Hírek és minden más

Polgármesterjelöltként még függetlenek, de listán már gond nélkül képviselnének egy pártot

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital
Menü
Kereső
2024. június 6. – 04:28
Képzelj el egy füstmentes világot!
Másolás
A pártlogóknak az önkormányzati választásokon sok esetben visszatartó erejük van, kisebb településeken meg egyenesen semmi értelmük, így nem véletlenül látunk rengeteg függetlenként induló polgármesterjelöltet és képviselőjelöltet a szavazólapokon. A függetlenek egy része bevallja, hogy valamilyen civilszervezet vagy párt támogatásával indul, de olyanok is vannak, akik nem verik nagy dobra a kötődésüket. A függetlenek legkülönlegesebb típusa pedig az, aki polgármesterjelöltként független, de egyéni választókerületi jelöltként vagy vármegyei listás jelöltként már felvállalja a pártszíneket.
A Választás.hu adatbázisát vizsgálva 76 olyan települést találtunk, ahol függetlenként induló polgármesterjelölt már valamilyen pártot vagy civilszervezetet képviselve ülne be a vármegyei közgyűlésbe vagy a helyi önkormányzatba. A 76 független közül 59-en már a Fidesz–KDNP jelöltjei listán, 9-en a Demokratikus Koalíciót, hárman pedig a Momentumot képviselnék, ha bekerülnének az adott testületbe. Öt olyan jelöltet is találtunk, akik nem valamelyik országosan ismert párt listájára vetették fel magukat, hanem helyi civilekhez, ilyen például a Békési Ipartestület vagy az érdi V.É.D. Egyesület.

Hét olyan település van még, ahol a polgármester nem független jelölt, hanem egy civil szervezettel a háta mögött indul, de vármegyei listán már egy nagy párt jelöltje. A kiskunfélegyházi Csányi József például a Nemzeti Fórum polgármesterjelöltje, a települési kompenzációs listán is ez a szervezet van a neve mellett, míg a Bács-Kiskun vármegyei listán már a Fidesz–KDNP jelöltje. A berettyóújfalui Szántai László is hasonló cipőben jár, a Berettyó Közéleti Egyesület polgármesterjelöltje a Hajdú-Bihar vármegyei közgyűlésbe már momentumosként ülne be.
A független–nem független játékot gyakorlatilag településtípustól függetlenül játsszák, de gyakorlati jelentősége inkább csak azokban a városokban van, ahol kompenzációs listáról be lehet kerülni a helyi testületbe, és az adott jelölt egyéni választókerületben nem indul. Persze azt sem lehet kizárni, hogy kisebb falvak papíron független polgármesterei is egy jó listás hellyel belavírozzák magukat a vármegyei közgyűlésbe. Például öt évvel ezelőtt sikerült ez a bogádi Pfeffer Józsefnek, aki most újrázni próbál a nagyjából ezer lakosú településen. Igaz, 2019-ben a 11. volt a Fidesz vármegyei listáján, most pedig csak a 13., és legutóbb 12-en kerültek be a közgyűlésbe a pártjából, amit ő sem vállal fel minden esetben.

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár
Kávé, kapszulás kávé: kapszulás kávé rendelés

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital