Hírek és minden más

Néven szólítják egymást az elefántok

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital
Menü
Kereső
2024. június 10. – 21:52
Másolás
401
Az elefántok neveket adnak egymásnak, és ezeken szólítják a társaikat – derült ki egy friss kutatásból, amiben mesterséges intelligencia segítségével elemezték két kenyai elefántcsorda tagjainak kommunikációját. A Guardian megjegyzi, hogy míg a delfinek és bizonyos papagájok egymás hangjának utánzásával szólítják meg társaikat, az elefánt az első állat, amelyik nem utánzáson alapuló neveket használ.
A kutatás „nemcsak azt mutatta ki, hogy az elefántok minden egyedet specifikus hangokkal szólítanak meg, hanem azt is, hogy felismerik a nekik címzett felhívásokat, és reagálnak rájuk, miközben figyelmen kívül hagyják a más egyedeknek szóló hívásokat” – mondta Michael Pardo, a kutatás vezetője, a Colorado Állami Egyetem viselkedésökológusa.

A kutatásban két vadon élő elefántcsorda hangjait vizsgálták a kenyai Samburu és Amboseli nemzeti parkokból. A hangokat 1986 és 2022 között rögzítették.
Kiderült az is, hogy az elefántok nem mindig használnak neveket, de amikor igen, akkor a címzett egészen biztosan reagál is a hívásra. Kimutatták továbbá, hogy a felnőtt elefántok gyakrabban használnak neveket, mint a fiatalabbak, ez pedig arra utal, hogy időbe telik, míg az állatok megtanulják ezt. Elképzelhető, hogy a felnőtt egyedek tanítják is erre a fiatalabbakat, a nevek használata ugyanis különösen gyakori, amikor felnőttek hívják a fiatalabbakat.
A kutatók tesztelték, hogyan reagálnak az elefántok akkor, ha a társaik hangján hallják a saját nevüket, és minden esetben pozitívan és „energikusan” reagáltak erre. Sokkal kevésbé reagáltak viszont arra, ha más egyedek neveit játszották le nekik. George Wittemyer, a kutatás eredményeit tárgyaló tanulmány egyik szerzője szerint az, hogy az elefántok nem utánzáson alapuló neveket használnak, arra utal, hogy képesek lehetnek az elvont gondolkodásra.

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár
Kávé, kapszulás kávé: kapszulás kávé rendelés

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital