Hírek és minden más

Egy új demenciateszt 9 évvel korábban, 80%-os pontossággal jelzi előre a betegséget

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital

Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el:
Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Még azelőtt megkezdhető lehet az Alzheimer kezelése, hogy visszafordíthatatlan károsodások történnének – köszönhetően egy nemzetközi kutatócsoport felfedezésének.
Egy brit vezetésű nemzetközi kutatócsoport kidolgozott egy új módszert, mellyel akár kilenc évvel előre lehet jelezni a demenciát, méghozzá 80 százalékos pontossággal – derül ki a Nature Mental Health folyóiratban frissen publikált tanulmányból.
A londoni Queen Mary Egyetem vezette csapat a fMRI (funkcionális mágneses rezonanciavizsgálat) segítségével fejlesztettek ki egy prediktív – előrejelző – tesztet, mellyel észlelhető az agy nyugalmi- vagy alap hálózatában (DMN) bekövetkező változás.
A DMN feladata az agyi régiók összekötése, hogy konkrét kognitív funkciókat hajtson végre. Ezt a hálózatot érinti először az Alzheimer-kór – hangsúlyozza a Monash Egyetem közleménye.
Adeel Razi, a tanulmány társszerzője szerint az Alzheimer kezelésére irányuló korábbi vizsgálatok azért buktak el, mert a klinikai vizsgálatoknál az előrehaladott stádiumú betegségre fókuszának, ahol az agysejtek károsodása már visszafordíthatatlan.
Holland kutatók tucatnyi olyan, már elhunyt beteg agymintáját elemezték, akik bár Alzheimer-kórban szenvedtek, nem voltak tüneteik.
A Monash Egyetem pszichológiatudományi iskolájának docense hozzáfűzi: az új, előrejelző módszerük jelentős változást hoz, és a betegség korai szakaszában teszi lehetővé a terápia kifejlesztését.
A tanulmányhoz több mint 1100 önkéntes fMRI-adatait fésülték át egy adatbázisból. Az kutatók minden pácienshez hozzárendelték a demencia valószínűségének értékét, melynek alapja az volt, hogy a kapcsolódási mintázat mily mértékben felel meg a demenciát vagy egészséges jeleket mutató mintázatoknak.
A kutatók azt is vizsgálták, hogy a DMN-ben bekövetkező változásokat okozhatják-e a a demencia ismert kockázati tényezői: a válasz pedig, hogy igen, a betegség valóban erősen kapcsolható a DMN-kapcsolatok változásaihoz. Bizonyítást nyert tehát, hogy ezek az elváltozások jellemzőek az Alzheimerre.
Egy új tanulmány szerint a betegség előrehaladott állapotában lévők több mint hat hónappal a haláluk előtt „visszatérhetnek önmagukhoz”.
Mindez, ha egyszer a gyakorlatban is bevetik, egy nem invazív módszere lehet a demencia korai diagnosztizálásának – így sokkal hamarabb meg lehet majd kezdeni a kezelést, akkor is, amikor még nincsenek visszafordíthatatlan károdosások.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.
Nem kicsit, nagyon kockáztat a magyarországi vállalkozás, amelyik elkönnyelműsködi a kibervédelmet. A nagyobb gond az, hogy nemcsak a cég, hanem összes ügyfele is pórul járhat. A szakértők által évek óta szajkózott gondok most már kezdenek élesbe fordulni, egyre több magyar vállalkozás ismeri el: adatbajba keveredett.
A NASA öt nap alatt készítette el szuperszámítógépével azt a szimulációt, ami egy 4,3 millió naptömegű szupermasszív fekete lyukhoz való…
A mesterséges intelligencia (MI vagy AI) globális előretörésével egy kicsi, távoli szereplő biztosan nagyot jól járt – teljesen véletlenül.
További friss állások ›
Egyre több játék közül válogathatnak a Netflix előfizetői, ezúttal már olyanok is érkeznek, melyek a platformon elérhető tartalmakhoz…
Hamarosan már asztali számítógéppel is használni lehet a PS VR2-t, a PlayStation játékkonzolhoz fejlesztett virtuálisvalóság-kiegészítőt.
Már 42 százalék szavazott, most mindenki azt számolja, ez kinek kedvez – a választás napja élőben a hvg.hu-n
Izrael és a Hamász nem rohan elfogadni Biden új béketervét
Nagy szerelmek – 2. rész: Az aranytrónus, a selyembe csomagolt szív és az Imagine
92 éves az ország legidősebb polgármesterjelöltje
Rossi utalást tett rá, ki lehet a kezdő kapus az Eb-n
Továbbra is magasak a számok, ami azt jelenti, hogy valaki jól mozgósított.
Mindig lehet találni az eredményekben olyan nézőpontot, elemet, amely alapján egy választást sikerként könyvelhet el egy párt, de a Political Capital szerint most lesznek pártok, akiknek ez különösen nehéz lesz.
Az elemző szerint a DK-nak kudarc, ha nem érik el a 10 százalékot, a Momentum és a Mi Hazánk pedig akkor lehet csalódott, ha nem jutnak be az EP-be.
A negyedik emeletre kellett a kivonuló tűzoltóknak.
Magyar Péter fellépése minden jel szerint mozgásba lendítette az évek óta csupán múlandó izgalmakat hozó hazai politikát.
A szövetségi kapitány nagy csapásnak nevezte Michal Sadilek elvesztését.

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár
Kávé, kapszulás kávé: kapszulás kávé rendelés

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital