Hírek és minden más

Elfogadták Orbán alaptörvény-módosítását: korlátozzák az államfő kegyelmi jogkörét és eltörlik a kötelező ellenjegyzést

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital

Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el:
Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Megvolt a 13. alaptörvény-módosítás. A Novák Katalin lemondásához vezető K. Endre kegyelmi ügye okozta botrány csillapítására elvégzett változtatás szerint a jövőben nem kaphat államfői kegyelmet, aki gyermekek elleni bűncselekményt követett el. Megszüntetik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzést is, amibe Varga Judit bukott bele.
Elfogadta az Országgyűlés kedden a kormány illetve a Fidesz “gyermekvédelmi” jogszabály-csomagjának több elemét, köztük a sorrendben már 13. alaptörvény-módosítást. Bár legutóbb alig fél éve változtatták meg a szöveget, most a Fidesz–KDNP-s kétharmad az éppen aktuális politikai céljai mentén újra átírja. Ezzel nemcsak az államfő jogköreit csorbítják, hanem
az Orbán-kormány elhatározásából, és éppen a kegyelembotrány hatására, hamarosan teljesen kontrollt vesztett lesz a rendszer.   
Kiveszik ugyanis a folyamatból az Igazságügyi Minisztériumot, annak kegyelmi főosztályát és magát a minisztert is. Eddig ugyanis a rendszerben volt egy beépített plusz kontrollelem: az államfői döntés igazságügyi miniszteri ellenjegyzése. Ezt eddig egyszer alkalmazták, még Dávid Ibolya, 1998-ban. Azt viszont nem tudni, hányszor döntöttek az államfők a miniszter előzetes javaslatával szemben.
Az orbáni Alaptörvény-módosítás más kockázatokat is hordoz. Az elfogadott javaslat szerint az államfő „az egyéni kegyelmezési jogát a kiskorú személy sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmény esetén nem gyakorolhatja”. Ezt kiegészítették azzal a pontosítással, hogy majd később, sarkalatos törvényben határozzák meg a kizárással érintett bűncselekményeket.
Pontos meghatározás nélkül tág kört érint a kegyelmi tilalom, és félő, hogy a helyzet akkor sem lesz sokkal jobb, ha külön törvényben felsorolják az egyes bűncselekményeket. Az már az eredeti, miniszterelnöki javaslatnál látható volt, hogy a kapkodva, pillanatnyi politikai helyzetre szabott jogalkotás furcsa helyzeteket hozhat, ha tekintet nélkül a bűncselekmény jellegére, csak az áldozat életkora a döntő.
Arról a hvg360-on írtunk, 1995-ben, az első hazai eutanáziapernek is nevezett büntetőeljárásban a Legfelsőbb Bíróság kétéves szabadságvesztésre ítélt egy édesanyát, aki halálba segítette gyógyíthatatlan betegségben szenvedő 11 éves gyerekét. Göncz Árpád akkori elnök kegyelme révén azonban a nőnek mégsem kellett börtönbe vonulnia. Orbán javaslata viszont ezt a lehetőséget is kategorikusan kizárná.  
Ráadásul a módosítás, amelyet a kegyelembotrány generált, éppen az abban érintett K. Endrééhez hasonló eseteket nem zárja ki. K. Endrét, a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesét ugyanis nem pedofil jellegű, kiskorú elleni, hanem igazságszolgáltatás elleni bűncselekmény miatt ítélték el: azért, mert a pedofil főnökét, az igazgatót védve próbálta a sértett gyerekeket rávenni a vallomásuk visszavonására.  
A tervezett módosítás után tehát K. Endre vagy más, aki olyat tesz, mint ő tett, simán kaphatna államfői kegyelmet. Sőt bár a szigorítás a gyerekek védelmében született, ugyanígy kaphatna kegyelmet a jövőben egy gyerek sérelmére elkövetett emberölés bűnpártolója is. Nem kaphatna viszont többé kegyelmet az a kiskorú, aki bűncselekményt követ el egy másik kiskorúval szemben – akármi is legyen az.  
A Pécsi Tudományegyetem büntetőjogi tanszékének vezetője, Gál István László ügyvéd egy szakcikkében felhívta a figyelmet arra is: nem kaphatna kegyelmet az sem, aki egy 51 ezer forint értékű kerékpárt ellop egy 17 éves sértettől. Ahogy az a szülő sem, aki, miután megtudta, hogy a gyereke elszívott egy füves cigit, megpofozza a másik kiskorút, aki a cigit a gyerekének adta.   
Ugyanakkor – folytatja a gyakorlati példák sorát a szakember – elméletileg továbbra is kaphat kegyelmet majd az, aki több emberen, különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból követett el emberölést, ha a sértettek között nem volt kiskorú. Sőt aki tíz embert ölt meg, kaphat majd kegyelmet, ám az, aki egyet, de mellette elkövetett egy kiskorúval szemben becsületsértést is halmazatban, már nem.  
hvg360-on is írtunk róla, hogy Sándor Zsuzsa nyugalmazott bírónő a 24.hu-n további példákat is hozott, és hályogkovács módjára kitalált jogi fércmunkának nevezte a javaslatot. Például azért, mert a bűntetteken kívül a bűncselekmények enyhébb fajtájára, a vétségekre is kiterjedne, noha a jogvégzett miniszterelnöknek és az igazságügyi miniszternek ismernie kell a különbséget.  
Emiatt Sándor Zsuzsa példája szerint előfordulhat olyan eset, hogy egy anyát, ha nem engedi el a gyerekét az elvált férjéhez – ami a törvény szerint „kiskorúval való kapcsolattartás akadályozásának vétsége” – emiatt egy évre elítélik. A gyerek helyzete megoldatlan, mert, tegyük fel, az apa iszik, nagyszülő pedig nincs. Így az anya, aki egyedül elláthatná, kegyelmet kér – csakhogy nem kaphat.   
Ha egy apát lecsuknak, mert önhibájából nem fizet gyermektartást, de közben az anya meghal, a gyerek ellátatlanul marad. Mostantól az apa nem kaphat kegyelmet – sorolja a sok éves gyakorlatából vett példákat a szakember. Továbbá – folytatja Sándor –, „ha egy 12 éves egy pofon kíséretében elveszi egy másik 12 évestől a mobiltelefonját, az rablás, és történjék bármi, a kiskölyök nem kaphat kegyelmet”. 
Dobrev Klára: az árnyékkormány munkája a mai nappal véget ér
Kovács Gergely a XII. kerület új polgármestere
Észak-koreai katonák tévedtek délre, figyelmeztető lövések fogadták őket
Három új Xboxot jelentett be a Microsoft
Macsó hímzés és NER-luxusfeleségek – 45 éve ír a HVG a nők helyzetéről
A Tisza Párt alelnöke szerint a csatorna a Fidesz házi televíziója, amelynek élő műsorából hétfőn este emiatt ki is jött.
Mindezt a legfőbb ügyész Vadai Ágnes kérdésére közölte.
A javaslatcsomag hemzsegett a pontatlanságoktól, de egy nap alatt átverték a parlamenten.
Nem túlzottan hatották meg őket a történtek.
A két külképviselet szerint a Fidesz valótlanul állította, hogy országaikban bevezetnék a sorkötelezettséget.
Egyelőre azt sem tudni, hogy a második meccsen pályára tud-e lépni.

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár
Kávé, kapszulás kávé: kapszulás kávé rendelés

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital