Hírek és minden más

Nagyon furcsa rádiójelek jöttek az űrből, ellentmondanak a fizikának

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital

Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el:
Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
A csillagászok egyelőre nem találtak magyarázatot arra, hogyan jöhet egy forrásból két olyan rádiójel a Föld felé, amelyek az ismereteink szerint csak különböző forrásokból származhatnának.
Azt régóta tudják már a tudósok, hogy az univerzumra figyelve rengeteg rádiójelet lehet befogni. Míg korábban úgy gondolták, hogy ezek forrása csak intelligens élet lehet, kiderült, a különböző égitestek is képesek ilyen jeleket kibocsátani magukból. A Sydney-i Egyetem kutatói most egy nagyon furcsa jelet fogtak be, amelynek a forrásáról van ugyan elképzelésük, ám az jelenleg ellentmond a fizika ismert törvényszerűségeinek.
A kutatók az Australian Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP) nevű rádióteleszkóp által gyűjtött adatokban bukkantak a különös jelre. Az ASKAP J1935+2148 53,8 percenként ismétlődik, és két különböző állapotban figyelhető meg. Az egyik alkalommal 10 és 50 másodperc közötti ideig mérhető, és lineáris polarizációjú – vagyis a rádiójelek mind ugyanabba az irányba mutatnak. A másik alkalommal az impulzusok sokkal gyengébbek, körkörös polarizációjúak, és csupán 370 ezredmásodpercig tartanak. És olyan is van, hogy a forrás egyszerűen néma marad.
Manisha Caleb, a Nature Astronomy tudományos lapban megjelent publikáció vezető szerzője szerint ha a jelek nem az égbolt ugyanazon pontjáról érkeznének, úgy gondolnák, hogy különböző objektumokról van szó.
A kutatók azt leszögezték, hogy minden bizonnyal nem egy intelligens életforma küldi ezeket a jeleket, azok egy neutroncsillagból vagy egy fehér törpéből származhatnak. Ugyanakkor – jegyzi meg a kutató – ez a jelenlegi ismereteink szerint nem lehet magyarázat, mert a jel furcsa tulajdonságai nem egyeznek meg a kétféle objektum fizikájáról alkotott felfogásokkal – írja a New Atlas.
Bármi is legyen a Caldwell 73 gömbhalmazban talált furcsa égitest, a kutatók szerint szinte biztos, hogy segíthet megválaszolni az univerzummal kapcsolatos legalapvetőbb kérdéseket.
A neutroncsillagok és a fehér törpék hasonló objektumok, de van köztük néhány lényeges különbség. Mindkettő a nagyobb csillagok halálával születik meg, és annak eredeti tömege határozza meg, hogy végül neutroncsillaggá vagy fehér törpévé válik-e.
A neutroncsillagokról köztudott, hogy rendszeresen bocsátanak ki rádiójelet magukból, így első körben egy ilyen objektumot sejtenek a kutatók a forrásnál. A belőle származó jeleket az erős mágneses mezők és a plazmaáramlások közötti kölcsönhatások generálhatják a neutroncsillag rendkívül gyors forgása miatt. Éppen ezért furcsa, hogy a forrás 54 percenként bocsát ki magából rádiójelet, ilyen lassan ugyanis egyetlen neutroncsillag sem foroghat.
A fehér törpék foroghatnak ugyan ilyen lassan, de azoknál nem ismert, hogy olyan jeleket állítanának elő, mint amiket most fogtak be a kutatók.
Hogy a jel pontosan milyen objektumból származik, azt egyelőre nehéz lenne megmondani. A rejtélyt valószínűleg a James Webb űrteleszkóp segíthet majd megoldani, hacsak nem sikerül egy olyan újabb jelet befogni, ami egyértelmű magyarázatot adna a jelenségre.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.
Nem kicsit, nagyon kockáztat a magyarországi vállalkozás, amelyik elkönnyelműsködi a kibervédelmet. A nagyobb gond az, hogy nemcsak a cég, hanem összes ügyfele is pórul járhat. A szakértők által évek óta szajkózott gondok most már kezdenek élesbe fordulni, egyre több magyar vállalkozás ismeri el: adatbajba keveredett.
Faék egyszerűségű játék jelent meg a Steam kínálatában: egy banánra kell kattintgatni, és kész. Van azonban egy rejtett célja…
Minden évben ilyentájt sok szülő izgul a gyerekéért, egyrészt a sikeres érettségi miatt, másrészt, mert a középiskolai évek befejeztével…
További friss állások ›
Limitáltan, de immáron 2 TB tárhellyel is elérhető lesz az egyik Xbox-modell, ám küllemében is változott a Microsoft konzolos palettája.
Bárki megmérettetheti magát a Harry Potter-féle varázsvilág legnépszerűbb játékában, a kviddicsben: érkezik a legújabb játék konzolra és…
Hódmezővásárhelyen már minden második embert elvitt valaki szavazni, Józsefvárosban még minden harmadikat sem sikerült 
Túl vagyunk a Duna tetőzésén, most a Rábára kell figyelni: rekordközeli vízállásra készülnek a szakemberek
EP-választás Lengyelországban: várhatóan a jobbközép kormánypártok győznek
Hajdú Péter: a bulvárműsor nem az a fórum, ahol Varga Juditot a Völner–Schadl-ügyről kellett volna kérdezni
Megöltek egy idős nőt Veszprémben
Vitézy Dávidnak 3 napja van fellebbezni a határozat ellen.
Ez az áradó tömeg pont azért vette a fáradságot, mert semmibe vettétek. És most követeli a tizenötmilliós tatyó számláját. Jobb lesz előkeresni. Vélemény.
A rangsort az angol Jude Bellingham és a francia Kylian Mbappé vezeti.

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár
Kávé, kapszulás kávé: kapszulás kávé rendelés

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital