaci igény ilyenkor külön kihívást jelent minden vállalatnak”.
Az államtitkár szerint így nem jelentős számban, de kölcsönzött munkaerőt is igénybe vettek. „Most a vállalat kizárólag a külföldi kölcsönzött munkaerőtől vált meg, és csoportos létszámleépítést nem jelentettek be.” Ráadásul a teljes 1985 főből 416 fő továbbra is kölcsönzött munkaerő maradt. „Szeptember közepétől kapacitásbővítésben gondolkodik a vállalat, ami már magyar munkavállalókat és nem a külföldi munkaerőt érintené.” A kormányt arról is tájékoztatták, hogy az elbocsátottak 180 munkanapon belül feltehetően el tudnak majd helyezkedni.
Czomba Sándor szerint a cégek elkezdtek saját maguk toborozni, és elsősorban magyarokat. „Amíg van magyar, addig magyarokat keresnek, hiszen sokkal kevesebbet kell nekik fizetni. Tehát kevesebb költséggel járnak, nincs szállás és egyéb járulási költség. Szeretném hangsúlyozni, hogy a munkabérben nincs különbség.”
Nagy Márton arra is kitért, bár megfigyelhető némi visszaesés az akkumulátoripari szektorban, ez nem lesz tartós, illetve a magyar gyártás az Európai Unió felé irányul. Így szerinte nem kell attól tartani, hogy a szektort érintő visszaeséseknek országos hatásai lennének.
(Borítókép: Nagy Márton 2024. május 8-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)
Kövesse az Indexet Facebookon is!

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Ajtóinkat szerelték: Egyedi beltéri ajtók
Bejárati ajtó: Biztonsági ajtó
Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI
AI: OS AI, OSN AI
OS AI:OS AI, OSN AI AI LAB
Pythia AI:OS AI Pythia, OSN AI AI Pythia
OS AI Vincent:OS AI Vincent, OSN AI AI Vincent
Social AI:Social AI
Osn AI OSN AI:OSN AI
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital