Hírek és minden más

Lebombázták az oroszok Odesszát, ritka repülőgépek pusztultak el – Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szombati hírösszefoglalója

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital
Emmanuel Macron francia elnök pénteken bejelentette, hogy szeretne véglegesíteni egy nemzetközi koalíciót olyan országokkal, amelyek készek katonai kiképzőket küldeni Ukrajnába, de nem nevezte meg őket.
„Több partnerünk már beleegyezését adta, és a következő napokban véglegesíteni fogjuk a koalíciót” – mondta a francia államfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott párizsi sajtótájékoztatóján, „legitimnek” minősítve Ukrajna ez irányú kérését.
Az ukránok „kifejezetten kifejezték ezen igényüket egy egyszerű okból: több tízezer katonát kell majd kiképezniük, ami sokkal praktikusabb Ukrajnában” – hangsúlyozta a francia elnök. Az ukrán elnök elmondta: „hálás a kezdeményezésért”. „A hatékonyságra törekszünk, rövidebb és praktikusabb lesz” az ukrán katonák kiképzése – hangsúlyozta Zelenszkij.
Emmanuel Macron válaszolt Oroszország azon kijelentésére is, amely szerint ezek a kiképzők „legitim célpontok” lesznek. „Kik lennénk mi, ha engednénk Oroszország felhívásainak vagy fenyegetéseinek?” – fogalmazott.
Az államfő felszólította Oroszországot, hogy azonnal engedje szabadon Laurent Vinatier-t, egy svájci civil szervezet francia alkalmazottját, akit pénteken Moszkvában előzetes letartóztatásba helyeztek azzal a váddal, hogy hírszerzési információkat gyűjtött az orosz hadseregről.
A sajtótájékoztató keretében a két elnök előtt két megállapodást is aláírt Franciaország és Ukrajna képviselője kölcsönök és támogatások nyújtásáról Ukrajnának az orosz csapások miatt kritikussá vált energetikai infrastruktúra helyreállítására, mintegy 650 millió eurós értékben.
A Caesar tűzérségi eszközöket gyártó francia-német KNDS fegyvergyártó csoport eközben hivatalosan is bejelentette, hogy leányvállalatot hoz létre Ukrajnában.
A francia elnök azt is bejelentette, hogy a következő napokban megkezdődik az ukrán pilóták és szerelők képzése Franciaországban, hogy felkészítsék őket a Mirage 2000-5 típusú vadászgépek használatára, amelyeket Franciaország át akar adni Ukrajnának felderítő hadműveletekre. Az átadandó repülőgépek számát Emmanuel Macron nem volt hajlandó elárulni, de a France2 közszolgálati televízió péntek esti híradójának értesülése szerint 26 repülőről van szó, amelyeket 2030-ban Rafale típusú vadászrepülőkkel váltanának fel.
Emmanuel Macron arra is ígéretet tett, hogy Franciaország továbbra is támogatni fogja Ukrajnát minden fórumon, mindenekelőtt „európai szinten” annak érdekében, hogy „megpróbálja elérni az uniós csatlakozási tárgyalások tényleges elindítását a hónap végéig”. Azt is megígérte, hogy a következő NATO-csúcstalálkozón megerősíti, „ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajna visszafordíthatatlan módon közeledjen” az atlanti szövetséghez.
A francia elnök visszautasította, hogy a magukat békepártinak nevező politikai ellenfelei ostorozzák Ukrajnát érintő álláspontja miatt, „kapitulációpártinak” nevezve azokat. „Ismerjük a békepártiak táborát, az valójában a kapitulációpártiak tábora, az a vereség szellemisége” – mondta.
Az ukrán katonai hírszerzés sajtóosztálya pénteken kiadott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy az orosz titkosszolgálatok újabb információs és pszichológiai műveletet készítenek elő, amelynek célja az ukrán katonai vezetés lejáratása, különös tekintettel a katonai hírszerzésre – írja az MTI.
Az oroszok 15 millió dollárt különítettek el egy új, nagyszabású, Ukrajna elleni hadjárat megvalósítására. Az orosz szakszolgálatok tisztjeinek ügynökei már megkapták az utasításokat, hogy Ukrajna és a nyugati országok médiaterében szervezzék meg a vonatkozó anyagok fizetett gyártását és terjesztését
– állították.
„Számos cikkről és filmről beszélünk, amelyekben elsősorban az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnökségénél dolgozó alkalmazottak adatait tervezik nyilvánosságra hozni, főként azokét, akik részt vesznek a különleges egységek és az ukrán fegyveres erők harci tevékenységének koordinálásában” – fejtette ki a hírszerzés.
Az ENSZ genfi székhelyű emberi jogi hivatala közzétette, hogy a múlt hónapban meredeken emelkedett Ukrajnában a civil halálos áldozatok száma a harkivi régió lakott területeit érő orosz rakétacsapások és bombázások miatt. Egy hónap alatt 174-en vesztették életüket, ez pedig az elmúlt szűk egy év alatt a legmagasabb havi halálozási szám a polgári áldozatok tekintetében – emelte ki a hivatal. Hozzátette, hogy a civil halálos áldozatok száma májusban áprilishoz képest 31 százalékkal emelkedett, ami a legmagasabb havi arány tavaly június óta.
A német kormány fontolgatja egy újabb Patriot légvédelmi rendszer Ukrajnába küldését az ukrán légvédelem megerősítése céljából – írja az Ukrajinszka Pravda a Bloombergre hivatkozva.
Németország új Patriot légvédelmi rendszere várhatóan kiegészíti a korábbi hármat, amelyet Németország már tavasszal szállított vagy ígért Ukrajnának, amikor Oroszország megerősítette Ukrajna elleni rakétacsapásait
– emelték ki.
A lap forrásai ugyanakkor tisztázták, hogy Berlin még nem hozott végleges döntést a kérdésben.
Németország májusban jelentette be, hogy megkezdődik az ukrán repülőszemélyzet kiképzése a harmadik Patriot légvédelmi rendszerhez, amelyet Kijev kap. Azt a kezdeményezést is a németek vezették, hogy légvédelmi felszereléseket találjanak Ukrajna számára szerte a világon.
Magyarország területére 2024. június 7-én az ukrán-magyar határszakaszon 6904 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6189 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 53 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – közölte az MTI. 
Tizenkilenc ember életét vesztette és további öt megsebesült, amikor ukrán támadás ért egy üzletet Szadovoje faluban – közölte Vlagyimir Szaldo, Herszon megye orosz ellenőrzés alatt álló részének kormányzója.
A Goloprisztanyi városi körzetben lévő Szadovoje falu kijevi fegyveresek általi lövetése következtében megsemmisült egy üzlet, amelyben jelentős számú látogató és személyzet  tartózkodott
– írta Telegram-csatornáján Szaldo.
A kormányzó szerint az üzletet előbb egy  irányított légibomba találta el, majd később, amikor a környék lakói  megkezdték a mentést, a helyszínre amerikai HIMARS sorozatvetőből kilőtt rakétával újabb csapást mértek a Dnyeper jobb partjáról.
A Luhanszkot péntek délelőtt ért ukrán rakétacsapás halottjainak száma négyre, a sebesültjeié pedig 53-ra emelkedett. Negyven ember kórházban ápolnak, a város civil infrastruktúrájának több objektuma megsérült.
Leonyid Paszecsnik, a „Luhanszki Népköztársaság” vezetője közölte, hogy az ukrán fegyveres erők pénteken legkevesebb hat rakétát – előzetes információk szerint amerikai ATACMS rakétákat – lőttek ki Luhanszkra. A légvédelmi erők a legtöbb lövedéket lelőtték, de néhány rakéta célba talált. Egy négyemeletes lakóház egyik lépcsőháza teljesen összeomlott. Többen a romok alatt rekedtek.
Az orosz belügyminisztérium pénteken körözési listára tette Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnököt, parlamenti képviselőt és volt elnökjelöltet. A jogalapot a tárca nem ismertette.
A legújabb felvételek alapján bizonyítható, hogy az odesszai repteret ért támadásoknak is megvoltak a következményei: több ritka repülőgép is megsemmisült a támadásokban, köztük egy Szuhoj Szu–31-es is – írja a Portfolio.
Recently, a privately owned Sukhoi Su-31M reg. UR-TOP aerobatic aircraft was destroyed in a hangar during a Russian missile attack on Odesa Airport. pic.twitter.com/o9cozaVXA4
Az ukrán repülőterek – köztük az odesszai is – az elmúlt időszakban többször az orosz drónok és rakéták célkeresztjébe kerültek. Az egyik támadásban megsemmisültek magántulajdonban álló műrepülőgépek is – legalábbis a kiégett roncsokról készült felvételek alapján erre lehet következtetni.
A kiégett gépek között megtalálható egy ukrán gyártmányú A–22 Foxbat, egy német Extra EA–300 kétüléses műrepülőgép és egy Szuhoj Szu–31 orosz, együléses műrepülőgép. Utóbbi egy kifejezetten nagy hírnevet szerzett repülőgéptípus, amelyet több műrepülő világbajnok is használt az elmúlt évtizedekben – írta a Portfolio.
Extra EA300SC reg. UR-WIN was also destroyed. Note the damaged Aeroprakt A-22 Foxbat in the background. pic.twitter.com/yfclwWpKJi
Vlagyimir Putyin orosz elnök vallomása arról, hogy „terrorcselekményeket” szándékozik végrehajtani a világ más országai ellen, bizonyítékok lesznek a háborús bűnei miatti perében – jelentette ki Andrij Juszov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnökségének szóvivője egy pénteki tévéműsorban az MTI szerint. 
A tisztségviselő arra reagált, hogy Putyin külföldi hírügynökségek vezetőivel szerdán Szentpéterváron tartott találkozóján kijelentette, hogy a nyugati országok részvételével Oroszország ellen végrehajtott csapások az Oroszország elleni közvetlen háborút jelentik, amire Moszkva reagálni fog. Azt is mondta, hogy Oroszország eljuttathatja nagy hatótávolságú fegyvereit a világ régióiba, ahonnan az Ukrajnának fegyvert szállító országok „érzékeny” célpontjaira mérhet majd csapásokat.
A terrorista állam és a Putyin-rezsim hisztérikus rohamában olyan dolgokat kezd nyilvánosan kimondani, amelyekről a Kreml irodáiban már régóta beszélnek, sőt már meg is tették, hiszen a világ különböző részeiben számos csapást és terrorcselekményt hajtottak végre orosz fegyverekkel, így pusztán ennek a gyakorlatnak a legalizálásáról van szó
– fejtette ki a szóvivő.
Feltette a kérdést, vajon kinek készül Putyin orosz fegyvereket átadni? „Milyen rezsimekkel és milyen csoportokkal működik együtt a Kreml a világban? Valójában a legtöbb esetben el nem ismert struktúrákkal, terrorszervezetekkel vagy egyes, nem demokratikus katonai folyamatok eredményeként hatalomra került rezsimekkel” – jelentette ki a szóvivő. A katonai hírszerzés tisztje szerint ezért az orosz elnök kijelentései „további érvekké válnak a nemzetközi törvényszéken”.
Köszöntjük olvasóinkat!
Indul az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:
Tartsanak velünk ezúttal is!

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital
Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI
AI: OS AI, OSN AI
OS AI:OS AI, OSN AI AI LAB
Pythia AI:OS AI Pythia, OSN AI AI Pythia
OS AI Vincent:OS AI Vincent, OSN AI AI Vincent
Social AI:Social AI
Osn AI OSN AI:OSN AI
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital