Hírek és minden más

A látszat csal: Európa továbbra is hadban áll az inflációval

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital

Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el:
Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
A júniusi kamatcsökkentés ellenére az Európai Központi Bank döntéshozói tisztában vannak azzal, hogy kockázatos terepen lavíroznak. A bank igyekszik kivonulni a járványválság idején behozott programjaiból, miközben próbálja elérni a jelenleg távlatinak tűnő 2 százalékos inflációs célját.
Az EKB kormányzótanácsa rendes kamatdöntő ülésén úgy döntött, hogy a három irányadó kamatlábát 25 bázisponttal csökkenti. Ennek megfelelően az irányadó refinanszírozási műveletek, az aktív oldali rendelkezésre állás és a betéti rendelkezésre állás kamatlábai 4,25, 4,50, illetve 3,75 százalékra csökkennek.
A júniusi 25 bázispontos vágás azért lehetett megvalósítható, mert a tavalyi év szeptembere óta nagyban átalakult a terep, különösen a fizetések terén. Újságíróknak a döntés részleteinek ismertetésekor Christine Lagarde, az EKB elnöke kiemelte, hogy ezen a téren ráadásul az eurozóna országai között jelentős eltérések vannak.
Az EKB aktuális várakozása értelmében a belföldi ároldali nyomás továbbra is erős marad, mivel a bérnövekedés üteme megemelkedett, ezért az infláció a jövő év nagyobb részében előreláthatólag még a célérték fölötti lesz. Az eurorendszernek mind a teljes inflációra, mind a maginflációra vonatkozó legutóbbi szakértői prognózisait 2024 és 2025 tekintetében felfelé korrigálták a márciusi prognózisokkal összehasonlítva.
Bökkenők lesznek, erre Lagarde elmondása szerint az EKB fel is készült. Ebbe beletartozik az eurozóna 7 legnagyobb gazdasága, ahol a fizetések épp felfutóban vannak, de ez a folyamat várhatóan megfordul.
Nagyon is komolyan vesszük az inflációt
– mondta Lagarde, aki kifejtette, álmatlan éjszakáin eljutott addig, hogy elérhető távlat legyen az EKB 2 százalékos inflációs célja.
A legutóbbi, májusi adatközlés szerint az eurozónában éves alapon 2,6 százalékkal nőttek az árak. Az EKB által referenciának vett előrejelzések szerint 2024-ben átlagosan 2,5 százalékos, 2025-ben 2,2 százalékos, 2026-ban pedig 1,9 százalékos áremelkedés várható. Az energia- és élelmiszerárak nélkül vett inflációs prognózis 2024-ben átlagosan 2,8 százalékos, 2025-ben 2,2 százalékos, 2026-ban pedig 2 százalékos lehet.
A gazdasági növekedés 2024-ben várhatóan 0,9 százalékon, 2025-ben 1,4 százalékon alakul, majd  2026-ban következhet egy 1,6 százalékos erősödés.
Az EKB egyúttal azt is megerősítette, hogy hátrébb lép, és – leginkább a Covid miatt beindított – gazdaságélénkítő programjait kivezeti, ezzel is szűkítve az inflációt is hajtó likvidititásbőséget. A második félév folyamán átlagosan havi 7,5 milliárd euróval csökkenti a PEPP pandemiás eszközvásárlási portfolióját. A kormányzótanács deklarált szándéka, hogy 2024 végén a PEPP keretből való újrabefektetéseket beszünteti.
Szintén tovább csökken az APP eszközvásárlási program, erre az EKB egyenletes, kiszámítható ütemet ígér, ahogy az eurorendszer a lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztéseket már nem fekteti be újra.
A kormányzótanács előzetesen nem köteleződik el egy bizonyos kamatpálya mellett. Lagarde is ismételten elmondta, hogy a döntéshozatal adatvezérelt, egyúttal rugalmas lesz, ahogy eddig is volt.
Párhuzamos valóságot teremtett az olvasóknak a cenzúravezérelt magyar sajtó. Most azt idézzük fel, ahogyan 80 éve, a D-nap idején írtak…
A ferihegyi reptér állami kézbe kerülése alkalmából tesszük közzé ismét néhány hónappal ezelőtt, 2024. január 18-án megjelent cikkünket…
További friss állások ›
Péntektől olcsóbb lesz a tankolás
Baj van a Hubble űrtávcsővel, alvó állapotban várja a sorsát
Orbán és Nagy a reptér megvásárlásáról: Gyurcsány elherdálta, a Fidesz visszaszerezte
Tizenkilenc magyar érmet, köztük öt aranyat jósol Párizsra egy amerikai elemzőcég
Úgy kampányol Jakab Péter váci jelöltje, mintha Magyar Péteré lenne
Végül 3,1 milliárd eurót fizetett a kormány, ez mai árfolyamon 1209 milliárd forintnak felel meg.
A rendőrség szeméremsértés miatt nyomoz, a gyanúsítottat azonnal elbocsátották.
Évek óta pusztulnak az ültetvények a világ két legnagyobb narancsexportőr országában, de az idei krízis lehet az eddigi legnagyobb.
Vladimir Putyin orosz elnök bejelentette, Moszkva fontolóra veszi, hogy nagy hatótávolságú fegyvereket szállítson a világ azon részeibe, ahonnan az orosz eszközökkel érzékeny csapást lehet mérni az Ukrajnát katonai felszerelésekkel ellátó nyugati államokra.
A 18 éves Fenyő Noah két idényre szóló megállapodást kötött a német csapattal, ami egy további évre szóló opciót is tartalmaz.

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár
Kávé, kapszulás kávé: kapszulás kávé rendelés

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital