Hírek és minden más

Új Színház- és Filmművészeti Intézetet alapítanak Pécsett: Goda Krisztina és Deák Kristóf is taníthatnak ott

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital

Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el:
Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, illetve a budapesti, Csányi János alapította Színház és Film Intézet közösen alapítanak új intézetet, ahol mintegy 50 színház és filmes szakember fog tanítani.
A kari tanács még májusban szavazta meg a Színház- és Filmművészeti Intézet alapítását és az akkreditációs folyamatának az elindítását. 2025-ben indulna az oktatás 2 osztatlan képzés, 2 alapszak, 6 magyar nyelvű és 2 angol nyelvű szakirány, valamint további 12 szakirányú továbbképzés keretében.
A szakok között van színművész; színházrendező; filmíró, film- és televíziórendező, operatőr, hangmester, filmvágó, gyártásszervező szakirányok; televíziós műsorkészítő szakirány. Ezenkívül benne vannak a Művészeti Kar és a budapesti Színház és Film Intézet (SZFI) közös oktatási programjában jelenleg is meglévő szakirányú továbbképzések: így például a forgatókönyv- és drámaíró; mozgóképalkotó; dokumentumfilm-alkotó; hatásvilágítás-tervező; előadó-művészeti műszaki vezető, gazdasági vezető, intézményvezetői és az előadó-művészeti marketing képzés.
Az SZFI a közleményében azt írja, hogy az új szakokon mintegy 50 neves színházi és filmes szakember fog tanítani, és „a szakfelelős jelöltek között van Balázs Zoltán és Csányi János rendező, Deák Kristóf filmrendező, producer, Goda Krisztina forgatókönyvíró, filmrendező, Gózon Francisco operatőr, Kollányi Tamás vágó, Szabó Gábor operatőr, Tasnádi István forgatókönyv- és drámaíró, rendező, Tuba Mariann vágó, televíziós műsorvezető, valamint Zányi Tamás filmhangtervező”.
Talán érdemes megjegyezni a félreértések elkerülése végett, hogy a felnőttképző budapesti Színház és Film Intézet (SZFI) nem egyenlő a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel. Csányi János a 2009-ben alapított intézetéről azt írja, hogy annak „létrehozását a színházi, filmes és média háttérszakmák átfogó képzésének megoldatlansága tette szükségessé”, mert „miközben az ágazatok művészeti foglalkozásainak oktatását a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) elvégzi, a – létszámát tekintve jóval nagyobb, teljesítményét tekintve pedig meghatározó – szakmai háttérbázisok szinte egésze magas szintű szakképzés nélkül működött”.
A Színház és Film Intézetről legutóbb akkor voltunk kénytelenek említést tenni, amikor kiderült, hogy Gyöngyösi Tamást, a Thália Tanoda egyik volt tanárát az egykori tanulói verbális és tettleges zaklatásra, szexuális visszaélésre és kényszerítésre hivatkozva feljelentették a rendőrségen. Kiderült, hogy Gyöngyösi nemcsak a Thália Tanodában élt vissza helyzetével, de az összes korábbi munkahelyén, a Gór Nagy Mária Színitanodában (GNM), a Pesti Magyar Színiakadémián és a Színház és Film Intézetben is, ahol még 2022-ben is tanított részállású, nyugdíjas tanárként. Akkor a hvg360-nak nyilatkozók közül többen is azt állították, hogy jelezték az iskola akkori igazgatójának, Csányi Jánosnak, hogy Gyöngyösi megalázta őket, utalásokat tett a szexuális életükre, azonban ennek ellenére semmiféle retorzió érte nem érte a tanárt. Az intézet akkor azt közölte, hogy mivel még folyamatban van a tanár elleni feljelentés és az általa indított becsületsértési eljárás is, nem kívánnak nyilatkozni. Az intézet honlapján a jelenlegi oktatók között már nem szerepel Gyöngyösi neve.
További friss állások ›
Karácsonyt hajnalig várták a hívei, ezt üzente nekik – videó
Rogánék kedvenc médiacége is esélyes arra, hogy népszerűsítse a korrupcióellenes küzdelmet
A nagy EP-körtánc: Orbán barátai elfogytak, Macron előremenekül, Scholz úgy tesz, mintha semmi sem történt volna
Nem lesz fideszes többség Pest megyében, így a gödi akkugyár pénzeiről sem ők döntenek majd
Sebestyén Balázs nélkül kezdték el hétfőn a Balázsékat
A javaslatcsomag hemzsegett a pontatlanságoktól, de egy nap alatt átverték a parlamenten.
Az Aligai Fürdőegyesület (AFE) a kikötő használatbavételi engedélyét is megtámadta.
A két külképviselet szerint a Fidesz valótlanul állította, hogy országaikban bevezetnék a sorkötelezettséget.
Nem túlzottan hatották meg őket a történtek.
Új érvek nem hangzottak el, de Gulyás két érvét megosztotta követőivel az ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogász.
Egyelőre azt sem tudni, hogy a második meccsen pályára tud-e lépni.

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár
Kávé, kapszulás kávé: kapszulás kávé rendelés

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital