Hírek és minden más

Megjöttek a friss adatok, jól ismert kihívást kaphatott a kormány

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital
Kövesse az Indexet Facebookon is!
A májusi adatok előtt érdemes az idei évi adatokat összegezni: januárban a fogyasztói árak átlagosan 3,8-cal, februárban 3,7-tel, márciusban 3,6-tal, míg áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Így érdemes vizsgálni, hogy
májusban az infláció 4 százalékkal nőtt és most már egyértelműen emelkedik. Érdemes kiemelni, korábban az elemzők rendre kiemelték: amennyiben az idei évi havi átárazás ezekben a hónapokban nullánál nagyobb lesz, akkor a bázishatás miatt érdemben emelkedik majd az éves fogyasztói árindex.
A korábbi prognózisok szerint összességében az infláció újból emelkedhet, de az emelkedés mértéke kisebb lehet a korábban vártaknál.
Éves szinten az élelmiszerek ára 1 százalékkal nőtt, ezen belül a cukoré 29,6, a csokoládé és kakaóé 9,8, a gyümölcs- és zöldségléé 9,5, a büféáruké 8,8, a sertéshúsé 8,6, az éttermi étkezésé 8,1, az alkoholmentes üdítőitaloké 5,6 százalékkal. A termékcsoporton belül
A szolgáltatások 9,5 százalékkal drágultak, ezen belül a hírközlési szolgáltatások 14,1, a lakbér 12,8, a testápolási szolgáltatások 10,5, a járműjavítás és -karbantartás 10,3, az autópályadíj, gépjárműkölcsönzés, parkolás 9,8, a lakásjavítás és -karbantartás 9,7, a sport- és múzeumi belépők 8,2, az üdülési szolgáltatás 5,3 százalékkal – összegezte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
A szeszes italok, dohányáruk ára 3,5, ezen belül a dohányáruké 3,8 százalékkal emelkedett. A gyógyszer, gyógyáruk ára 6,4, a mosó- és tisztítószereké 2,7, a testápolási cikkeké 1,8 százalékkal növekedett. A háztartási energia 2,4, ezen belül a vezetékes gáz 4,7, az elektromos energia 2,9 százalékkal olcsóbb lett.
A tartós fogyasztási cikkekért 1,7 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, ezen belül a használt személygépkocsik ára 9,6 százalékkal csökkent, az új személygépkocsiké 4,8, a konyha- és egyéb bútoroké 2,5, a fűtő- és főzőberendezéseké 2,4, a szobabútoroké 1,7 százalékkal nőtt. A járműüzemanyagok 9,2 százalékkal drágultak.
Érdemes az árváltozást havi szinten is vizsgálni: májusban áprilishoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek. Az élelmiszerek átlagosan 0,1 százalékkal drágultak, ezen belül a száraztészta 1,6, a gyümölcs- és zöldséglé 1,3, a péksütemények 0,8, a párizsi és kolbász 0,7, a csokoládé és kakaó 0,6 százalékkal többe, a tojás 1,8, az étolaj 0,8, a tej 0,7, a kávé 0,5 százalékkal kevesebbe került.
A legnagyobb mértékben, 0,9 százalékkal a szolgáltatások ára nőtt, ezen belül a belföldi üdülésé 3,4, a társasházi közös költség 1, a járműjavítás és -karbantartás díja 0,9 százalékkal. A háztartási energiáért 0,9, ezen belül a vezetékes gázért 1,7 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.
A járműüzemanyagok ára 4,4 százalékkal esett.
Érdemes kiemelni, hogy az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 594 forint volt, ami 6 forinttal alacsonyabb a régiós átlagértéknél. A szomszédos országokban az átlagár 610 forint volt, a magyar ár 2,6 százalékkal, azaz 16 forinttal volt alacsonyabb – írta a napokban a KSH.
A dízelüzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 601 forint volt, ami 10 forinttal, 1,7 százalékkal haladta meg a régiós 591 forintos átlagárat. A szomszédos országokban 603 forint volt a dízel átlagára, a magyar adat 0,3 százalékkal, azaz 2 forinttal volt ennél alacsonyabb.
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az adatokat úgy értékelte, hogy a májusi adatok közül figyelemre méltó, hogy az élelmiszerek termékcsoportján belül a tojás ára 22 százalékkal, a liszté 19,6 százalékkal, a tejtermékeké 11,6 százalékkal, a száraztésztáé 10,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. „Az alapvető élelmiszerek és a háztartási energia árában bekövetkezett jelentős csökkenés komoly segítséget jelent a magyar családok számára.”
Nagy Márton kiemelte, a kormány célzott intézkedéseinek köszönhetően, úgymint a kötelező akciózás vagy az online árfigyelő, az infláció összeomlott, a kormányzati lépések által generált árverseny eredményeképpen pedig alacsony szinten maradt. „Ez az árverseny különösen jelentős az élelmiszerek esetében.” Majd a közlemény szerint megjegyezte, a kormány letörte a háborús üzemanyagárakat, májusban havi alapon 4,4 százalékot esett a járműüzemanyagok ára a KSH adatai szerint.
A miniszter úgy vélekedett, az alacsony infláció jó a családoknak és a vállalkozásoknak is, az ugyanis egy pozitív láncreakciót indított el a nemzetgazdaságban, fokozatosan bekapcsolva a gazdaság hajtóműveit. „Az infláció letörésének köszönhetően szeptember óta nőnek a reálbérek, azaz egyre többet ér a családok jövedelme. Ennek eredményeképpen folyamatosan oldódik a lakosság óvatossági motívuma, így többet költenek és többet utaznak, amely folyamatosan növeli a fogyasztást.”
Szerinte ezt jelzi, hogy már negyedik hónapja nő a kiskereskedelmi forgalom és az év eddigi teljesítménye alapján 2024-ben is újabb rekordot dönthet a turizmus. A lakossági bizalom egyre pozitívabb, ennek hatása jelenik meg az élénkülő hitelkeresletben. Mindez összességében pozitívan hat a belföldi keresletre, így a belgazdaság teljesítményére.
(Borítókép: Kolumbán Kitti / Index)
Kövesse az Indexet Facebookon is!

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Ajtóinkat szerelték: Egyedi beltéri ajtók
Bejárati ajtó: Biztonsági ajtó
Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI
AI: OS AI, OSN AI
OS AI:OS AI, OSN AI AI LAB
Pythia AI:OS AI Pythia, OSN AI AI Pythia
OS AI Vincent:OS AI Vincent, OSN AI AI Vincent
Social AI:Social AI
Osn AI OSN AI:OSN AI
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital