Hírek és minden más

Most jöttek csak rá, miért lehet tünetmentes az Alzheimer-kór

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital

Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el:
Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Holland kutatók tucatnyi olyan, már elhunyt beteg agymintáját elemezték, akik bár Alzheimer-kórban szenvedtek, nem voltak tüneteik.
Az amszterdami Netherlands Brain Bank rendkívül fontos forrás az idegtudományi kutatók számára. A komplexumban olyan önkéntesektől származó agymintákat tárolnak, akik különféle neurológiai és pszichiátriai betegségben szenvedtek, valamint olyanoktól, akik agyi betegségre utaló bizonyíték nélkül haltak meg. A szövetek mellett megtalálni a diagnózisok pontos beszámolóját, valamint az egyes donorok anonimizált kórlapjának másolatát.
Ez az adatbank lehetővé teszik a tudósok számára, hogy ezeket összehasonlítsák azokkal a tünetekkel, amit a való életben tapasztalnak a betegeknél.
A közelmúltban a Luuk de Vries, a Holland Idegtudományi Intézet munkatársa által vezetett csoport néhány rejtélyes anomáliát azonosított a rengeteg adat között. Kiderült, egyes emberek agyában az Alzheimer-kór minden jellemzője megmutatkozott, de az orvosi feljegyzések ellenőrzésekor világossá vált, hogy soha nem voltak tüneteik – írják az Acta Neuropathologica Communications című tudományos lapban.
De Vries szerint még most sem tudni pontosan, hogy az emberekben milyen folyamatok zajlanak le molekuláris- és sejtszinten. Emiatt olyan donorokat kerestek, akiknél ugyan rendellenesség látszódott az agyszöveteken, tüneteket azonban nem produkáltak. A vizsgálat során 12 ilyen betegre bukkantak.
Mindenki elfelejt dolgokat, ahogy idősödünk egyre gyakrabban. De ennek nincs feltétlenül köze a demenciához, ez természetes folyamat. De hol kezdődik az Alzheimer-kór? A hvg360-on futó sorozatában a professor emeritus szerző ezúttal azt veszi sorra, milyen reményekkel kecsegtetnek a betegséggel kapcsolatos kutatások és új gyógyszerek.
Ahogy az IFLScience is írja, vannak olyan életmódbeli tényezők, amelyekről úgy gondolják, hogy késleltetik az Alzheimer-kór és a demencia egyéb formáinak kialakulását azoknál, akiknél egyébként magas a kockázat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2019-ben kiadott irányelvei több ilyen tényezőt is felsoroltak, például, ha valaki leszokik a dohányzásról, kevesebb alkoholt fogyaszt, egészségesen táplálkozik és rendszeresen mozog.
De Vires szerint a korábbi tanulmányok arra is rávilágítottak, hogy ha valaki összetett feladatokat végez, akkor később jelentkezhetnek nála az Alzheimer-kór tünetei.
A kutatók összesen 35 donor adatait és mintát vizsgáltak át, különös figyelmet fordítva a génexpresszióra, vagyis arra, hogy miként működnek a gének az adott emberekben. De Vires szerint azt találták, hogy számos folyamat megváltozott azokban az emberekben, akik tünetmentesen voltak Alzheimer-kórosak.
Először úgy tűnt, hogy az asztrociták több antioxidáns metallotioneint (elsősorban a májban és a vesében található fehérjét) termeltek. Az asztrociták csillag alakú támogató sejtek az agyban, amelyeket de Vries a „szemeteshez” hasonlított. Logikus lenne, hogy azok, akik hosszabb ideig képesek ellenállni az Alzheimer-kórnak, hatékonyabb asztrocitákkal rendelkezzenek.
A hatvanas éveik közepére szinte bizonyosan mutatják az Alzheimer korai jeleit azok, akiknél jelen van az Apoe4 gén két variánsa – mutat rá egy friss tanulmány.
A kutatók azt is megfigyelték, hogy az agyban a toxikus fehérjék eltávolításáért felelős folyamat normálisan működött a tüneteket nem produkáló betegeknél, mint azoknál, akiknek tüneteik is voltak. Emellett arra is fényt derítettek, hogy előbbi csoport agyának energiatermelése jóval hatékonyabb a vártnál.
A kutatók hangsúlyozták, további vizsgálatokra lesz szükség a témában, de az már most biztosnak tűnik, hogy a tüneteket nem produkáló Alzheimer-kóros betegek agya másként működik, mint az átlagos betegeké.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.
Nem kicsit, nagyon kockáztat a magyarországi vállalkozás, amelyik elkönnyelműsködi a kibervédelmet. A nagyobb gond az, hogy nemcsak a cég, hanem összes ügyfele is pórul járhat. A szakértők által évek óta szajkózott gondok most már kezdenek élesbe fordulni, egyre több magyar vállalkozás ismeri el: adatbajba keveredett.
Holland kutatók tucatnyi olyan, már elhunyt beteg agymintáját elemezték, akik bár Alzheimer-kórban szenvedtek, nem voltak tüneteik.
Különös járvány ütötte fel a fejét az angliai Yorkshire-ben, amit a kutatók a 2020 és 2022 közötti időszakban egyértelműen…
További friss állások ›
Egyre több játék közül válogathatnak a Netflix előfizetői, ezúttal már olyanok is érkeznek, melyek a platformon elérhető tartalmakhoz…
Hamarosan már asztali számítógéppel is használni lehet a PS VR2-t, a PlayStation játékkonzolhoz fejlesztett virtuálisvalóság-kiegészítőt.
Már csak ez hiányzott: átugorhatatlan reklámok jöhetnek az Instagramba
Pikóék feljelentést tettek, mert 82 ember van bejelentve a fideszes jelölt rokonának lakására Józsefvárosban
Háborúban számít igazán, mennyire kormánypárti a magyar sajtó – így volt ez a normandiai partraszállás idején is
Keretet szűkített a svájci válogatott, ellenük kezdünk az Eb-n
Orbán és Nagy a reptér megvásárlásáról: Gyurcsány elherdálta, a Fidesz visszaszerezte
A kormányfő fejet hajtott a főpolgármester-jelölt akarata előtt.
A szóban forgó befektetési alap másik cégét egy kormányzati támogatással tervezett vegyianyag-elosztó építésével összefüggésben is emlegették.
Sms-ben is elküldte neki a kérdést.
A bő keretet már korábban bejelentették, most kiderült, kik lesznek ott a Magyarország elleni meccsen.

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár
Kávé, kapszulás kávé: kapszulás kávé rendelés

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital