Hírek és minden más

Már az AI-forradalomra készülnek Magyarországon: sokan nagy befektetést terveznek

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital

Bár a nagyvállalatok hosszú évek óta foglalkoznak a hagyományosan az AI technológiához sorolt fejlesztésekkel, a nagy adathalmazok elemzésével (Big Data), a tanuló algoritmusokkal (Machine Learning, Deep Learning), sőt, még a magyar piacon is vannak, akik nyelvi modellt építettek, a generatív AI megoldások szélsebes elterjedése a ChatGPT másfél évvel ezelőtti megjelenése óta indult el.
Az új AI-modellek ma már nem csak szöveget, hangot vagy képet alkotnak, a ChatGPT 4o már lát, hall, folyékonyan beszél és fordít számtalan nyelven, az egészen elképesztő képességeiről itt írtunk részletesen. És persze a versenytársak is ott vannak a kanyarban, szorosan az OpenAI mögött, sőt, az OpenAI azt állítja, hogy nem állnak messze az embernél is “okosabb” AI-tól.
A hazai vállalatok is szeretnének felkapaszkodni a száguldó AI-vonatra, a vállalatvezetők körében nincs vita arról, hogy hogy a mesterséges intelligencia, aránylag rövid időn belül jelentősen át fogja alakítani a vállalatok működését. A döntő többség inkább lehetőséget és nem veszélyt lát ebben – derül ki az RSM és a Bizalmi Kör közös kutatásából, amelyet az Egyensúly Intézettel közösen készítettek el. A vállalatok több mint fele inkább vagy egyértelműen lehetőséget lát az MI-ben, mindössze 2 százalék tartja veszélynek.
A több mint 260 megkérdezett vállalatvezető válaszai alapján bár a versenyre is nagy hatással lesz, de alapvetően ez is, mint minden korábbi fejlesztés elérhető lesz minden cég számára, így inkább csak hosszabb távon fogja befolyásolni a piaci versenyt. A válaszadók harmada úgy gondolja, hogy az AI a piacukon a verseny fő területe lesz, további közel kétharmaduk szerint egy fontos, de nem kiemelkedő terület lesz.
Jelenleg a cégek nagyjából kétharmada tartja fontosnak a mesterséges intelligencia alkalmazását a vállalat szemszögéből és 80 százalékuk már legalább kipróbálta valamilyen célra a mesterséges intelligenciát. Főleg egyszerűbb feladatok (szövegírás, információgyűjtés) kapcsán alkalmazták, de sok helyen indultak el komolyabb fejlesztések is.
Bár a legtöbb MI-t alkalmazó cégnél a felsővezetés szintjén jelenik meg az MI alkalmazás kérdése, a cégvezetők csaknem harmada gondolja magát felkészültnek a témában. Az MI alkalmazását tekintve a válaszok szerint a területek közül kiemelkedik a marketing (31%) és az IT (27%), ezt követi a stratégia és tervezés (19%) illetve az értékesítés (15%).
Ahol bevezették, jól is teljesítenek az MI megoldások: a cégek 36 százalékánál a mesterséges intelligencia az elvárásoknál jobban teljesített, és
összességében a cégek 80 százalékánál növelte a hatékonyságot.
Az AI-megoldásokat fejlesztő, integráló vállalatok számára jó hír, hogy a válaszadók több mint fele (a beruházók közel háromnegyede) jelentős invesztícióra készül az elkövetkező 3 évben a területen. Ugyanakkor mindeddig csak a cégek hatoda költött érdemben az MI alkalmazására. A válaszadók 45 százalékának inkább költség jellegű kiadása volt csak az AI-jal kapcsolatban, míg 38 százalék azt mondta, hogy esetükben egyelőre nem érezhető költséget jelentett a technológiával való ismerkedés.
A kutatás szerzőivel is beszélgettünk arról, hogy látják, a hazai cégek összességében felkészülten várják-e, készülnek-e az AI okozta változásokra, megfelelő stratégiával rendelkeznek-e? Gangel Péter, a Bizalmi Kör alapítója elmondta, hogy az AI adatokkal működik, a cégek jelentős részének viszont az elmúlt időszakban nem volt magas szintű tudatossága adatkezelés területen. Ezt a hátrányt kell most behozni, és párhuzamosan megtanulni az AI használatát. Ez jelentős kihívás.  Azoknál a cégeknél, akik nem fektetnek a mesterséges intelligenciába,  már nem az lesz a kérdés, hogy hogyan fejlődnek tovább, hanem az, hogy egyáltalán életképes lesz-e a cég és versenyképes lesz-e középtávon.
Kalocsai Zsolt, az RSM Hungary vezérigazgatója szerint a versenyképesség megőrzése érdekében mielőbb el kell kezdeni a felkészülést a mesterséges intelligencia minél gyorsabb bevezetésére, amit az is alátámaszt, hogy összességében a cégek 97%-a látja úgy, hogy az AI egy fontos tényező lesz a jövője szempontjából. Az első alapvető lépés, hogy a társaságoknál a meglévő folyamatokat és a rendelkezésre álló adatokat átgondolják és elemezzék, amennyiben szükséges szakértőket is bevonva.  
Megkérdeztük azt is, hogy melyik volt a legmeglepőbb adat, amelyre a kutatás rávilágított? Gangel Péter kiemelte, hogy a cégvezetők 6%-a nyilatkozott úgy, hogy képes az AI-t az elvárásait meghaladó módon használni üzleti célokra. Ez szerinte két okból is fontos, egyrészt azon cégek egy részénél, akik a leginkább tudatosan, a működésbe szervesen beépítve AI-t használnak, a várakozásuk feletti megtérülést, hatékonyságnövelést tudtak elérni már középvállalati körben is. A másik fontos üzenete ennek az aránynak, hogy a cégek nagy része érzékeli ugyan a hype-ot, de a tudatosság, információgyűjtés, best practice kialakítása előtti állapotban lévőként, további lépésekre van szükség a cégénél ahhoz, hogy az AI előnyöket ki tudja aknázni.
Ennek a lépésnek támogatásához igyekszünk minél több fogódzkodót nyújtani, szemléletet és praktikus tanácsokat adni, a tudásmegosztást segíteni a Bizalmi Kör tagjai között és szakértők bevonásával.
Kalocsai Zsoltnak pozitív meglepetést okozott, hogy a kutatásban résztvevő cégek szerint a mesterséges intelligencia már a kezdeti fázisban is jobban teljesített az előzetes várakozásoknál. A cégek 80 százaléka vallott úgy, hogy az MI egyértelműen növelte a munkafolyamatok hatékonyságát.
Kíváncsiak voltunk arra is, melyek a legfontosabb kihívások most a cégek előtt az AI-bevezetés kapcsán, és hogyan lehetne ezeket kezelni? Gangel Péter úgy vélte, a cégvezetők ahhoz szoktak, hogy tudniuk kell minden választ. Az AI világában viszont a válaszok helyett a jó kérdések feltételének képessége lesz a kulcs. Ez a mentális transzformáció jelentős kihívás a cégvezetőknek, és mivel jellemzően ők diktálják a tempót a témában, ez a kérdés kulcskérdés lesz a közeljövőben. Az azért látszik, hogy az AI képzések tele vannak cégvezetőkkel, ez rendkívül pozitív előjel. 
Kalocsai Zsolt elmondta, véleménye szerint mindenkinek meg kell találnia a saját útját és a cége számára legmegfelelőbb MI eszközöket, hogy testreszabottan tudja kiaknázni az AI-ban rejlő lehetőségeket.
Ez folyamatos tanulást, képzést és csapatmunkát igényel, melyben fontos szerepe van az innovátoroknak is. Ugyanilyen meghatározó az is, hogy mennyire tudják a cégek a napi folyamatokba beépíteni és az egész szervezet számára pozitívan használni az AI vívmányait.
Címlapkép forrása: Getty Images
Még mindig sok gondot okoz a flotta.
Nem egységes a kép.
Vad mozgások vannak.
Cikkünk folyamatosan frissül a háború aktualitásaival.
Hathavi csúcson jár a FAO indexe.
Emelni fogják a kamatot.
390 alatt az euró.
Diszkonton forog a papír.
A tudatos szülők számára kulcsfontosságú, hogy megalapozzák gyermekeik jövőjét. A pénzügyi biztonság egyik legjobb módja, ha időben elkezdünk gondoskodni róluk, ezzel is példát mutatva n
A Mammoth elnevezésű robosztus létesítmény évente 36 000 tonna CO2-t képes eltávolítani a légkörből, tízszer annyit, mint elődje, az Orca. A Clineworks által építet
A családjogi kérdéseket feldolgozó blogsorozatunkban a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés témaköreiben segítünk eligazodni. Dr. Bagi Éva válóperes ügyvédünk
Akik már régebb óta követnek, tudják, hogy nagyon támogatom a házasságban a közös kasszát. Vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy nem értem, hogy miért kötik össze valakik az életüket, osz
Óriási lendülettel érkezett a Google az AI világába, de az eredmény nem olyan jó, mint szeretnék. A techóriás legújabb próbálkozása, az "AI Overview" nemcsak rendkívül… The post Újabb
A véleményeket 2024. május 26-ig várták.
A kódtörőből hedge fund hőssé váló Jim Simons a világtörténelem egyik legsikeresebb befektetője. Cége, a Renaissance Technologies az amerikai piac egyik legjobban teljesítő befektetési szol
Akinek telekomos előfizetése van, néhány napja észrevehette, hogy a telefonja már az 5G hálózatra csatlakozik (ha van a környéken 5G). A Telekom megpróbálja az 5G szolgáltatást valami exkluz
Hogy teljesített a szektor tavaly?
Háborús aktualitásokról volt szó többek között a hétfői Checklistben.
Változik hazánk besorolása?
Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.
A legjobb ügyvédek egy helyen
Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár
Kávé, kapszulás kávé: kapszulás kávé rendelés

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital