Hírek és minden más

Már egy híres Counter-Strike játékos feltört fiókja is terjeszti a Magyar Péter arcával fémjelzett kriptós csalást

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital
Menü
Kereső
2024. június 7. – 16:39
Másolás
Hónapokon belül másodjára tűnt fel viszonylag nagy számban az a magyar nyelvű, kifejezetten magyarokra targetált kriptós csalás, ahol állítólag Magyar Péter hitegeti arról a beszélgetőpartnerét, hogy mesés gazdagságra tehet szert, ha szemmel is jól látható összeggel beszáll egy lehúzós kriptobefektetésbe. Márciusban a kamu-Magyar az Index dizájnját koppintó átverős oldalon győzködte „Gulyás Mártont” a „Partizán podcastjában”, most pedig szinte ugyanez került elő megint, csak a cikk szerint kollégánkat, Fábián Tamást győzködte a „Telex.hu című műsor” élő adásában.
Az egészben viszont az a legfurcsább, hogy a magyar nyelvű hirdetéseket ezúttal többek közt egy ismert brazil Counter-Strike játékos, Gabriel „FalleN” Toledo félmillió követős Facebook-oldaláról is terjesztik.
Ahogy az az Ad Libraryben is látszik, kétség sem férhet hozzá, hogy valóban FalleN hivatalos fiókjáról van szó, június 5-e óta már hat ilyen hirdetést lőttek fel róla, ebből egy jelenleg is aktív. A hirdetésekkel magyar, 25 évnél idősebb embereket akarnak elérni. A brazil játékos, aki korábbi csapatával, az MIBR-rel járt is Magyarországon 2019-ben a V4 Future Sportson, utoljára tavaly posztolt a Facebook-oldalán, az adminjai között pedig indonéz, vietnámi, bangladesi és fülöp-szigeteki fiók is van, így alighanem feltörhették a fiókját.
FalleN-t emailben kerestük, hogy tud-e arról, hogy mások is hozzáférhetnek az oldalához, illetve, hogy kifejezetten magyarokat célzó kriptocsalások népszerűsítéséhez használják azt fel, de egyelőre nem kaptunk tőle választ. Ezen kívül egy Kimi Werner nevű szabadtüdős búvár/szigonyhalász fiókjáról is futnak ezek hirdetések, sőt, a FalleN fiókjáról futókat is az övéről fizették ki. Az adminok nemzetisége között is van átfedés, szóval szinte biztos, hogy ugyanaz a csoport törhette fel mindkét fiókot. A hirdetéseken túl egyébként nem változtattak semmit egyik oldalon sem, és nem is posztoltak rájuk.
És, hogy az egész még titokzatosabb legyen, ha valaki az Ad Libraryból kattint rá egy ilyen hirdetésre, az ál-Index helyett egy Joe Wiggins nevű gazdasági szakíró blogjára fog jutni, ami közepesen érdekes, de átverni legalább nem fogja az embert.
Az ilyen kriptocsalások hátteréről korábban a Direkt36 írt részletesen, de több szakértői elemzés is készült a mögöttük felépített hálózatok felderítéséről. A módszer lényege, hogy a felhasználó rákattint egy elé kerülő, bombasztikusan hangzó hirdetésre valamilyen szenzációs pénzszerzési lehetőségről. Kattintás után egy ismert híroldal dizájnját másoló oldalra jut, ahol jellemzően egy híres ember egy fantasztikus pénzügyi befektetési lehetőségről beszél. Ha innen is továbbkattint, egy regisztrációs oldalra jut, ahol meg kell adnia a személyes adatait, és ha ezt is megteszi, akkor egyrészt további csalásoknak teszi ki magát, másrészt jelentkezni fognak nála a „befektetés” további részleteivel, potenciálisan súlyos pénzekkel lehúzva az áldozatot.
Azt természetesen a márciusihoz hasonlóan itt is le kell szögezni, hogy a megjelenő oldalnak természetesen sem az Indexhez, sem a Telexhez, sem Magyar Péterhez nincsen semmi köze, és a híres Counter-Strike játékoshoz, meg a szabadtüdős búvárhoz is csak annyi, hogy az ő feltört fiókjuk a hirdető. A tanulság továbbra is az, hogy soha ne kattintson olyan oldalakra, ahol mesés meggazdagodást ígérnek. Vagy ha mégis megteszi, legalább az adatait ne adja meg, és pláne ne fizessen ki ezeknél súlyos összegeket.

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár
Kávé, kapszulás kávé: kapszulás kávé rendelés

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital