Hírek és minden más

Minél mélyebbre zuhan az áramár, annál nagyobb a megtérülés – Különleges megoldás segít ebben a helyzetben

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital
Portfolio: A napokban adták át a Veszprém vármegyei Öskün a hat órás energiatárolásra alkalmas, vanádium alapú demonstrációs projektet, ami az egész kelet-közép-európai térségben különleges megoldás. Hogyan jutottak idáig, és mit érdemes röviden tudni erről a technológiáról?
Mihalovics Péter: Egy Vanádium Redox Flow Battery System névre hallgató technológia telepítéséről van szó, de valóban érdemes visszanyúlni kicsit ahhoz, hogy hogyan is jutottunk idáig. Az Ideona Zrt. közel 6 éve foglalkozik villamosenergia-tárolással, kezdetben tanácsadóként. Megvalósíthatósági tanulmányokat készítettünk nagy energetikai vállalatok, így például az MVM, illetve az MSZKSZ részére. Annyira közel kerültünk így a világban szerzett tapasztalatok és tanulmányok megismerésén keresztül ehhez a vanádium alapú technológiához, hogy 2020-ra kizárólagos szakmai képviselőivé váltunk a közép-európai régióban.
Ez miben különleges energiatárolási megoldás?
Az ipari villamosenergia tárolás területén három főbb technológia versenyez egymással: a lítium alapú, a nátrium-szulfát alapú és a vanádium alapú. Ez a három technológia az, ami jelen pillanatban referenciával bír és a világ különböző pontjain a különböző rendszerszintű problémák kezelésére megoldásként használja a piac, illetve a rendszerirányító.
2020-ban elkezdtünk egy olyan modellezéssel foglalkozni, ami Közép-Európában mindenképpen úttörő volt, igaz a Távol-Keleten, Ausztráliában, Amerikában már egy évtizedes tapasztalattal bírt az üzletág, ami a vanádium alapú energiatárolás és a napelemparkok hibrid formában történő üzemelését modellezi pénzügyi és jogi értelemben is. Ezek a tapasztalatok segítettek abban, hogy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által 2022-ben kiírt, a karbonmentes villamosenergia elektrokémiai tárolását célzó pályázaton sikerrel indultunk a Pannon Egyetemmel és a Budapesti Műszaki Egyetemmel közösen az Ideona Zrt. konzorciumi vezetősége mellett.
Ezen lépések mentén jutottunk el a most elindított demonstrációs projekthez, amikor valós körülmények között kezdtük el tesztelni egy naperőmű mellett a Vanádium Redox Battery Flow rendszert.
Milyen területen segíthetnek ennek a projektnek a tapasztalatai?
Az elmúlt években fordulat állt be a villamosenergia-piacon is, mert a naperőművek egyre nagyobb telepített kapacitása miatt csúcsokat dönt a napközbeni villamosenergia-termelés, és egyre gyakrabban alakulnak ki negatív áramárak a másnapi piacon.
Ilyen környezet mellett valójában összeomlanak azok a megtérülési modellek, amelyeket a szabadpiacra termelő naperőművek tulajdonosai korábban terveztek.
A mi technológiánk arra ad lehetőséget, hogy a naperőműparkok mellé telepített 4-6 órás rendszer segítségével a napközben termelt többlet villamos energiát átvigyük az esti fogyasztási csúcsokra. Tehát a termelési csúcsokat összehangoljuk a fogyasztási csúcsokkal. Nekünk ez az üzleti modellünk, és ennek a megtérülését próbáljuk alátámasztani a most indult projekt segítségével.
Mit kell tudni ennek a projektnek a fizikai tulajdonságairól?
Egy 250 KW névleges teljesítményű, 1500 KWh kapacitású, 6 órás vanádium alapú akkumulátor rendszerről van szó. Ez azt jelenti, hogy 7 darab 20 lábas konténerben van elhelyezve a rendszer, és egy 250 KW-os napelempark mellé van telepítve. A projekt keretén belül azt vizsgáljuk, hogy milyen hatékonysággal, milyen rendszerben, milyen veszteséggel tudjuk a napközben a napelempark által megtermelt energiát átvinni az akkumulátor rendszeren keresztül az esti órák fogyasztási csúcsába.
A projekt legfőbb célja az, hogy demonstráljuk a vanádium alapú akkumulátor technológia előnyeit a konkurens technológiákkal szemben, főként naperőművel integrált modellben, valamint a gyakorlatban tudjuk vizsgálni a rendszerstabilizációs képességét ennek a hibrid modellnek.
Milyen eredményekre számítanak a nemzetközi tapasztalatok alapján idehaza ennél a projektnél?
Arra számítunk, hogy minden olyan menettulajdonság szempontjából, ami lényeges a rendszerstabilizációs képesség terén, a vanádium alapú akkumulátorok malmára hajtják a vizet a tapasztalatok.
Mire alapozza ezt a határozott várakozását?
Például arra, hogy a vanádium alapú technológia életciklusa 25 év felett van, szemben mondjuk a lítiuméval, amely rendszerek átlagos életciklusa 5-6 év. Azt is tudni kell, hogy ennek 20 ezer darab töltése van, szemben a lítiummal, aminek 6 ezer darab van csak. Azt is lényeges, hogy semmilyen veszélyes hulladékot nem termel a vanádium alapú akkumulátor, még a hosszú életciklusa mellett sem, amit utána ne lehetne újrahasznosítani.
Az sem elhanyagolható szempont, hogy ellentétben a lítiumos technológiával, melyek üzemi hőfoka 50-60 fok körül jár, ezek nem tűz és robbanásveszélyesek, hiszen 30 fokos üzemhőmérsékleten működnek.
A legfőbb előnye a vanádium alapú rendszereknek, hogy a villamosenergia rendszerstabilizációra lényegesen alkalmasabb a hatórás tárolási rendszer, mint a lítium alapú, amely másfél órát tud maximum.
Ez ugye azt jelenti, hogy a termelési csúcsot csak másfél órával tudja eltolni.
Ez mit jelent a magyarországi napsütéses órák tekintetében?
Azt, hogy ha délután 16-17 óra magasságáig süt a nap, akkor egy lítiumos rendszerrel csak másfél órával tudom a napközbeni termelési csúcsot az esti időszak felfutó fogyasztási csúcsába áthelyezni, amely csúcsok jellemzően 19, 20, 21, 22 óra környékén alakulnak ki. Az általunk képviselt technológia viszont 4-6 órában képes ezt áthidalni.
Így tehát a délután 5 órakor betárolt villamos energiát még este 10 órakor is képesek kiadni ezek a rendszerek, és meglátásom szerint ez a legnagyobb előnye ezeknek a rendszereknek.
Ezek a műszaki előnyök mit jelentenek az anyagiak, pontosabban a megtérülés terén?
Befektetői szemmel azt érdemes nézni, hogy
a valós bekerülési értéknek számító teljes életciklusra vetített beruházási költsége kifejezetten alacsony a vanádium alapú rendszereknek: kevesebb, mint a fele a lítiuménak.
Ez úgy jön össze, hogy bár a lítiumos akkumulátorok világpiaci ára olcsóbb, de mivel az életciklusuk csak hat év, míg a vanádium alapúaknak legalább 25 év, így a total cost of operation lényegesen alacsonyabbra jön ki.
Mindezek mellett mi a valódi célja a most elindult pilot projektjüknek?
Az, hogy alá tudjuk támasztani a technológia piaci relevanciáját. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a támogatási szerződésben vállalt határidő lejárta előtt egy évvel be tudtuk kapcsolni az erőművet, mert mi nagyon hiszünk abban, hogy ennek a technológiának a piaci relevanciája hatással lesz a rendszerstabilizációs problémák megoldására is.
Van olyan eddigi fejlemény, amely megalapozza ezt a hitet?
Az Ideona Zrt. a partnereivel közösen négy nyertes pályázatot nyújtott be a tavasszal lezárult METÁROLÓ ipari energiatároló tender 30 év fölötti tároló technológiáknak fenntartott ablakában, és két másik projektben technológia beszállítóként működik közre. A 6 projekt keretében közel 40 milliárd forint értékű villamosenergia tárolórendszereket telepítünk ebben a technológiában. Ez összesen 40 megawatt névleges, és 170 megawattóra kapacitású parkot jelent, és mindezt természetesen 2027 év elejéig kell végrehajtanunk, hiszen uniós helyreállítási, RRF forrás felhasználásáról van, ezért a pénzügyi elszámolással is végezni kell 2027. január 1-ig.
A banki-finanszírozói oldal hogyan áll ehhez a technológiához, illetve az általa kínált megtérülési pályához?
A több éves üzleti modellezésünk tapasztalatai alapján, illetve a banki kollégákkal közösen egy technológiaspecifikus, “dobozos” finanszírozási termék kialakítását készítjük elő az év második felére, mert abban hiszünk, hogy egy terméknek a validációja kizárólag akkor történhet meg, ha a piac is hitelesíti annak a létjogosultságát.
Az jól látszik már, hogy
a bankos kollégák is értik azt a helyzetet, ami a napelem-zöldenergia világában a napközbeni árak körében kialakult az elmúlt fél évben, miszerint nincs jelenleg más technológia, mint a villamosenergia-tárolók üzemszerű telepítése.
Azok a naperőmű projektek, amelyek nem rendelkeznek se KÁT-os, se METÁR-os szerződéssel, hanem a szabadpiacra termelnek, vagy majd termelnének villamosenergiát, ők már szembesültek azzal, hogy a napközbeni árak milyen mélységekbe képesek zuhanni. Ez a hosszú távú áramvásárlási (PPA) szerződések megkötési képességére, és így a banki forrásszerzési lehetőségekre is hat.
Meglátásunk szerint a szabadpiacra termelő, vagy azt tervező naperőmű projekteknek az egyedüli kiút az üzleti modelljük összeomlásából az, hogy olyan hibrid erőmű megoldásban gondolkodnak, mint amelyet a minap telepítettünk, azaz a naperőmű mellé vanádium alapú, tehát hosszú tárolásra képes energiatároló rendszert is telepítenek.
Jól értem, hogy arról van szó: minél mélyebbre esnek napközben az áramárak a naperőművek túltermelése miatt, a vanádium alapú tároló rendszerek segítségével annál inkább megtérülő az üzleti modell?
Igen, abszolút. Fontos hozzátennem, hogy mi nem zsenik vagyunk, egyszerűen csak letapogattuk és a hazai helyzetre adaptáljuk azt, ami a Távol-Keleten, Japánban, Kínában, Ausztráliában, Észak-Amerikában már egy évtizeddel ezelőtt lezajlott, miszerint a napelemparkok napközbeni termelési csúcsából adódó többlet villamosenergiát hogyan lehet áthelyezni az esti fogyasztási csúcsok idejére. Mivel Magyarországon is gyorsan felfutott a naperőművek beépített kapacitása, előre láttuk, hogy ez a probléma valószínűleg itthon is be fog köszönteni.
Említette, hogy a megtérülésben is felveszi a versenyt a vanádium alapú technológia a lítium alapúval, ez mit jelent konkrétan?
A vanádium alapú technológia a 6 évvel ezelőtti villamosenergia piaci körülmények között nem nagyon érte meg, mert 20 év fölött járt a megtérülése. A jelenlegi villamosenergia piaci körülmények között viszont 10 év alatti a megtérülése úgy, hogy 25 felett jár az életciklusa.
Ez tehát azt jelenti, hogy ez egy kiváló befektetés, és az is a célunk, hogy ráébresszük a piacot arra: ez az irány üzleti alapon, jó befektetésként rendszerstabilizációs képességet hoz létre.
Ezzel pedig egyszerre több problémát, illetve kihívást is meg lehet oldani a magyar villamosenergia piacon, hiszen a kiegyenlítő energiapiacon, például az aFRR-szabályozásban, tud szerepet vállalni a tároló, és közben a bankok zöld technológiával kapcsolatos forráskihelyezési kényszerére is megoldást nyújt.
Azt ugyanis látni kell, hogy mi az esti fogyasztási csúcsokban is valós zöld áramot tudunk értékesíteni, ami rendkívül fontos szempont a finanszírozóknak is, de egyúttal a felhasználóknak is, amelyeknek kemény zöldítési céljaik vannak a következő évekre vonatkozóan. Több autóipari beszállítóval is tárgyalunk, amelyek mind elmondták, hogy 2028-tól kezdve már nem alkalmazhatnak zöld igazolásokat, certifikátokat, valós zöld áramra van szükségük a célok eléréséhez.
Mennyire könnyen hozzáférhető a vanádium és hogy néz ki a piac?
Világszinten három nagy gyártó van ebben a technológiában, egy japán, egy osztrák, és egy skót, és nekik, illetve a kínaiaknak mind vannak vanádium bányáik a világ különböző területein, például Kanadában, Oroszországban, Dél-Afrikában, illetve Kínában, ahol ki tudják termelni az alapanyagot. Az Ideona Zrt. ennek a három nagy gyártónak a kizárólagos viszontértékesítő partnere a régióban.
Vannak, akik a hidrogénalapú energiatárolási és zöldítési megoldásokban hisznek, Ön hogyan látja?
A vanádium alapú technológia és a hosszú ciklusú energiatárolási rendszer a világ számos részén már bizonyított valós piaci körülmények között, és most nincs idő kutatás-fejlesztési fázisban lévő projektekkel 5-10 évet eltölteni. A mi Öskü melletti projektünk is valós piaci körülmények között demonstrálja már, hogy a technológia nemcsak műszakilag, hanem pénzügyileg is életképes.
Arra számítok, hogy a következő öt évben gombamód elszaporodnak majd itthon az ilyen megoldások, sőt: egyszerűen nem látok más lehetőséget a következő 5-10 évre, mint ezt a vanádium alapú tárolási technológiát.
Címlapkép és képek forrása: Kovács Bálint
Híreink percről percre.
Egyelőre exit pollok érkeznek Európából.
De várhatóan nem lesz nagy jobboldali fordulat.
Mutatjuk, hol lehet jelentkezni.
Meglepetésre nem égtek akkorát a hagyományos pártok.
Benny Gantz centrista erő volt a koalícióban.
A Szabadságpárt nyerhetett Ausztriában.
Az exit pollok szerint elmaradt a szélső jobb erősödése.
A családjogi kérdéseket feldolgozó blogsorozatunkban a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés témaköreiben segítünk eligazodni. Dr. Bagi Éva válóperes ügyvédünk
Június harmadikán kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, itt az eredmény.Fontosabb infók a lista összeállításával kapcsolatbanElőző h
A dél-koreai chipgyártási törekvések apropóján elmélkedett a Vakmajom. Yoon Suk Yeol dél-koreai elnök nem finomkodott, amikor leírta, miért a chipek a legfontosabbak az ország gazdasági… Th
A tudatos szülők számára kulcsfontosságú, hogy megalapozzák gyermekeik jövőjét. A pénzügyi biztonság egyik legjobb módja, ha időben elkezdünk gondoskodni róluk, ezzel is példát mutatva n
A Mammoth elnevezésű robosztus létesítmény évente 36 000 tonna CO2-t képes eltávolítani a légkörből, tízszer annyit, mint elődje, az Orca. A Clineworks által építet
Szépen gyűlik a tőke a Bitcoin ETF-ekben, bár a számok még eltörpülnek a hagyományos piachoz képest. Pedig úgy tűnik, a lakosságot nem igazán érdekli ez… The post Meg sem jöttek a kisbefe
Akik már régebb óta követnek, tudják, hogy nagyon támogatom a házasságban a közös kasszát. Vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy nem értem, hogy miért kötik össze valakik az életüket, osz
Óriási lendülettel érkezett a Google az AI világába, de az eredmény nem olyan jó, mint szeretnék. A techóriás legújabb próbálkozása, az "AI Overview" nemcsak rendkívül… The post Újabb

A burnout, melyet a WHO betegségként kezel, az európai munkavállalók felét is érintheti.
Jó befektetésnek számítanak a luxusórák, de nem mindegy, hogy mikor melyik.
Hogy teljesített a szektor tavaly?
Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.
A legjobb ügyvédek egy helyen
Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital
Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI
AI: OS AI, OSN AI
OS AI:OS AI, OSN AI AI LAB
Pythia AI:OS AI Pythia, OSN AI AI Pythia
OS AI Vincent:OS AI Vincent, OSN AI AI Vincent
Social AI:Social AI
Osn AI OSN AI:OSN AI
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital