Hírek és minden más

Az orosz hadsereg áttörhette az ukrán védelmi vonalat, nem működik Kijev stratégiája – Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index pénteki hírösszefoglalója

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital
Recep Tayyip Erdogan török elnök jelenleg nem tud közvetíteni Oroszország és Ukrajna között, mert Kijev elutasít minden tárgyalást – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő, amelyet a RIA Novosztyi szemlézett.
Jelenleg valóban nem tud, mert jelenleg Ukrajna elutasít minden tárgyalást Oroszországgal, közvetítőkkel vagy közvetítők nélkül
– mondta Peszkov újságíróknak, amikor arra kérték, tisztázza, hogy Erdogan valóban nem lehet-e közvetítő a tárgyalásokon. Hozzátette, hogy „Ukrajna határozottan elutasította Putyin béketervét”, amelyet korábban az orosz elnök a külügyminisztériumban is kifejtett.
Egyszerűen nem hirdethetünk ki tűzszünetet abban a reményben, hogy a másik fél valamilyen pozitív lépéseket tesz, egyszerűen nem tehetünk ilyet – mondta Vlagyimir Putyin, aki az Egyesült Államokra hivatkozva elrendelte a közepes és rövidebb hatótávolságú rakétarendszerek gyártását. 
Az Infostart arról ír, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozója után tartott asztanai sajtótájékoztatóján kijelentette: nem hirdethetnek ki tűzszünetet, mert azt Ukrajna felhasználná helyzetének javítására és fegyverutánpótlásra. 
Putyin lehetetlennek nevezte az Egyesült Államokkal való konstruktív párbeszéd kialakítását az amerikai elnökválasztás előtt, mert az „egyszer hajlandó párbeszédet folytatni, másszor pedig nem”.
Az orosz elnök kijelentette továbbá, hogy mivel az Egyesült Államok korábban felmondta az ilyen eszközök telepítését betiltó INF-szerződést, utóbb pedig bejelentette, hogy megkezdik a gyártásukat,
Oroszország is feljogosítottnak érzi magát arra, hogy belefogjon a tervezési és fejlesztési munkálatokba, a jövőben pedig a gyártásba is. Mint mondta, az erre vonatkozó utasításokat az orosz ipar már megkapta.
Mindemellett emlékeztetett rá, hogy korábban moratóriumot rendelt el az ilyen közepes és rövidebb hatótávolságú rakétarendszerek telepítésére, amíg ilyenek nem jelennek meg a világ valamelyik régiójában.
Az ukránok drónokkal támadást indítottak a tambovi lőporgyár ellen – számolt be az ukrán védelmi minisztérium Hírszerzési Főigazgatóságának egyik forrása az RBC-nek
Elmondása szerint a támadást kamikaze drónokkal hajtották végre, amelyek közül az egyik sikeresen eltalálta a tambovi lőporgyárat. A csapás következményeiről és a veszteségekről még nem adtak tájékoztatást. 
A csapásról készült felvételek ellenére az orosz hatóságok nem hajlandóak elismerni az épületet ért támadás tényét. Maxim Jegorov, a tambovi régió kormányzója közölte, hogy a légvédelem „mindkét drónt megsemmisítette és áldozatok sincsenek”.
Állami kitüntetést vett át a Kremlben a nyugati politikusok sorának megtévesztéséről ismertté vált két orosz komikus, Vovan (Vlagyimir Kuznyecov) és Lexus (Alekszej Sztoljarov) – közölte csütörtökön a RIA Novosztyi hírügynökség.
Az MTI szerint Kuznyecov és Sztoljarov legutóbb szerdán került országos reflektorfénybe Oroszországban, amikor egy olyan beszélgetést tettek közzé, amelyet Petro Porosenko volt ukrán államfőt megszemélyesítve rögzítettek Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszterrel és demokrata párti elnökjelölttel.
Clinton a beszélgetésen egyebek között elfogadta az ál-Porosenko arra vonatkozó ajánlatát, hogy az amerikai elnökválasztás előtt „találjanak valamit” Donald Trump republikánus jelöltről, és „támadják őt oldalról”. „Rendben. Én mindenben benne vagyok, amit meg lehet tenni, hogy szembeszálljunk vele, mert ő nagyon veszélyes ember” – mondta Clinton a Vovan és Lexus által közzétett felvétel szerint.
Hangot adott véleményének, hogy egykori legyőzőjének újraválasztása „nagyon rosszat” tenne az Egyesült Államoknak és a világ többi részének is, beleértve Ukrajnát is. „Ha megtörténik a legrosszabb, ha Trump nyer, mindannyiunknak el kell döntenünk, hogy mit tegyünk. De nem hiszem, hogy ez megtörténik” – hangoztatta Hillary Clinton.
Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő az üggyel kapcsolatban szerdán kijelentette:     „Ha előkerülne egy hasonló felvétel, amelyen nem Hillary Clinton, hanem valaki a republikánusok közül szerepel – ugyanilyen tartalommal –, azt akarom mondani, hogy az Egyesült Államokban rájuk kennék a külföldiekkel való összejátszás ügyét. Először. Másodszor, rájuk kennék, hogy csapást mérnek az amerikai demokráciára azzal, hogy beavatkoznak egy másik, külföldi állam belügyeibe.”
Zaharova megjegyezte, hogy a Clintonnal folytatott beszélgetéssel az ál-Porosenko voltaképpen beavatkozott az Egyesült Államok belügyeibe, de az ő esetében van egy különbség – az, hogy ezt a liberális demokraták javára tette.
„Számukra, ahogy mondani szokás, minden eszköz jó, és sajátjuk szagát ebben az esetben nem érzik. Legyen szó akár (Joe) Biden (elnök) korrupciójáról vagy egy másik ország beavatkozásáról a választásukba. Bármi megteszi az önző érdekeiknek. Senki másnak nem engednék meg, hogy ilyesmit tegyen, még ezred- vagy milliárdodrészben sem” – hangoztatta Zaharova.
12 év börtönbüntetésre ítéltek egy amerikai állampolgárt drogcsempészetért és megkísérelt drogeladásért Moszkvában. A 29 éves Robert Woodland egy fegyenctelepen kell, hogy letöltse büntetését, ha az ítélet jogerőre emelkedik. Ő lenne a sokadik Egyesült Államokból érkező személy, akit az oroszok bebörtönöznek.
Az orosz születésű Woodland (akit eredetileg Roman Romanovnak hívnak) ügyvédje, Sztanyiszlav Ksevicki szerint a bíróság nem vette figyelembe az amerikai állampolgár mentális problémáit.
A védelem mindenképp fellebbezni fog, hisz Woodland bűnösségét nem bizonyították.
Az orosz vadászbombázók megsemmisítése és a lőszerkészletek feltöltése segít Ukrajnának megállítani Oroszország előrenyomulását a harctéren – jelentette ki Dmitro Kuleba külügyminiszter, akinek nyilatkozatát a The Kyiv Independent szemlézte.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Oroszország csak az elmúlt héten több mint 800 irányított légibombát vetett be Ukrajna ellen. „Ezeket a fegyvereket orosz területen lévő repülőgépekről indítják, az ukrán légvédelem hatótávolságán kívül. Amint sikerül kezelnünk a légi bombázások fenyegetését, a szárazföldi állásaink megerősödnek és Oroszországnak nagyon nehéz lesz előrenyomulnia” – tette hozzá Dmitro Kuleba. 
Donald Tusk lengyel miniszterelnök is reagált a sajtóértesülésre, miszerint Orbán Viktor Moszkvába megy és találkozik az orosz elnökkel.
A moszkvai látogatásáról szóló pletykák nem lehetnek igazak, vagy mégis?
– írta az X-en.
The rumours about your visit to Moscow cannot be true @PM_ViktorOrban, or can they?
Magyarország júliustól hivatalosan is átvette az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét: Orbán Viktor kedden Kijevbe látogatott, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt. Ezt követően röppentek fel a sajtóhírek, miszerint a miniszterelnök pénteken állítólag Moszkvába utazik, mielőtt részt venne a Türk Államok Szervezetének találkozóján.
Ukrajna hálás a nyugati partnereknek a támogatásért, de a megígért segítség túl lassan érkezik, ami megnehezíti a helyzetet a frontvonalakon – mondta Volodimir Zelenszkij elnök a Bloombergnek adott interjújában, melyet a The Kyiv Independent szemlézett.
14 dandárunk van, amelyek nem rendelkeznek a szükséges fegyverekkel, amelyeket már jóváhagytak, de nem érkezett meg
– mondta.
Washington, Kijev vezető katonai adományozója áprilisban hagyta jóvá a régóta várt 61 milliárd dolláros segélycsomagot, több hónapos késedelem után. Ennek ellenére Oroszország továbbra is nyomást gyakorol Ukrajnára a front mentén, új offenzívát indított a Harkivi területen, és folyamatosan nyomul a Donyecki területen lévő, kulcsfontosságú Csasziv Jar városába.
„A segélycsomagoknak meg kell érkezniük, de lassan érkeznek” – mondta az elnök, hozzátéve: „Hálásak vagyunk a kongresszusnak a támogatásáért.”
Csütörtökön kísérték utolsó útjára Sztepan Budzsakot, az ukrajnai háború munkácsi áldozatát – számolt be a Kárpáti Igaz Szó
A 24 évesen elhunyt főtörzsőrmester a határőrség kötelékében mesterlövészként teljesített szolgálatot. A jelentés szerint a munkácsi katona 2024. június 27-én harci feladat teljesítése közben vesztette életét.
A két és fél éve tartó háborúban eddig elhunytak közül több mint harmincöt magyar származású áldozatról van tudomásunk.
Legalább hét ember meghalt és több mint 50 megsebesült, miután Oroszország drónokat és rakétákat indított Dnyipro ellen – írja a The Kyiv Independent.
A támadás napján öt halálos áldozatról érkezett jelentés. Egy 60 éves nő és egy 58 éves nő egy nappal később a kórházban halt meg. A sérült áldozatok között volt egy 14 éves lány is. A sérültek közül mintegy tucatnyian kerültek kórházba, közülük ketten súlyos állapotban vannak
– közölte Szerhij Liszak kormányzó csütörtökön. Hozzátette, egy bevásárlóközpontot, valamint több autót és egy benzinkutat ért találat.
„A jelentések szerint tűz ütött ki egy egészségügyi intézmény közelében. Törmelékek repültek egy gyermekkórház intenzív osztályára, de ott nem jelentettek sérülteket, két iskolában és három óvodában pedig betörtek az ablakok” – mondta Borisz Filatov polgármester.
Narendra Modi jövő héten Moszkvába utazik – először azóta, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. India miniszterelnöke Vlagyimir Putyin meghívására utazik az orosz fővárosba, hogy a régió ügyeiről, valamint mindkettejüket érintő globális problémákról beszéljenek.
Bár Modi kihagyta az idei Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) csúcstalálkozóját Asztanában, a két ország egyre közelebbi szövetségesek. Indiának szüksége van az orosz fegyverekre, hisz Kínával egyre nagyobb a feszültség a himalájai határon, míg
Putyinnak szüksége van olyan országokra, amelyek nem fordulnak el tőle.
„Véleménycserére számíthatunk minden napirendi pontban” – mondta Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője. Modi és az orosz elnök a 2022-es SCO-csúcson beszéltek egymással, ahol az indiai miniszterelnök azt mondta Putyinnak, hogy ezek az idők „nem a háborúról szólnak”.
Az orosz tüzérség hónapok óta tartó csapássorozatában a stratégiai fontosságú donyecki város, az egykor 12 ezer lakosú Csasziv jar gyakorlatilag romhalmazzá változott és elnéptelenedett – írja a Euronews egy ukrán katonai szóvivő, Nazar Voloscsin beszámolója alapján.
Nazar Voloscsin szerint Ukrajna védelmi állása „megsemmisült”, és ha a csapatok a térségben maradnak, az komoly áldozatokkal fenyeget, mert a térségben állomásozó ukrán zászlóalj parancsnoka, Oleh Sriajev szerint az orosz csapatok létszáma tízszeres az ukrán erőkéhez képest. Oroszország az elmúlt héten mintegy1300 csapást mért, közel 130 siklóbombát vetett be és 44 szárazföldi támadást hajtott végre.
Az orosz erők azért ostromolták hónapokon át a stratégiai jelentőségű – magaslaton fekvő – várost, mert potenciális bázisként használhatják a nyugati – Kramtorszk és Szlovjanszk városok felé történő – előrenyomuláshoz. Megszerzésével elvágják továbbá a kritikus ukrán utánpótlási útvonalakat, és közelebb hozná Oroszországot a donyecki régió elfoglalásához – írja a lap.
Kijev tárgyalásokat folytat az Azerbajdzsánból az unióba irányuló gáztranzitról, miután az orosz gáz tranzitjára vonatkozó szerződés 2024 decemberében lejár, jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Bloombergnek – írj a The Kyiv Independent.
Kijev és az Európai Unió közölte, hogy nem törekszik az oroszgáz-tranzitszerződés év végi meghosszabbítására. A megállapodást 2019-ben írták alá.
Herman Haluscsenko energiaügyi miniszter márciusban azt mondta a Bloombergnek, hogy nem látja annak lehetőségét, hogy az orosz gáz december után is Ukrajnán keresztül áramoljon.
Most alternatív lépéseket mérlegelünk arra vonatkozóan, hogy hogyan használhatnánk a vezetéket egy másik gázszállítóval, egy másik országgal. A tárgyalások folyamatban vannak
– mondta Zelenszkij. Hozzátette, hogy nem akarják meghosszabbítani a gázszerződést az oroszokkal, és nem akarják, hogy itt pénzt keressenek.
Magyarország területére csütörtökön az ukránmagyar határszakaszon 7681 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 6499 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.
A beléptetettek közül a rendőrség 52 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.
Keddi kijevi látogatása után pénteken Moszkvába is ellátogathat Orbán Viktor, hogy az orosz–ukrán háború másik felének vezetőjével is tárgyaljon. Erről Panyi Szabolcs posztolt az X-en, akinek több nyugati és közép-kelet-európai forrás is megerősítette a hírt. A források szerint Orbánt a Kremlben fogadják, és Vlagyimir Putyin elnökkel is találkozik majd. A hírek szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is a kormányfővel tart majd.
A témával bővebben ebben a cikkünkben foglalkoztunk.
Ennek némileg ellentmond, hogy Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtökön azt a hírt közölte az MTI-vel, hogy Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) csúcstalálkozóján július 5-én és 6-án az azerbajdzsáni Susában.
A csúcstalálkozó témája a fenntartható jövő építése a közlekedésen, a konnektivitáson és a klímapolitikán keresztül. A tárgyalások célja, hogy a részes államok (Törökország, Üzbegisztán, Türkmenisztán, Kazahsztán, Azerbajdzsán, Kirgizisztán és – megfigyelőként – Magyarország) a fenti területeken előmozdítsák együttműködésüket. A csúcstalálkozó további napirendi pontja a TÁSZ kapcsolata az Európai Unióval és más nemzetközi szervezetekkel.
Orbán Viktor kétoldalú tárgyalásokat is folytat majd a türk partnerállamok vezetőivel – közölte a sajtófőnök.
A Bild haditudósítója szerint az orosz hadsereg áttörte az ukrán védelmi vonalat és három kilométert nyomult előre Pivnicsne és Zalizne felé.
Bármi is legyen Ukrajna stratégiája az orosz előrenyomulás megállítására a Donyecki területen, nem működik
– fogalmazott Julian Röpcke. 
A posztja alatt, egy bejegyzésre reagálva a haditudósító azt is leírta, hogy szerinte nincs stratégia arra, hogy megállítsák az előrenyomulást, vagy akár csak felszabadítsák a megszállt területeket, és az, hogy veszteségeket okoznak az orosz hadseregnek, önmagában még nem mutatkozik meg stratégiai eredményekben a csatatéren. 
#NewsMap
The Russian invasion army broke through the Ukrainian line of defense and advanced three kilometers into #Pivnichne and #Zalizne.
Whatever Ukraine's strategy is to stop the Russian advance in Doentsk oblast – it is not working. pic.twitter.com/9kApwPtuiv
Köszöntjük olvasóinkat!
Indul az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:
Tartsanak velünk ezúttal is!

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital
Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI
AI: OS AI, OSN AI
OS AI:OS AI, OSN AI AI LAB
Pythia AI:OS AI Pythia, OSN AI AI Pythia
OS AI Vincent:OS AI Vincent, OSN AI AI Vincent
Social AI:Social AI
Osn AI OSN AI:OSN AI
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital