Hírek és minden más

Oroszországból üzente meg függetlenségi népszavazásról szóló tervét a boszniai Szerb Köztársaság vezetője

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital
Menü
Kereső
2024. június 7. – 18:20
Másolás
Népszavazást kezdeményez a Bosznia-Hercegovina részét képező boszniai Szerb Köztársaság vezetője – közölte az orosz Taszsz. Milorad Dodik erről a Szentpétervári Gazdasági Fórumon beszélt, ahol egy nappal korábban tárgyalt Vlagyimir Putyinnal is. A Fidesz által szoros partnernek tekintett Dodik kijelentette, hogy nézete a Balkán jövőjét illetően egybe esik az orosz elnökével. Ő is várja Donald Trump győzelmét az Egyesült Államok elnökválasztásán, kijelentve, hogy ebben az esetben felgyorsulhat a szerbek lakta terület önállósodása.
A délszláv háború legsúlyosabb csapásait átélő Bosznia-Hercegovina szerb részében 25 éve meghatározó Dodik – aki a boszniai Szerb Köztársaság kormányfője is volt, mielőtt elnöke lett – úgy véli csak idő kérdése, hogy mikor szervezik meg a nészavazást a függetlenségről.

Dodik ugyanakkor elismeri, hogy a kérdést egyeztetnie kell még az országot alkotó bosnyák és horvát közösséggel. „A mi feledatunk most elkezdeni a tárgyalási folyamatot. De biztosak vagyunk venne, hogy a jelenlegi szakaszban már elég történelmi és egészében véve civilizációs érettséggel és megértéssel áll rendelkezésre ahhoz, hogy világos legyen, hogy ennek meg kell történnie és meg is fog történni.”
A horvát-bosnyák-szerb közösségből álló Bosznia-Hercegovina működése nagyban függ a daytoni megállapodás alapján bizonyos felügyeleti jogkörökkel rendelkező megbízottól, aki eddig minden alkalommal az EU-ból került ki. A nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselője felógyeli a békemegállapodás feltételeinek teljesítését – ebben nincsen benne Bosznia-Hercegovina etnikai határok alapján való független államok kialakítása, amit Dodik a népszavazással megcélzott.
Dodikot többször támogatásáról biztosította a Fidesz, legutóbb a magyar kormány azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az EU és NATO tagjai közül egyetlenként elutasította azt az ENSZ-határozatot hogy az 1995-ös srebrenicai mészárlást – amelyben 8700 bosnyák férfit és fiút végeztek ki a szerb erők – népirtásnak nyilvánítsák. Szijjártó Péter szerint feszültségkeltő lenne a döntés. Orbán Viktor a múlt hónapban állami kitüntetést vett át Dodiktól. Előzőleg hasonlót Vlagyimir Putyin kapott.
A magyar kormány a bosznia-hercegovinai helyzetben érezhető feszültség növelésével rendszeresen a Nyugatot vádolja. Így tett Szijjártó Péter legutóbb is, Dodikkal tartott közös sajtótájékoztatóján, ahol a boszniai Szerb Köztársaság vezetőjének korábban is hangoztatott függetlenségi törekvéseire a külügyminiszter nem tért ki.
A Külügyi és Külgazdasági Minisztériumhoz írásban fordultunk az iránt érdeklődve, mi a véleménye a magyar kormánynak Dodik függetlenségi népszavazási kezdeményezéséről. Válasz esetén frissítjük cikkünket.

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár
Kávé, kapszulás kávé: kapszulás kávé rendelés

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital