Hírek és minden más

Mi a hosszú élet titka? Erre kerestük a választ az Index sorozatában

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital
Kövesse az Indexet Facebookon is!
Az Index április elején indította el az egészséges életmódról szóló sorozatát Holnaptól címen. Tettük mindezt azért, mert ezen a téren finoman szólva is ránk fér egy kis motiváció és edukáció. Csak néhány adat, ami ezt alátámasztja:
 Mivel az egészségünk megőrzésének egyik, ha nem a legfontosabb alappillére a táplálkozás, a Holnaptól első néhány részében ezt a témakört jártuk körül, méghozzá több szemszögből megközelítve.
Dobák Zita dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember megkeresésünkre elmondta: „Egy vizsgálat szerint a magyarok táplálkozásával az a legfőbb gond, hogy zsírdús, miközben rostokban, vitaminokban, és ásványi anyagokban szegény.”
A szakértő szerint mennyiségi szempontból az alábbiakra kellene törekedni:
A minőség terén pedig az Okostányér elveit követni, ami például egy főétkezésnél az alábbiak szerint néz ki:
Érdemes ugyanakkor megemlíteni azt is, hogy összességében a napi étkezésünk felének zöldségből és gyümölcsből kellene állnia. Ez a gyakorlatban félkilónyi, vagyis úgy öt-hat ökölnyi mennyiséget jelent (két-három ökölnyi zöldség, egy-két ökölnyi gyümölcs arányban), amitől a valóságban sajnos még nagyon messze vagyunk.
A továbbiakban a szakértővel beszélgettünk arról is, hogy érdemes-e valamilyen speciális étrendet, diétát követnie annak, aki egészségesen szeretne élni. Dobák Zita kérdésünkre úgy felelt:
„A divatdiétákat alapvetően két nagy csoportra oszthatjuk: vannak azok, amelyeket hosszú távon, akár egy egész életen át lehet tartani, és léteznek olyanok is, amelyekkel rövid távon ugyan látványos eredményt (fogyást) lehet elérni, a vele járó megszorítások, lemondások viszont olyan komolyak, hogy a többség előbb vagy utóbb feladja” – fogalmazott a táplálkozástudományi szakértő, aki a jojóeffektus és a pszichés következmények – például étkezési zavarok vagy stresszevés – elkerülése érdekében inkább az életmódváltást és az Okostányér szerinti alapelvek követését javasolja a változást akaróknak.
Mivel a helyes táplálkozáshoz szorosan kapcsolódik a helyes folyadékfogyasztás is, egy cikk erejéig e tekintetben is sorra vettük a legfontosabb alapelveket. Ez alapján a legideálisabb az lenne, ha megszoknánk, hogy óránként iszunk egy pohár vizet, de a magyarok többsége nem tartja magát ehhez. Hazánkban a 18–34 év közötti felnőttek mindössze 1,4 (férfiak) és 1,3 (nők) liter vizet isznak, míg például a 65 év felettieknél a mennyiség a napi 1 litert sem éri el. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság ajánlása szerint a férfiaknak 2,5, míg a nőknek 2 liter vizet kellene inniuk naponta.
„A hosszú és egészséges élethez elengedhetetlen a rendszeres fizikai aktivitás” – erről már Babai László háziorvos, a Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT) elnöke beszélt az Indexnek a sorozat ötödik részében, ahol a mozgás témakörét jártuk körül.
A szakember felhívta a figyelmet arra: a mozgásnak fizikális és mentális értelemben egyaránt számos előnye van, mára egyértelmű bizonyítást nyert, hogy a fizikai aktivitás hiánya több probléma kialakulásához is nagyban hozzájárul. Ide tartozik a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek (pl. magas vérnyomás), a csontritkulás, a depresszió, a demencia, a Parkinson-kór és az egyes onkológiai betegségek.
De mégis mennyit kellene mozogni? Kérdeztük Babai Lászlótól, aki azt válaszolta:
Amennyiben tenni szeretnénk az egészségünkért, nemcsak azt érdemes megvizsgálni, hogy mit és mennyit mozgunk, hanem azt is, mennyi időt töltünk el naponta bármiféle aktivitás, mozgás nélkül: minél többet ülünk egy helyben, annál nagyobb az esélye, hogy szívinfarktusunk vagy cukorbetegségünk lesz.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint 30 percenként fel kellene állni, és sétálni, mozogni egy picit. Ehhez képest sokunk napja úgy néz ki, hogy reggel megisszuk a kávét az asztalnál ülve, majd beülünk a kocsiba, elmegyünk a munkahelyünkre, ahol aztán órákig megszakítás nélkül dolgozunk a monitor előtt. Ha végeztünk, újra beülünk a kocsiba, otthon pedig leülünk a tévé elé, és ezzel véget is a napunk, majd minden indul elölről.
Mivel életünk csaknem egyharmadát alvással töltjük, egyáltalán nem mindegy, hogy ezt hogyan és milyen minőségben tesszük. Ezért is beszélgettünk a témáról Faludi Béla szomnológussal.
A Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság korábbi elnöke megkeresésünkre hangsúlyozta, hogy a tévhitekkel ellentétben nemcsak az óraszám számít, hanem az alvás szerkezete, struktúrája is:
A fenti két fázis 4-6 alkalommal ismétlődik meg egy éjjel, és inkább az első két etapban van lassú hullámú, vagyis igazán mély alvás. A későbbiekben jelentkező REM-fázisok már tartalmasabbak, hosszabbak, és általában ebből az állapotból ébredünk fel – ha nem ébresztőórára kelünk.
A szakértő beszélt arról is: a mennyiségi mutatókon túl a rendszeresség is fontos lenne, tehát hogy nagyjából mindig ugyanabban az időpontban feküdjünk le és keljünk fel. Emellett az is előnyös lenne, ha az estéket inkább már egyfajta lelassulás jellemezné – az állandó pörgés helyett.
„Lehet tévézgetni, olvasgatni, a már említett fényhatás miatt ezek közül is inkább az utóbbit javaslom. Jó, ha esténként már nem csipog a telefonunk, legtöbbször ugyanis ezzel a folyamatos készenléti üzemmóddal verjük szét a saját alvásunkat” – fogalmazott.
A XXI. században a mindennapi létezésünk egy folyamatos stresszállapot – világított rá a Holnaptól hetedik részében Bérczes Ádám mentálhigiénés segítő, természetgyógyász, életmód-változtatási tanácsadó, aki hangsúlyozta: a stresszhatások három szinten tudnak megjelenni, érdemes lenne mindegyik aspektust kezelni, kordában tartani:
A mentálhigiénés segítő ezek mellett azt is komoly gondnak tartja, hogy elvesztettük a kapcsolatot a természettel. Ugyan a koronavírus-járvány óta történt ebben némi ébredés, valamelyest már felkapottá vált a túrázás és a kirándulás, az messze nem elegendő, ha olykor-olykor kimegyünk a Normafához vagy a Margit-szigetre.
Bérczes Ádám továbbá a saját példáján keresztül a táplálkozást is kiemelte, elmondása szerint azóta, hogy nem eszik húst, sokkal kevésbé feszült, ingerült, de úgy véli: sokat segíthet az is, ha megváltoztatjuk a médiafogyasztási szokásainkat, minimalizáljuk a kütyük használatát, nem mindig kívülről várjuk a megfejtést, hanem bízunk saját érzékeinkben, belső iránytűnkben és a rendszeres meditációban.
Sajnálatos módon egyelőre a stressz tüneteit sokan káros szenvedélyekkel próbálják orvosolni, ez ügyben Trábert Attila pszichiáter, addiktológus főorvos úgy nyilatkozott lapunknak:
„A magyar társadalom legalább 8-10 százaléka küzd szerhasználati problémával, kevés olyan család van, ahol egy-két generáción belül nem találunk legalább egy szenvedélybeteget. A számok alapján kimondható, hogy a függőség népbetegség. Ennek ellenére nem vesszük elég komolyan a problémát, átitatja életünket a szerhasználat” – mutatott rá.
Mint ahogyan az a fentiekből is látszott: ha egészséges életmódról van szó, rögtön a táplálkozásra, a mozgásra vagy a káros szenvedélyek mellőzésére gondolunk. A testi-lelki jóllétünk azonban bio-, pszicho- és szociális tényezők összességén múlik. Ami annyit tesz: az sem mindegy, hogy milyen kapcsolati hálóval rendelkezünk, a körülöttünk lévő emberek meghatározó szerepet játszanak egészségünk megőrzésében. Dávid Beáta egyetemi tanár, szociológus sorozatunk legutóbbi részében azt is elmagyarázta, mégis hogyan lehetséges ez:
Itthon a helyzet távolról sem ideális, a fiatalok csaknem negyedének nincs kivel együtt tölteni a szabadidejét, az aktív részvétel aránya a civil életben pedig még ennél is alacsonyabb, ami a korábbi adatfelvételhez képest egyértelműen negatív tendencia. 
Az izoláció és az elszigeteltség következményeképpen sokakban fogalmazódnak meg olyan gondolatok, mint például: „Egyáltalán miért érdemes élnem?”; „Fontos vagyok-e bárkinek?”. Kutatások bizonyítják, hogy minél szűkebb a kapcsolatrendszere valakinek, annál kevésbé elégedett az életével.
„Úgy terjed a magány, mint a pestis. Ez korunk népbetegsége, ami elpusztít bennünket, végső soron rosszabb, mint az alkohol vagy a cigaretta. A kapcsolati tőke egy hosszú távú befektetés lenne, amelyet egy életen át ápolni, alakítani kellene, nem olyan, mint az anyagi tőke, ami napról napra változhat. Sokan szinte bele se kezdenek a szociális hálójuk kiépítésébe, ami rendkívül veszélyes” – jelentette ki a szakértő.
Konklúzióként levonható, hogy ugyan a modern világ számos kényelmi faktort hozott az életünkbe, ha teljesen felégetjük magunk mögött a múltat, és nem húzunk határokat, akkor a könnyedség hamar teherré válhat. Íme néhány példa:
Abban bízunk, hogy a sorozat némi löketet adhat a változáshoz.
Az Index április 1-jén indította el az egészséges életmódról szóló sorozatát Holnaptól címen. Eddig az alábbi részeket jelentettük meg:
1. rész (Problémafelvetés: milyen a magyarok egészsége?)
2. rész (Táplálkozás: mit és mennyit érdemes enni?)
3. rész (Táplálkozás: divatdiétáktól a szakmailag ajánlott étrendekig)
4. rész (Folyadékbevitel: mit és mennyit igyunk?)
5. rész (Mozgás: miért, mennyit és hogyan?)
6. rész (Alvás: mikor, mennyit és hogyan?)
7. rész (Stresszkezelés)
8. rész (Káros szenvedélyek)
9. rész (Kapcsolatok – magány)
(Borítókép: Németh Emília / Index)
Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal
Kövesse az Indexet Facebookon is!

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital
Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI
AI: OS AI, OSN AI
OS AI:OS AI, OSN AI AI LAB
Pythia AI:OS AI Pythia, OSN AI AI Pythia
OS AI Vincent:OS AI Vincent, OSN AI AI Vincent
Social AI:Social AI
Osn AI OSN AI:OSN AI
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital