Hírek és minden más

Addig tiltakoztak Debrecenben, amíg az akkumulátorgyárnak hirtelen sikerült töredékére csökkentenie egy oldószer tervezett kibocsátását

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital
Menü
Kereső
2024. július 5. – 19:46
Másolás
Minimális szintre csökkenti az NMP nevű oldószer kibocsátását a Debrecenben most épülő CATL kínai akkumulátorgyár, a módosítási kérelmét pénteken nyújtotta be a hajdú-bihari kormányhivatalhoz – közölte a városháza az MTI-vel.
Az önkormányzat szerint az elmúlt egy évben folyamatosan egyeztettek a CATL képviselőivel annak érdekében, hogy mindazokban a kérdésekben, amelyek Debrecen közösségét kiemelten foglalkoztatták, pozitív változásokat érjenek el.

Néhány héttel ezelőtt a CATL bejelentette, hogy hűtéstechnológiát vált: jelentős mértékben csökkenti a vízfelhasználását, és nagyobb részben használ fel tisztított szennyvizet. Közlésük szerint pénteken a CATL benyújtotta a kormányhivatalhoz azt a módosítási kérelmét, amelynek eredményeként az NMP nevű oldószer kibocsátását minimális szintre csökkenti.
A három pontforrás közül az elsőn a jogszabály által engedélyezhető 150 mg/m³ helyett 2 mg/m³-re, a másodikon engedélyezhető 20 mgC/m³-ről 1,21 mgC/m³-re, a harmadik pontforráson 1 mg/m³-re csökkenti a maximális kibocsátást – ismertették.
A kínai CATL akkumulátorgyár első katasztrófavédelmi meghallgatása 2023 júniusában volt Debrecenben, több mint ötszázan vettek részt rajta, és a helyiek felháborodása miatt a kínai cég képviselője végül nem tudta megtartani a prezentációját. A helyiek népszavazást szerettek volna, ám ez nem valósult meg, Papp László polgármester pedig ígéretet tett arra a mikepércsi lakosoknak, hogy majd hasonló közmeghallgatás keretében válaszol a felmerülő kérdésekre.
A világ legnagyobb akkumulátorgyártójaként ismert kínai CATL (Contemporary Amperex Technology Limited) 200 hektárnyi területet vásárolt Debrecen közelében, hogy akkumulátorgyárat építsen. A gyár épületét Garancsi István cége húzhatja fel, az üzem infrastrukturális igényeinek kiszolgálására több százmilliárd forintot fordít a magyar állam, fejlesztik például a víziközművet és az átviteli hálózatot is. A debreceni akkumulátoripari fejlesztésekkel kapcsolatban komoly helyi szintű tiltakozás érzékelhető, a civilek bíróságon is megtámadták a beruházást.
Az egyre fontosabbá váló akkumulátoripar hazai helyzetével cikksorozatban foglalkoztunk.

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár
Kávé, kapszulás kávé: kapszulás kávé rendelés

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital