Hírek és minden más

Lesz elnöki vita az Egyesült Államokban

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital
Kövesse az Indexet Facebookon is!
Joe Biden amerikai elnök és Donald Trump volt elnök egyaránt elfogadta a CNN meghívását a június 27-i vitára, amely történelmi jelentőségű összecsapás lesz, s meghatározza majd a 2024-es kampány utolsó hónapjait.
Megkaptam és elfogadtam a CNN meghívását a június 27-i vitára. Átdobom neked, Donald. Ahogy mondtad: bárhol, bármikor
– írta Biden az X-en közzétett bejegyzésében. Egy Trump-kampánytisztviselő később azt mondta a CNN-nek, hogy a volt elnök is elfogadta az ajánlatot.
I’ve received and accepted an invitation from @CNN for a debate on June 27th. Over to you, Donald. As you said: anywhere, any time, any place.
A hír a két politikai rivális között gyorsan eszkalálódó, elnöki vitáról szóló pletykák legújabb fejleménye. Biden kampánystábja korábban felszólította Trumpot, hogy csatlakozzon a hírügynökségek által rendezett elnökjelölti vitához, és hivatalosan tájékoztatta az elnöki vitákkal foglalkozó bizottságot, hogy az elnök nem vesz részt a korábban tervezett őszi vitákon. A volt elnök gyorsan közölte, hogy részt vett volna korábban bejelentett vitákon, és Hugh Hewitt rádiós műsorvezetőnek azt mondta, hogy bármelyik moderátort elfogadja.
Biden a közelmúltban azt mondta, hogy szívesen vitázik Trumppal, bár a vita formátumát illetően nem kötelezte el magát. Howard Stern rádiós műsorvezetőnek azt mondta: „szívesen vitázom vele”. Biden kampánystábja egy, a közösségi médián közzétett videóban, majd az elnöki vitákkal foglalkozó bizottságnak írt levelében ismertette a javasolt feltételeket, köztük a lehetséges júniusi és szeptemberi vitadátumokat. A szerda reggel közzétett videó, amelyen Biden közvetlenül a kamerába beszél, még közvetlenebb kihívás volt.
Donald Trump két vitát is elvesztett ellenem 2020-ban. Azóta nem jelent meg egy vitán sem. Most úgy tesz, mintha újra vitázni akarna velem
– mondta Biden a szerdán közzétett, közvetlenül a kamerának szóló videóban. „Hát tedd boldoggá a napomat, haver, akár kétszer is megteszem. Szóval válasszuk ki az időpontokat, Donald – úgy hallottam, szerdánként szabad vagy” – folytatta Biden, utalva Trump bírósági menetrendjére. A levélben Biden stábja elismerte, hogy az első vitára valószínűleg azután kerülne sor, hogy Trump bűnügyi pere a hallgatási pénzek ügyében lezárult.
A Truth Social-oldalán szerdán közzétett bejegyzésében Trump elfogadta a módosított menetrendet:
Készen állok és hajlandó vagyok vitázni Crooked Joe-val (egy, az elnökre aggatott gúnynév – a szerk.) a javasolt két júniusi és szeptemberi időpontban
– hozzátéve, hogy a javasolt két vitánál „erősen ajánlana” többet is. Egy magas rangú Trump-tanácsadó a CNN-nek azt mondta, hogy „készek vitázni” Bidennel, és felülvizsgálják a feltételeket, de nagyon várják a színpadi összecsapást.
A Biden- és Trump-kampánystáb között az elmúlt hetekben nem hivatalos megbeszélések zajlottak a vitákról, amelyek nagyrészt az elnökjelölti vitákkal foglalkozó bizottság iránti kölcsönös megvetésre és a bizottság megkerülésére irányuló lehetséges forgatókönyvekre összpontosítottak – mondta a CNN-nek három, a megbeszéléseket ismerő forrás. 
Még mindig nagy különbségek vannak aközött, hogy az egyes jelöltek mit szeretnének a vitától. Levelében a Biden-kampánystáb egy kritikus változtatást javasolt, amely szerintük érdemibbé és kevésbé látványossá tenné a vitákat: a jelöltek a stúdióközönség nélkül vitáznának.
Ahogyan az eredeti, 1960-as televíziós viták esetében is történt, egy televíziós stúdió, ahol csak a jelöltek és a moderátorok vesznek részt, jobb és költséghatékonyabb módszer: kizárólag a választók érdekeire összpontosítva
– áll a levélben.
Trump a Truth Social-közösségi oldalán közzétett bejegyzésében visszautasította ezt az elképzelést, mondván, hogy „a hangulat érdekében” egy nagyon nagy helyszínt részesítene előnyben, bár Biden állítólag fél a tömegtől. „Csak mondd meg, mikor, és ott leszek” – üzente Trump.
Az elnöki vitákkal foglalkozó bizottság tavaly novemberben három elnökjelölti vita időpontját jelentette be. Az első vitát szeptember 16-án Texasban, a másodikat október 1-jén Virginiában, a harmadikat pedig október 9-én Utahban rendezték volna.
A szerdai levélben Jen O’Malley Dillon, Biden kampányának elnöke azt írta, hogy a kampány azért javasolja a módosított menetrendet, mert az eredeti időpontok „nem felelnek meg a választások struktúrájában és a választók érdekeiben bekövetkezett változásoknak”, rámutatva a korai szavazás időzítésére, arra, hogy a bizottság a vitákat „szórakoztató látványosságnak” építi fel, és hogy a bizottság „nem képes vagy nem akar” érvényt szerezni a 2020-as viták szabályainak.
A KAMPÁNY AZT IS JAVASOLTA, HOGY JÚLIUS VÉGÉN TARTSANAK ALELNÖKI VITÁT, MIUTÁN A REPUBLIKÁNUS PÁRT MEGNEVEZI JELÖLTJÉT ERRE A POSZTRA.
A Biden-stáb döntése, hogy visszalép a bizottság által rendezett vitáktól, összhangban van a Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) mintegy két évvel ezelőtti lépésével. Az RNC egyhangúlag megszavazta, hogy elfogultságra hivatkozva visszalép az általános elnökválasztási vitákat irányító, pártatlan elnöki vitákkal foglalkozó bizottságában való részvételtől. A döntést azt követően hozták, hogy Ronna McDaniel akkori elnök hónapokig nyomást gyakorolt a bizottságra, hogy Trump érdekében változtasson különböző gyakorlatokon.
A korábbi vitarendezés iránti kérés a kampány azon törekvését jelzi, hogy a választókat minél hamarabb bevonják a politikai folyamatba. A stáb többször is elhárította a negatív közvélemény-kutatásokat azzal, hogy az amerikaiak többsége csak jóval közelebb a választáshoz hangolódik rá a választási folyamatra.
A KORÁBBI VITÁK SZORGALMAZÁSA SEGÍTHET A HARMADIK FÉL JELÖLTJEINEK KISZŰRÉSÉBEN IS, AKIK PROBLÉMÁKAT OKOZHATNAK TRUMPNAK ÉS BIDENNEK IS.
A jelölteknek bizonyos kritériumoknak meg kell felelniük a szavazókörökhöz való hozzáféréssel, a közvélemény-kutatással és az alkotmányos jogosultsággal kapcsolatban, hogy kvalifikálhassák magukat. Trump és Biden szinte biztos, hogy megfelelnek a követelményeknek, de nem világos, hogy az olyan harmadik párti jelöltek, mint Cornel West vagy Robert F. Kennedy Jr. megfelelnek-e a követelményeknek. Az elnökjelölti vitákkal foglalkozó bizottság általában csak a munka ünnepét követően (szeptember 2.) határozza meg, hogy ki jogosult részt venni a vitákon, de ez jelen esetben nyilván nem fog működni.
Amerikaiak milliói számára a viták jelentik majd a legátfogóbb képet, amelyet a 2020-as választásokat megelőző, négy évvel ezelőtti viták óta bármelyik jelöltről kaphatnak. A Biden és Trump életkora miatt aggódó választók számára kritikus fontosságú lesz, hogy láthatják, hogyan teljesít mindkét jelölt.
TRUMP JÚNIUS 14-ÉN, NAGYJÁBÓL AZ ELSŐ JAVASOLT IDŐPONT IDEJÉN TÖLTI A 78-AT, MÍG BIDEN A VÁLASZTÁSOK UTÁN, NOVEMBERBEN LESZ 82 ÉVES.
A kampánystáb egy kritikus változtatást is javasol, amely szerintük érdemibbé és kevésbé látványossá tenné a vitákat: a jelöltek stúdióközönség nélkül vitáznának.
A republikánusok már hónapok óta nyomást gyakorolnak Bidenre, hogy vitázzon Trumppal, miután az elnök nem adott határozott válaszokat arra vonatkozóan, hogy sor kerülhet-e az összecsapásra. Biden korábban feltételhez kötötte az elődjével folytatott vitákat, és azt mondta az újságíróknak: „A viselkedésétől függ”, de nem volt hajlandó bővebben kifejteni.
Trump csapata több okból is szeretné minél előbb a vitapódiumra ültetni a volt elnököt – mondta a CNN-nek a múlt hónapban egy, a megbeszéléseket ismerő forrás. A Trump-stáb áprilisban azt kérte az elnöki vitákkal foglalkozó bizottságtól, hogy az idei általános választási vitákat „sokkal korábban” rendezzék meg. A forrás arra hivatkozott, hogy a vitákat egyes területeken az előrehozott szavazás megkezdése utánra tervezték, és azt szeretnék, ha Trump még azelőtt el tudná érni a választókat, mielőtt azok döntenének.
(Borítókép: Joe Biden és Donald Trump a Belmont Egyetemen 2020. október 22-én Nashville-ben, Tennessee államban. Fotó: Morry Gash / Pool / Getty Images)
Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.
Kövesse az Indexet Facebookon is!

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital
Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI
AI: OS AI, OSN AI
OS AI:OS AI, OSN AI AI LAB
Pythia AI:OS AI Pythia, OSN AI AI Pythia
OS AI Vincent:OS AI Vincent, OSN AI AI Vincent
Social AI:Social AI
Osn AI OSN AI:OSN AI
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital