Hírek és minden más

Egy fontos város, ahol a DK levonult a pályáról, és emiatt sokan pártolhatnak át tőlük Magyar Péterhez

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital
Menü
Kereső
2024. június 6. – 18:19
Képzelj el egy füstmentes világot!
Másolás
Furcsa helyzet állt elő Nyíregyházán a június 9-i önkormányzati választás előtt. Az ellenzék most a fideszes Kovács Ferenc polgármestert azzal a Jeszenszki Andrással akarja leváltani, aki 2019-ben már egyszer kikapott ellenfelétől – akkor 2100 szavazat volt köztük a különbség. Jeszenszki mögött most is felsorakozott a teljes ellenzék: őt támogatja a Momentum, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd, a Jakab Péter-féle Nép Pártján, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és két helyi civil egyesület is. Az ellenzéki pártok közül egyedül a DK nincs ott a támogatók között, és nemcsak az összellenzéki polgármester neve mellett nem szerepel a logójuk, hanem az összellenzéki egyéni jelölteknél sem.
A Demokratikus Koalíció vezetése olyan döntéseket hozott, amelyek nem a Fidesz leváltását szolgálják Nyíregyházán, ahol 2010 óta kormánypárti polgármester van, mondta a DK Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye 1–2. választókerületének elnöke. Sápi Mónika elmondása szerint a DK helyi tagsága úgy érzi, Gyurcsány Ferencék cserben hagyták őket. Ennek az lehet a vége, hogy sokan a DK új riválisához, Magyar Péterhez és a Tisza Párthoz pártolnak át.
De miért gondolják így a nyíregyházai DK-sok, és miért fordult a sajtóhoz a választókerületi elnökük, aki helyben a pártszervezésért felel?
Megkerestük a DK-t, hogy részletesen reagáljanak Sápi Mónika állításaira, ám a párt sajtóosztálya azt közölte velünk, hogy nem válaszolnak a kérdéseinkre.
A közös ellenzéki polgármesterjelöltet, Jeszenszki Andrást is szerettük volna megkérdezni a Sápi Mónika által elmondottakról, de tőle sem kaptuk választ.
Sápi Mónika elmondta, szerinte hogyan alakult úgy, hogy egy megyei jogú városban teljesen láthatatlan lett az egyik legerősebb ellenzéki pártnak tartott DK. Azzal kezdődött az egész, hogy a DK nyíregyházi tagsága nem Jeszenszki Andrást, hanem Sápi Mónikát akarta polgármesterjelöltjének. Sápi szerint elsősorban az volt a fenntartásuk Jeszenszkivel szemben, hogy nem tűnt elég elszántnak, aki minden erejével a Fidesz leváltásán dolgozna. Ráadásul egyszer már elbukott egy polgármester-választást. Fenntartásaikat többször is jelezték a DK vezetésének, de érdemi választ egyszer sem kaptak. Ezért fordultak a sajtóhoz, mondta a választókerületi elnök.

A másik aggályuk az volt, hogy tudomásuk szerint Jeszenszki a választás napján be fog lépni a DK-ba. A helyi elnökség álláspontja szerint ezzel megtévesztenék a választókat, mivel hivatalosan függetlenként indul, a pártok támogatásával. Sápi úgy tudja, hogy több MSZP-s is vele együtt lépne át a DK-hoz.
Jeszenszki András jelölését egyébként maga Dobrev Klára jelentette be februárban. Azt mondta róla, hogy aligha találhattak volna nála alkalmasabb jelöltet. „Hosszú ideje dolgozik pedagógusként és várospolitikusként, így alaposan ismeri Nyíregyháza lelkét, a város problémáit és a szépségeit egyaránt.” Jeszenszki képes együttműködni a többi párttal, „így közös erővel tud szembeszállni a Fidesz helyi rombolásával”, érvelt a DK EP-listavezetője. 2019-ben azzal méltatták Jeszenszkit a pártok, hogy maximálisan megfelelt az elvárásoknak, „politikai munkája bizonyítja tisztességét, becsületességét és a kérlelhetetlen kiállást az emberekért, a közösségekért”.

Sápi polgármesterjelöltségét „magasabb szintű pártérdekre” hivatkozva utasította el a DK vezetése. Elmondása szerint maga Gyurcsány Ferenc hívta fel, hogy ezt közölje vele.
„Tavaly decemberben felhívott Gyurcsány Ferenc, és azt mondta, hogy velem országgyűlésiképviselő-jelöltként számolnak a 2026-os választáson, ezért nem indulhatok a június 9-i önkormányzati választáson. Azzal indokolta, hogy Jeszenszki András nem akar együtt dolgozni velem. Nem értettem egyet a döntéssel, de elfogadtam” – mondta.
De nem is a közös polgármesterjelölt személye volt a legnagyobb probléma. Sápi szerint a pártok közti erőviszonyok alapján előzetesen úgy számoltak, hogy a 15 egyéni körzetből hétben a DK állíthat jelöltet. Meg is volt, hogy kiket indítanának, erős csapatuk volt, jó jelölteket tudtak volna kiállítani, mondta. Ehhez képest a pártok közti egyeztetéseken egymás után golyózták ki a DK jelöltjeit. Hiába ő a DK választókerületi elnöke, ezekre a tárgyalásokra meg sem hívták.

Sápi szerint helyette egy olyan DK-s tárgyalt, akit Budapestről küldött a pártvezetés.
Az egyeztetéseken végül olyan feltételeket szabtak a DK-s jelölteknek, hogy a hét jelöltjükből egy sem maradt az indulók között.
Megnyerhetetlen, vagy számukra ismeretlen választókerületben kellett volna indulniuk a DK-soknak, de még a kompenzációs listán sem kaptak volna befutó helyet. Ekkor érezte először, hogy a DK vezetése cserben hagyta a nyíregyházai tagságot. „Nekem ez azt üzeni, hogy nem kellenek a határozott karakterek. Olyanok kellenek, akik simulékonyak, és biztosítani tudják a Fidesz hatalmát” – mondta Sápi.
Lehet, hogy egy ponton már a pártvezetésnek is kínossá vált, hogy nem lesz DK-s jelölt Nyíregyházán, mert engedélyt adtak a helyi szervezetnek, hogy 14 egyéni választókerületben induljanak el tisztán DK-s színekben. Sápi szerint erre is lett volna elég emberük, simán ki tudtak volna állítani 14 jelöltet is, nem csak hetet.
Ezzel egy időben a DK kihátrált Jeszenszki és a közös egyéni képviselőjelöltek mögül. Sápi szerint ezért nincs a DK logója a nevük mellett. A választókerületi elnök szerint a pártvezetésnek egyetlen kikötése volt, mégpedig az, hogy ő nem indulhat egyéniben, és a kompenzációs listán sem lehet rajta. A DK országgyűlési képviselője, Varju László hívta fel, hogy ezt közölje vele, de nem indokolta a döntést. Sápi példátlannak nevezte, hogy választókerületi elnökként nem indulhat egy önkormányzati választáson, és még a kompenzációs listára sem fér fel.
A nyíregyházai tagság Sápi Mónika mellé állt, és úgy döntöttek: nélküle a másik a 13 jelölt sem indul. Azt kérték a DK országos elnökségétől, hogy gondolják át a döntésüket, mert ezzel azt érik el, hogy még kompenzációs listáról sem jut be a közgyűlésbe DK-s képviselő. Ez nem történt meg,
így a DK-nak nincs saját jelöltje, és mást sem támogatnak.
„Lenullázták politikailag azt a munkát, amit az elmúlt években végeztünk” – mondta Sápi. Szerinte azért is abszurd, ami történt, mert Nyíregyházán kifejezetten nagy és aktív tagsága van a DK-nak, míg más településeken még a listaállítás sem jött össze a pártnak.
Sápi választókerületi elnökként más választókerületekkel is kapcsolatban van. Azt tapasztalta, hogy máshol is előfordultak hasonló konfliktusok a DK vezetése és a helyi tagság között. Olyan döntéseket vagy jelölteket erőltetett rájuk, amivel nem értettek egyet vagy egyenesen szembement a politikai érdekeikkel. Ez azért is érdekes, mert a DK még mindig az egyik legjobban szervezett ellenzéki párt, amelynek az ország legtöbb pontján vannak helyi szervezetei és aktivistái. A DK erejét mutatja, hogy az ellenzéki pártok közül csak nekik sikerült mind a 19 vármegyében listát állítaniuk, amihez több mint 24  ezer érvényes ajánlásra volt szükségük országosan. Rajtuk kívül ez csak a Fidesznek és a Mi Hazánknak sikerült. A Momentumnak 17, az MSZP-nek 14 vármegyében lett listája.
Nyíregyházán azért is jött elő ennyire élesen a pártvezetés és a helyi tagság ellentéte, mert Sápi Mónika szerint a város alapvetően baloldali, ahol lenne keresnivalója az ellenzéknek. A Fidesz is így gondolhatja, mert még Orbán Viktor is bevetette magát, hogy a polgármester mellett kampányoljon. A választókerületi elnök azt gyanítja, hogy a DK vezetése beáldozta Nyíregyházát valamelyik budapesti kerületért cserébe. Látványos volt szerinte, hogy a DK mennyire elengedte a kampányt Nyíregyházán. Dobrev Klára egyszer tartott fórumot a városban, akkor is csak meghívott vendégek előtt, szűk körben beszélt. Magyar Péter is megfordult Nyíregyházán az országjárása alatt, ő azonban a YouTube-os közvetítés alapján több ezer ember előtt beszélt az utcán.
Sápi Mónika két éve csatlakozott a DK-hoz. Elmondása szerint akkor azt gondolta, hogy ezzel teheti a legtöbbet a Fidesz leváltásáért. Mostanra rájött, hogy nem így van. Nem ő változott, a DK távolodott el azoktól a demokratikus alapelvektől, amikben most is hisz. „Igaza van Magyar Péternek abban, hogy addig van a Fidesz, ameddig a DK asszisztál ehhez. Nem az a lényeg, hogy ki váltja le a Fideszt, hanem hogy le legyenek váltva. Félre kellett volna tenni az egót és a pártpolitikai érdekeket.
Magyar Péter népszerűsége csak következménye a DK és az ellenzék válságának, nem az okozója” – mondta.
Arra számít, hogy a DK vezetése etikai eljárást fog indítani ellene, amiért nyilatkozott a sajtónak, aminek a végén valószínűleg ki fogják zárni a pártból.
Nemcsak ő csalódott a DK-ban, hanem a tagság nagy része is. Beszélgetésünk alatt többször is hangsúlyozta: nem kizárólag a maga nevében beszél, nagyon sokan gondolkodnak hozzá hasonlóan. „Naponta kapok olyan telefonokat, hogy elegük van, és inkább mennek a Tisza Párthoz. Tőlem kérdezgetik, hogy mikor lépjenek ki a DK-ból. Látom, hogy az aktivistáink kint vannak Magyar Péter rendezvényein, megosztják a Tisza Párt posztjait.” A választókerületi elnök nem tartja elképzelhetetlennek, hogy ilyen előzmények után akár 50-100-an is kilépjenek a tagságból, ők jó eséllyel a Tisza Pártot támogatnák ezután.
„Megértem őket, mivel egyre nagyobb azoknak a tábora, akik Magyar Péterben látják a kormányváltás esélyét. Hiába mondja ugyanazt, mint az ellenzék, az ő szájából hitelesebbnek hangzik az ellenzéki szavazóknak. A munkabírása és az elszántsága miatt joggal látják benne a reményt.
A DK-nak is ezt kellett volna csinálnia az elmúlt két évben, folyamatosan járniuk kellett volna az országot és meghallgatniuk az embereket. Nem a füstös szobákból eldönteni, kisakkozni, melyik bábut hová tegyük” – mondta Sápi.
Ameddig a pártfegyelem és a hatalmi érdekek fontosabbak, mint a helyben élők véleménye és a helyi közösségek, addig nem lesz változás, tette hozzá. „Az elmúlt 14 év tökéletesen rávilágított arra, hogy a vidék, a vidéki emberek nélkül nincs és nem is lesz soha kormányváltás” – mondta.
Azért is lenne kellemetlen a DK-nak, ha a nyíregyházi tagságuk átszivárogna Magyar Péterhez, mert országosan is hasonló folyamatokat lehet látni. A Tisza Pártot már egy ideje a legerősebb ellenzéki pártnak mérik a közvélemény-kutatások. A Medián legfrissebb felmérése szerint Magyar Péterék EP-listája 29 százalékon áll a biztos szavazók között, míg a DK-nak 7 százalékot mértek. Nem véletlenül kezdte el a DK milliós hirdetésekben támadni Magyar Pétert, akire csak az új Fideszként hivatkoznak.
Az újabb Fidesz-kétharmaddal végződő 2022-es országgyűlési választás után a DK megpróbálta leuralni az ellenzéki térfelet. Tucatnyi politikust csábítottak el más pártoktól, majd Dobrev Klára vezetésével árnyékkormányt alakítottak, hogy kormányzóképességüket mutassák. A remélt áttörés azonban elmaradt: az Európa-rekorder infláció és a gazdasági nehézségek ellenére sem tudták megközelíteni a Fideszt, aminek még a kegyelmi botrány után látott népszerűségcsökkenéséből sem profitáltak. Magyar Péter megjelenése csak még látványosabbá tette, hogy a DK-nak nem sikerült az, amit 2022-ben elterveztek. Nem váltak domináns pártként a Fidesz első számú kihívójává.

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár
Kávé, kapszulás kávé: kapszulás kávé rendelés

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital