Hírek és minden más

Ursula von der Leyen belebukhat pürrhoszi EP-választási győzelmébe

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital
Von der Leyen jobbközép Európai Néppártja (EPP) nyerte a választásokat, és 184 mandátumot szerzett a 720 fős közgyűlésben. Más centrista szövetségesei azonban rosszabbul teljesítettek, míg a kemény jobboldal a mandátumok ötödéről közel negyedére nőtt. Ez a politikai eltolódás azt jelenti, hogy von der Leyen kénytelen lesz kényelmetlen döntéseket hozni és háttéralkukat kötni, hogy megszerezze az EU 27 vezetőjének támogatását és az újonnan megválasztott parlament többségét.
A második ötéves ciklus eléréséhez von der Leyennek olyan koalíciót kell létrehoznia, amely képes biztosítani a parlamenti többséget a számára. Az EPP, a szocialisták és demokraták, valamint a liberális Renew képviselőcsoport, amely 2019-ben támogatta őt, az előrejelzések szerint összesen több mint 400 mandátummal rendelkezik, ami kényelmes többséget jelentene.
Elemzők előrejelzése szerint azonban von der Leyen viszont népszerűtlen, akár 15 százaléknyi szavazatot is veszíthet a koalíció szavazataiból, így nem lesz meg a szükséges többsége.
Ez azt jelenti, hogy von der Leyennek és csapatának más pártokat kell majd megszólítania, köztük a Giorgia Meloni olasz miniszterelnök által vezetett kemény jobboldali Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártot és a Zöldeket. Koalíciójának az ECR-rel való kibővítése azonban a politikai spektrum másik oldaláról érkező szavazatok elvesztését kockáztatná. Olaf Scholz szociáldemokrata német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök pártja óva intett a Melonival való paktumtól.
Lényegében kimondta az EU két legnagyobb országa, hogy akkor az Európai Unió Tanácsában nem szavazzák meg, ha a radikálisabb jobboldalt húzza be maga mögé.
Ez azért is fontos, mert nem csak az Európai Parlament, de a Tanács támogatása is kellene a bizottsági elnöki kinevezéséhez. Macron és Scholz viszont saját hazájukban pártjaikkal kikaptak a szélsőjobboldali kihívóiktól – lényegében a két ország választási eredményei adják a keményjobbos mandátumnövekedés 75 százalékos részét –, és a tagállamok vezetőinek szavazásán minősített többségi rendszerben kellene nyernie Von der Leyennek. Ehhez a tagállamok 55%‑a (vagyis a gyakorlatban a 27 tagállamból 15) kell, hogy mellette szavazzon, de kikötés, hogy a javaslatot támogató tagállamok az EU teljes népességének legalább 65%‑át képviseljék.
Franciaország és Németország tandeme pedig ez utóbbi kritériumot gyakorlatilag teljesíthetetlenné teszi, ha találnak még pár kisebb országot maguk mellé. Az Orbán Viktor vezette magyar kormány már egy éve támadja Von der Leyent, míg Szlovákiában Robert Fico támadta az elmúlt időszakban, tehát az érdekszövetség már elkezdett összeállni.
Az EP-ben a zöldek támogatásának keresése von der Leyent is bonyolult helyzetbe hozhatja, mivel az elmúlt hónapokban a mezőgazdasági termelők és a jobboldali pártok tiltakozásának kivédésére az éghajlat-változási jogszabályok szigorítását elodázta, sőt még lazított is több környezetvédelmi kritériumon. Meloni felkarolása a migrációval kapcsolatos keményebb álláspontot jelentene, ami elidegeníthetné liberális támogatóit.
Von der Leyen a következő két hétben számos találkozót folytat majd az EU nemzeti vezetőivel, hogy mind személyes támogatásukat, mind pártjaik parlamenti támogatását megszerezze. Azzal fog érvelni, hogy ő az egyetlen alkalmas jelölt, aki képes megnyerni a vezetők támogatását és tárgyalásokat folytatni a parlamenti többség megszerzéséhez szükséges megállapodásról. Kiemeli majd azt is, hogy milyen vezető szerepet játszott az EU átvezetésében a Covid-19 és az ukrajnai orosz invázió okozta kettős válság kezelésében.
Von der Leyen útja az újraválasztásig bizonytalan, és az EU változó politikai környezetében veszélyes vizeken kell óvatosan navigálnia. A koalícióépítésre és az uniós vezetők és a parlament támogatásának megszerzésére tett erőfeszítései eredményétől függ, hogy milyen kilátásai lesznek az Európai Bizottság elnöki tisztségének második ciklusára.
Címlapkép forrása: EU
Cikkünk folyamatosan frissül a háború aktualitásaival.
Megszületett a döntés Washingtonban.
Kritikus találat.
Ez aztán a fejlesztés.
Telitalálatot kapott az ukrán tarack.
Virág Barnabással, az MNB alelnökével beszélgettünk.
A fővárosi választási iroda közölte hétfő este.
Nem ragadt át a tengerentúlra az európai hangulat.
Balásy Zsolt, a HOLD Beat alap portfóliókezelője és Nagy Attila vezető online vagyonkezelő volt a Bankmonitor.hu vendége, a két szakember a HOLD-ról, a gazdaságunkról és… The post A nagy ké
Az MI Rendelet alkalmazása szempontjából megkerülhetetlen kérdés, hogy miként kell értelmezni az MI-rendszer rendeletben szereplő fogalmát. Éppen ezért az alábbi posztban azt járom körül,
A KSH adatai alapján 4,0% volt az éves infláció 2024. májusában, ez 0,3 százalékponttal magasabb az áprilisi éves drágulásnál. Ugyanakkor a havi adatokban ezzel teljesen ellentétes dolgot lá
Szeptember 30-ig kell benyújtani külföldi áfa visszatérítési kérelmet azoknak a belföldi adóalanyoknak, akik az Európai Unió másik olyan másik tagállamban szereztek be terméket vagy szolgá
Az SPB Befektetési Zrt. tapasztalatai szerint 2023-ban a kötvények voltak a legjobban a teljesítő portfólióelemek: főként ezeknek köszönhetően tavaly átlagosan 8 százalék körüli hozamot é
Június harmadikán kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, itt az eredmény.Fontosabb infók a lista összeállításával kapcsolatbanElőző h
A dél-koreai chipgyártási törekvések apropóján elmélkedett a Vakmajom. Yoon Suk Yeol dél-koreai elnök nem finomkodott, amikor leírta, miért a chipek a legfontosabbak az ország gazdasági… Th
A Mammoth elnevezésű robosztus létesítmény évente 36 000 tonna CO2-t képes eltávolítani a légkörből, tízszer annyit, mint elődje, az Orca. A Clineworks által építet
Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.
Gyengüléssel indította a hetet a forint.
A burnout, melyet a WHO betegségként kezel, az európai munkavállalók felét is érintheti.
Jó befektetésnek számítanak a luxusórák, de nem mindegy, hogy mikor melyik.
Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.
Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár
Kávé, kapszulás kávé: kapszulás kávé rendelés

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital