Hírek és minden más

Ejtőernyősökkel vennék be a Belvárost, Újbudán a Tisza Párt jelöltje segíthet a Fidesznek győzni

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital
Kövesse az Indexet Facebookon is!
Sorozatunk utolsó részében az ötödik, a tizenegyedik, a tizenkilencedik és a huszadik kerületet vesszük górcső alá. 
A belvárosi jelöltek: 
Az V. kerület gyakorlatilag a főváros lüktető szíve. Ebben a városrészben található az egyik legtöbb patinás épület, a hazai és nemzetközi közönséget is vonzó turisztikai látványosság Budapesten belül. A kerületben található szolgáltatások színvonala mellett az itt élők jövedelme is rendkívül magas, kiemelkedik a fővárosi átlagból.
Nem csoda hát, hogy Budapest egyik leggazdagabb kerületéért választásról választásra kemény csata zajlik, az ellenzéken belül pedig már azért is komoly harc alakult ki, hogy ki legyen a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter kihívója a június 9-i voksoláson. A Momentum elsőre a párt főpolgármester-helyettesét, Kerpel-Fronius Gábort tervezte elindítani a kerületben, őt azonban végül visszaléptették, és beálltak az V. kerületbe hosszú évek után visszatérő Juhász Péter mögé.
Az Együtt nevű párt egykori elnöke már nem először jelentkezett be a kerület vezetésére, Juhász Péter 2014-ben is indult itt az önkormányzati választáson, a választók jelentős többsége végül azonban nem neki szavazott bizalmat, hanem a Fidesz–KDNP jelöltjének, Szentgyörgyvölgyi Péternek (54 százalékkal nyert), de Juhász a kompenzációs listának köszönhetően bejutott a testületbe. 2017-ben mégis felállt, és otthagyta az V. kerületi önkormányzati képviselői posztját, helyette inkább az országos politikában próbálkozott, kevés sikerrel (az Együtt 2018-ban egy százalék alatti eredményt ért el az országgyűlési választáson, emiatt vissza kellett fizetniük a teljes állami kampánytámogatásukat, nem sokkal később pedig meg is szűnt a Juhász Péter nevével fémjelzett párt). 
Miután Juhász Péter nemrégiben bejelentette, hogy ismét polgármester lenne az V. kerületben, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt előbb a támogatásáról biztosította, később azonban mégis szakítani kényszerült vele,
mert a kétfarkúak szerint Juhász nem tartotta magát korábbi ígéretéhez, amely szerint távolságot tart más ellenzéki pártoktól.
Juhász először a Momentum támogatását fogadta el. Sokáig úgy festett, a helyi ellenzék vezetője, a korábbi MSZP-s Kovács Alex Gábor is versenybe száll a polgármesteri címért, de végül hosszas huzavona után előválasztást tartottak a kerületben, ahol Juhász győzött, így őt vették a nevükre a baloldali pártok, Kovács pedig társaival együtt kivonult a kerületi közéletből.
Kovácsnál a helyben jóval kevésbé beágyazott Juhász emiatt az ország legkülönbözőbb pontjairól érkező emberekből verbuválta össze csapatát, akikkel bevenné a Belvárost: képviselőjelöltjei között olyan személyek szerepelnek például, mint a 2019-ben még Szolnokon polgármesterként indulni szándékozó, később azonban visszalépő, ex-KDNP-s Lukácsi Katalin, valamint egykori párttársa, az Együtt korábbi győri önkormányzati képviselője, Varga Márk. 
Juhász Péterék dolgát azonban nem csupán az nehezíti meg, hogy helyismerettel nem igazán rendelkező képviselőkkel kell nekivágniuk a választásoknak, vagy hogy rajtuk kívül indul még civil jelöltként az idősek szószólójaként ismert politikus és celebritás, Schmuck Andor és csapata is, hanem mert
a regnáló polgármester a Fidesz táborán túli támogatottsággal rendelkezik a kerületben.
Szentgyörgyvölgyi Péter, aki két ciklus után (2006–2010, 2010–2014) Rogán Antaltól vette át 2014-ben a Belváros irányítását, az önkormányzati választásokon rendre több szavazatot szerzett (2014-ben 5621-et, míg 2019-ben 5450-et), mint amennyit a kormánypártok képviselőjelöltjei (2014-ben 5290, 2019-ben 5164) kaptak, így a jelek szerint az ellenzéki érzelmű választók egy részét is képes megszólítani az V. kerületben.
(Index-tipp: Szentgyörgyvölgyi Péter győz a Belvárosban.)
Az újbudai jelöltek:
Újbuda szintén nem tartozik a szegény kerületek közé, az itteni csata azonban nem attól válik érdekessé, hogy az országos politikából ismert figurák csapnak össze egymással a polgármesteri posztért, hanem attól, hogy korábban még lefutott meccsnek tűnt a választás, de aztán történt valami. 
A DK-s László Imre 2019-ben magabiztosan, 5043-re verte a kerületet két cikluson keresztül irányító Hoffmann Tamást. Nem csoda, hogy emiatt idén új jelöltet állít rajtvonalhoz a kormánypárt, a Fidesz–KDNP ezúttal Király Nórát, Újbuda egykori alpolgármesterét küldte a csatába, hogy fordítsa meg a mérkőzést.
Bár Király lendületes politikusnő, aki aktív az országos és a helyi civil életben is, László Imre mégis nagy magabiztossággal állította néhány hete az ATV-nek adott interjújában, hogy nagyon kedvező helyzetből várja a választást (az akkoriban a baloldali pártok számára készült nem nyilvános, de a sajtó egy része által megismert felmérések ezt igazolták is).
Az elmúlt hetekben azonban jelentős átrendeződés zajlott le az ellenzéki oldalon, a Medián május végi közvélemény-kutatása szerint ugyanis radikálisan csökkent a DK–MSZP–Párbeszéd-pártszövetség támogatottsága, a László Imrét is támogató „hármas fogatnak” mindössze 6 százaléknyi szavazót mértek országosan, miközben a Magyar Péter-féle Tisza Párt, amely Újbudán saját polgármesterjelöltet indít Orbán Árpád István személyében, 27 százalékra erősödött. Ha hozzávesszük a XI. kerületi városvezető koalícióban szintén részt vevő Momentumot is, akkor a László Imre újrázásért kampányoló pártok országos támogatottsága 11 százalék, amely a fővárosban sem rendelkezik ennél nagyságrendekkel nagyobb szavazóbázissal. 
Ezt az új helyzetet felismerhette Király Nóra és csapata is, mert az utóbbi időben még erősebb utcai és online kampányba kezdtek. Könnyen lehet tehát, hogy itt végül a Tisza Párt polgármesterjelöltje, bár szinte láthatatlan a helyi közéletben, mégis elvihet annyi szavazatot László Imrétől, hogy vasárnap meglepetés érheti a korábban még az esélyeiről magabiztosan nyilatkozó DK-s politikust, és végül Király Nóra kerülhet ki győztesen a választási küzdelemből. 
(Index-tipp: Király Nóra lehet Újbuda polgármestere, de nem lesz többsége a testületben.)
A kispesti jelöltek:
A XIX. kerületben a 2019-eshez hasonlóan Gajda Péter és Dódity Gabriella párviadalának lehetünk szemtanúi. A legutóbbi önkormányzati választásokon a regnáló polgármester, a kerületet 2006 óta irányító Gajda Péter a szavaztok 58,58 százalékával diadalmaskodott a kormánypártok jelöltje, Dódity Gabriella felett. Fideszes jelölt utoljára 1994 és 1998 között irányította Kispestet, ezért a rendszerváltás óta eltelt időben lényegében töretlen a baloldali pártok uralma, választási győzelme. 
(Index-tipp: Gajda Péter marad a kerület vezetője.)
A pesterzsébeti jelöltek: 
A tavalyi év végén jelentették be, hogy Fekete Katalin lesz a Demokratikus Koalíció polgármesterjelöltje Pesterzsébeten, akinek indulását végül az ellenzéki pártok többsége is támogatja. A regnáló polgármester, Szabados Ákos 1998 óta vezeti a XX. kerületet, többször az MSZP jelöltjeként nyert, 2014-ben a baloldali összefogás támogatta, viszont 2019-ben már független indulóként, a Fidesz támogatásával választották újra.
Az egykor szocialista színekben politizáló Szabados Orbán Viktor javaslatára Áder Jánostól kapott állami kitüntetést még 2019-ben.  A legutóbb önkormányzati választásokon szoros küzdelemben, három százalékos előnyel győzte le az ellenzék akkori polgármesterjelöltjét, Balog Róbertet. A képletet az idei választásokon bonyolítja, hogy míg 2019-ben két jelölt viadalára korlátozódott a választási párharc, addig idén a Jobbik, a Mi Hazánk és a civilek is elindulnak. Egyelőre kérdéses, hogy a jelöltek számának növekedése Szabados vagy Fekete győzelmét hozza-e el a kerületben, de az biztos, hogy Szabados beágyazottsága az ő malmára hajtja a vizet.
(Index-tipp: Szabados Ákos marad Pesterzsébet polgármestere.)
A fővárosi kerületekben a polgármesteri címért zajló küzdelmet bemutató sorozatunk előző részében a IX., a X,. a XXI. és a XXII. kerületet itt mutattuk be. Zuglóról, Újpestről és a XV. kerületről ide, a XVI., XVII., XVIII. és a XXIII. kerületről pedig ide kattintva olvashat. A VI., VII., VIII. és XIII. kerületről szóló cikkünket erre találja. A XII., valamint az I., a II. és a III. kerületet pedig ebben az írásunkban mutattuk be. 
Böngéssze az Index választási mellékletét, amelyben mindent megtalál az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról! Cikkek, felmérések, kisokos, jelöltek – egy helyen a legfontosabb információk. A voksolás napján keresse nálunk a részvételi adatokat, az eredményeket térképekkel és mandátumokkal, valamint kövesse az este hét órakor kezdődő stúdióbeszélgetésünket, amelyben helyszíni bejelentkezésekkel és szakértők elemzéseivel várunk mindenkit!
(Borítókép:  Németh Emília / Index)
Kövesse az Indexet Facebookon is!

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital
Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI
AI: OS AI, OSN AI
OS AI:OS AI, OSN AI AI LAB
Pythia AI:OS AI Pythia, OSN AI AI Pythia
OS AI Vincent:OS AI Vincent, OSN AI AI Vincent
Social AI:Social AI
Osn AI OSN AI:OSN AI
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital