Hírek és minden más

Szárnyaltak az amerikai tőzsdék az inflációs adat után: mindhárom vezető index rekordon zárt

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital

Mindhárom fontos amerikai részvényindex minden idők legmagasabb szintjén végzett szerdán, köszönhetően a ma kijött, lassulást mutató amerikai inflációs adatnak.
Március 21-e óta először fordult elő, hogy mindhárom index ugyanazon a napon rekordon zár.
A Dow Jones 0,88 százalékos, az S&P 500 1,18 százalékos, a Nasdaq 1,40 százalékos emelkedéssel zárt.
Magyar idő szerint szerda este a három legfontosabb amerikai részvényindex határozott emelkedést mutat: a Dow Jones 0,72 százalékos, az S&P 0,97 százalékos, a Dow Jones 1,12 százalékos pluszban van. Az S&P számára ez új történelmi csúcsot jelent.
Az elmúlt napok szárnyalását követően a szerdai kereskedésben már közel 30 százalékot esett a Gamestop árfolyama. A túlzott volatilitás miatt pedig már a kereskedést is fel kellett függeszteni a cég részvényeivel.
A nyitást követő percekben a Nasdaq és a Dow Jones egyaránt 0,6, az S&P 500 pedig 0,5 százalékos pluszban van, ami új történelmi csúcsot jelent utóbbi esetében.
A német TextilWirtschaft című magazin értesülései szerint a híres Esprit kiskereskedelmi lánc még a mai napon öncsőd eljárást fog kezdeményezni a düsseldorfi helyi bíróságon – számolt be Bild.
Amikor izgalmas nyersanyagpiaci befektetésről van szó, első körben vélhetően az aranyra, a földgázra vagy az olajra asszociál az ember, esetleg az uránra – a réz talán a top 5-ben sincs benne. Pedig nagyon úgy néz ki, hogy a zöld átállásban betöltött kulcsszerepe miatt óriási keresletnövekedés vár a gazdasági egészség fontos mutatójának tartott fémre, amit az akadozó kínálat vélhetően nem fog tudni kielégíteni, ennek köszönhetően jelentős hiány alakulhat ki a réz piacán. Az árak már reagálnak, ma új történelmi csúcsra került a réz árfolyama – de meddig tarthat az emelkedés, és ez milyen lehetőségeket teremt a tőzsdéken?
A német DAX index már 0,7 százalékos pluszban van a szerdai kereskedésben, a kedvező amerikai inflációs adatok hatására pedig új történelmi csúcsra emelkedett a német index.
Az előző csúcsot még múlt hét pénteken érte el a DAX, akkor napon belül egészen 18 845 pontig ralizott az index, a zárócsúcsot pedig a 18 772 pontos szint jelentette.
A határidős részvényindexek jelenlegi állása szerint a Nasdaq 0,7, az S&P 500 0,6, a Dow Jones pedig 0,5 százalékos pluszban nyithat.
A dollár gyengülésével emelkedik a bitcoin és az arany árfolyama is, előbbi 3,1 százalékos emelkedésben van az elmúlt 24 órában, utóbbi pedig 0,6 százalékkal került feljebb, noha az adatközlést követő kezdeti felszúrással a sárga nemesfém jegyzése rövid időre egészen 2378 dollárig emelkedett.
Kijött a hét legfontosabb adata, az amerikai infláció, amely több hónap után végre csökkent, a várakozásoknak megfelelően. A friss adatközlés megerősítheti a kedvező hangulatot a piacon, stabilabbá válhatnak a kamatcsökkentésre vonatkozó várakozások. Az azonnali piaci reakció nem is maradt el.
Ha mesterséges intelligencia, akkor sok befektetőnek egyből az Nvidia jut eszébe – nem véletlenül. Az Nvidia AI-chipjeit használják a világ legnagyobb adatközpontjaiban, azonban ezeknek a működtetése nagyon komoly energiaigénnyel is jár. Elon Musk nemrég egy podcastban arról beszélt, hogy az AI fejlesztését ma már inkább az adathiány, majd később az energiaellátás fogja korlátozni. Ez a trend jó üzleti lehetőséget jelent az energia-termelő cégeknek és az adatközpontokhoz kapcsolódó iparágaknak. A befektetők már el is kezdték árazni ennek hatását.
Az OTP múlt pénteken publikált gyorsjelentését követően az Autonomous Research továbbra is vételre ajánlja a bankrészvényt, emellett pedig megemelte az OTP részvényeire vonatkozó célárát is.
A kereskedési idő felénél a Mol teljesít legjobban a hazai nagypapírok közül, a midcapek piacán pedig a Zwack részvényei vezetik az emelkedést.
Megérkezett a Waberer’s első negyedéves gyorsjelentése, amely szerint a vállalat rekordbevételt ért el az év első három hónapjában, azonban az eredményesség jelentősen visszaesett, miután a Nemzetközi Fuvarozás és Szállítmányozási szegmens veszteséges lett a negyedévben EBIT-szinten, míg a közel 90 százalékkal visszaeső adózott eredményre az euró/forint árfolyam változása és az alacsonyabb kamatbevételek nyomták rá a bélyegüket. A menedzsment közölte, hogy a negyedéves teljesítmény a várakozásoknak megfelelően alakult, így nem változtat éves előrejelzésén.
A GameStop és az AMC részvényei iránti kiújult érdeklődés hatására a mai nyitás előtti kereskedésben tovább emelkedtek az árfolyamok, ezzel már a harmadik egymást követő napja tart a rali. Ezzel 2021 eleje óta a legnagyobb havi emelkedésüket könyvelhetik el a részvények annak ellenére, hogy a korábbi piaci mániát kiváltó feltételek már nem állnak fenn – tudósított a Bloomberg.
Az évek óta szenvedő kínai részvénypiac az elmúlt hónapokban jelentősen emelkedett. Az internetes szektor részvényei komoly ellenállásokat törnek át, míg az átfogó gazdaságélénkítő intézkedések és az USA-Kína kapcsolatok javulása további felértékelődést eredményezhet. Ugyanakkor bizonyos kockázatok továbbra is vannak, de a piac emelkedése akár egy trendforduló előszelét jelentheti.
Nagyrészt továbbra is pozitív hangulatban telik a kereskedés az európai tőzsdéken, a magyar piac 0,2 százalékos pluszban van. A mozgások mérsékeltek, elsősorban azért, mert a befektetők óvatosak a délután érkező amerikai inflációs adat előtt.
Kedden már érkezett egy csalódást keltő inflációs adat Amerikából, ezt követően azonban szerdán is az inflációé lesz a főszerep: magyar idő szerint 14 óra 30 perckor kerülnek publikálására a legfrissebb, áprilisi fogyasztói árindex (CPI) adatok az Egyesült Államokban, a közlésnek pedig ezúttal az átlagosnál jóval nagyobb jelentősége lesz. Éppen ezért megnéztük, hogy milyen hatása lehet a mai közlésnek a tőzsdékre nézve.
Írásban figyelmeztette a Raiffeisen Bank Internationalt az amerikai pénzügyminisztérium, hogy korlátozhatják az amerikai pénzügyi rendszerhez való hozzáférését az osztrák bankcsoport oroszországi ügyletei miatt – állítja a Reuters levelezésre rálátó forrása. Bár úgy tűnik, egy olyan ügylet miatt fejezte ki aggodalmát az USA, amelytől időközben elállt a Raiffeisen, a bankcsoport részvényárfolyama 2,1%-os csökkenéssel reagált eddig a hírre a bécsi tőzsdén.
4,6 százalékos mínuszban van ma reggel a CIG Pannónia árfolyama, mivel már osztalékszelvény nélkül forog a részvény. A vállalat 33 forint osztalékot fizet részvényenként, ha a mai árfolyamot ezzel korrigáljuk, akkor 405 forintot kapunk, vagyis valójában 4,3 százalékos pluszban lenne a papír. Aki még a tegnapi kereskedésben vásárolt CIG-részvényt, az 8,5 százalékos osztalékhozamra tudott szert tenni a záróár alapján.
Előadásunk küldetése, hogy segítsen kialakítani egy új szemléletet a résztvevőkben a tőzsde és a befektetések területén. Megtudod, mi kell ahhoz, hogy elindulj a tőzsdei befektetés rögös, de izgalmas útján. Előadónk beavat a kockázatkezelés rejtelmeibe, és azt is megtudod, hogyan tudsz egyszerűen tőzsdézéssel kapcsolatos adatokhoz és információkhoz jutni.
A német Allianz biztosítóóriás a vártnál jobban, 22%-kal növelte nettó nyereségét az első negyedévben, amihez a leginkább a vagyon- és balesetbiztosítási üzletág erősödése járult hozzá. A társaság részvényárfolyama ennek ellenére eddig 1,9%-os eséssel reagált a gyorsjelentésre.
Emelkednek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX és a CAC 0,3 százalékkal került feljebb, míg a FTSE 100 0,5 százalékot emelkedett. A milánói börze is feljebb került 0,5 százalékkal, míg a spanyol piac 0,4 százalékot emelkedett.
Mérsékelt emelkedéssel indította a napot a magyar tőzsde, a blue chipek kivétel nélkül emelkednek ma reggel a Mol és a Richter vezetésével.
Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben, 29%-kal növelte első negyedéves nettó nyereségét a német Commerzbank, így az elmúlt évtized legerősebb negyedéves eredményét sikerült elérnie, és megemelte az egész évre vonatkozó nettó kamatbevétel kilátásait is.
Szerdán, piaczárás után teszi közzé első negyedéves eredményeit a Magyar Telekom, ehhez kapcsolódóan a cég ismét elkészítette elemzői konszenzusát. Mutatjuk a fontosabb számokat.
Ma már több adat érkezik. Idehaza az építőipar és az ipar számait közli a Központi Statisztikai Hivatal, az Eurostat közzéteszi az első negyedéves GDP második becslését és a tagállami rangsort: megtudjuk belőle, milyen erőben van a magyar gazdaság a kontinens többi országához képest. Érkezik az amerikai kiskereskedelmi adat, ez a piacok számára elég fontos adat, ugyanis a gazdaság erejéről, pontosabban a kereslet alakulásáról árulkodik, ami az inflációs kilátások egyik legfontosabb indikátora.
ENNÉL SOKKAL FONTOSABB LESZ VISZONT AZ AMERIKAI INFLÁCIÓS ADAT, EGYÉRTELMŰEN EZ A HÉT LEGFONTOSABB ADATA.
Az év első negyedévében az infláció meghaladta a várakozásokat, és az áprilisi piaci hangulatromlást is a vártnál magasabb infláció idézte elő. Egy magas inflációs adat most is odaverne a piacoknak, nem kérdés, annál is inkább, mivel a trendszerűen gyengülő munkaerőpiac mellett egy vártnál magasabb áremelkedési dinamika nem kis meglepetést okozna.
Címlapkép forrása: Shutterstock
Történelmi magasságokban járt az amerikai tőzsdeindex.
Cikkünk folyamatosan frissül.
Már jövő héten.
Az igazságügyi minisztérium hozta nyilvánosságra. Biden kampányígérete teljesülhet.
Üzent Oroszország.
Aggodalomra adhat okot a madárinfluenza ugrása.
A helyi tanácstól.
Cikkünk folyamatosan frissül.
Ha bekövetkezik egy világgazdasági válság 5-6 éves távon, akkor a magyar gazdaság nem fog évi 1 százaléknál nagyobb…
Nyugat-Európához hasonlóan mára a hazai befektetők körében is nagyon népszerűvé váltak a certifikátok, amelyek…
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a hetes chartokat…
Megszelídült az infláció, ami értelemszerűen fájó hatással van a Prémium Magyar Állampapírok várható jövedelmezőségére….
Az After Hours podcast házigazdája, a HOLD Alapkezelő portfóliókezelője volt az ATV vendége, Balásy Zsolt az elszálló…
Az Energiaügyi Minisztérium adott ki egy új grafikát a május végén startoló felújítási programról, amiről sok…
Az osztalékról szóló döntést évente egyszer a beszámoló elfogadásakor lehet meghozni, amikor a társaság legfőbb…
Itt az osztalékszezon, az okos befektető pedig forgatja a pénzt. Milyen stratégiák merülhetnek fel, amikor az osztalék…
A berlini szövetségi kormány célul tűzte, hogy az évtized végére 15 millió darab elektromos meghajtású autó közlekedjen…
Czímer Gábort, az Új Szó belpolitikai újságíróját kérdeztük a Szlovákiában kialakult helyzetről.
Jelasity Radovánt, az Erste Bank elnök-vezérigazgatóját, a Magyar Bankszövetség elnökét kérdeztük a Checklistben.
A keddi Checklist a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáról jelentkezik.
Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.
A legjobb ügyvédek egy helyen
Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár
Kávé, kapszulás kávé: kapszulás kávé rendelés

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital