Hírek és minden más

Felütötte fejét egy potenciálisan halálos megbetegedés, amit valamilyen módon a koronavírus tesz veszélyessé

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital

Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el:
Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Különös járvány ütötte fel a fejét az angliai Yorkshire-ben, amit a kutatók a 2020 és 2022 közötti időszakban egyértelműen a koronavírus-járványok hullámaihoz tudtak kötni.
Anglia északi részén egyre több embernél jelentkezik egy ritka, de halálos kimenetelű autoimmun megbetegedés, a kutatások pedig azt mutatják, hogy a járvány a koronavírus-fertőzéshez köthető – számolt be róla az IFLScience. Az Anti-MDA5 pozitív dermatomyositis néven ismert betegség főként az ázsiai populációnál volt megfigyelhető a világjárvány előtt, jelenleg azonban Yorkshire-ben diagnosztizálnak egyre több esetet.
A problémát az jelenti, hogy az MDA5 (melanoma differentiation-associated protein 5) nevű enzimet megtámadják az antitestek, ami progresszív intersticiális (vagyis a sejtek közötti folyadékot érintő) tüdőbetegséggel jár, és amit a tüdőszövet hegesedése jellemez. Az orvosok 2020 és 2022 között hatvan új estről számoltak be Yorkshire-ben, közülük nyolcan vesztették életüket.
A jelenséggel kapcsolatban a Kaliforniai Egyetem tudósai is vizsgálódni kezdtek. Az adatokból kiderült, hogy a betegség megjelenése és felfutása egybeesett a koronavírus-járvány hullámaival. A kutatók figyelmét ez még inkább felkeltette, az MDA5 ugyanis egy RNS-receptor, ami kulcsszerepet játszik a koronavírus felismerésében.
Az eBioMedicine-ben megjelent tudományos publikáció szerint a kutatók a vizsgálat során felfedezték, hogy az MDA5-ben szenvedő betegeknél az interleukin-15 (IL-15) nevű gyulladásos citokin szintje is magas. Pradipta Ghosh, a tanulmány szerzője szerint az IL-15 teljesen kimerítheti a sejteket, és olyan immunológiai fenotípust hozhat létre, ami a progresszív intersticiális tüdőbetegség vagy a tüdőfibrózis előjelének tekinthető.
Azoknál, akik elkapják a koronavírust, hatszorosára nő az úgynevezett Guillain-Barré-szindróma kialakulásának kockázata. Ez életveszélyes is lehet, ha a légzőszerveket érinti. A koronavírus elleni védőoltás tompítja ezt a hatást.
A kutatók külön kiemelik, hogy a 60 betegből csak nyolcnak volt pozitív koronavírus-tesztje, ami arra utal, hogy még az enyhe lefolyású fertőzés is kiválthatta az MDA5-öt.
Ghosh szerint a probléma valószínűleg nemcsak Yorkshire-ben megfigyelhető, így érdemes lenne nagyobb, globális vizsgálatot is folytatni ezen a téren.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.
Nem kicsit, nagyon kockáztat a magyarországi vállalkozás, amelyik elkönnyelműsködi a kibervédelmet. A nagyobb gond az, hogy nemcsak a cég, hanem összes ügyfele is pórul járhat. A szakértők által évek óta szajkózott gondok most már kezdenek élesbe fordulni, egyre több magyar vállalkozás ismeri el: adatbajba keveredett.
A NASA öt nap alatt készítette el szuperszámítógépével azt a szimulációt, ami egy 4,3 millió naptömegű szupermasszív fekete lyukhoz való…
Különös járvány ütötte fel a fejét az angliai Yorkshire-ben, amit a kutatók a 2020 és 2022 közötti időszakban egyértelműen…
További friss állások ›
Egyre több játék közül válogathatnak a Netflix előfizetői, ezúttal már olyanok is érkeznek, melyek a platformon elérhető tartalmakhoz…
Hamarosan már asztali számítógéppel is használni lehet a PS VR2-t, a PlayStation játékkonzolhoz fejlesztett virtuálisvalóság-kiegészítőt.
A Kutyapárt Szentkirályi visszalépéséről: „A Fidesznek ezt a versenyt is sikerült elcsesznie”
Orbán: A választást megnyerjük, a foci Eb-t majd meglátjuk – videó a kalocsai hídátadásról
Itt a bejelentés: újra állami kézbe került Ferihegy
Hajdúszoboszlón két polgármesterjelölt is visszalépett a Momentum javára
Nemzetközi lapszemle: A magyar kormány populista politikájából következik Ferihegy visszaállamosítása
A zászló csak 4 ezer.
Steve Clarke, a magyarokkal azonos Európa-bajnoki csoportban szereplő skót labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette 26 fős…

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár
Kávé, kapszulás kávé: kapszulás kávé rendelés

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital