Hírek és minden más

Egy friss kutatás szerint egyre egyszerűbbek a zenék

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital
Menü
Kereső
2024. július 5. – 06:12
Másolás
1321
Egyre kevésbé összetettek a legnépszerűbb dalok, de ez nem jelenti azt, hogy szükségszerűen rosszabbak is, derült ki a londoni Queen Mary University friss kutatásából. A tudósok szerint a változás – legalábbis részben – annak köszönhető, hogy az évtizedek során új műfajok jelentek meg, mint például a stadionrock, a diszkózene és a hiphop, írja a Guardian.
Madeline Hamilton, a kutatásról szóló tanulmány egyik szerzője azt mondta, hogy az eredmények nem jelentik azt, hogy a zene egyre butább is lesz. „Az a feltételezésem, hogy a zene más aspektusai egyre bonyolultabbak, a dallamok pedig egyre egyszerűbbé válnak a kompenzálás módjaként” – mondta Hamilton, megjegyezve, hogy míg a korábbi évtizedekben a zenét egy maroknyi hangszerrel készítették, ami azt jelenti, hogy a komplexitás általában a vokálok által jött létre, a modern számok sok réteggel dolgoznak.

A kutatók megvizsgálták az Egyesült Államok év végi Billboard-toplistáján az első öt helyezést elért dalokat minden évben 1950 és 2022 között. Ezek közé tartozott például a Heartbreak Hotel (Elvis Presley), a Hey Jude (a Beatles), a Vogue (Madonna), a Poker Face (Lady Gaga) és Beyoncé Irreplaceable-je is. A tudósok elemezték őket nyolc szempont alapján. Az eredmények azt mutatták, hogy a dalok átlagos összetettsége az idő múlásával csökkent, 1975-ben és 2000-ben két nagy, 1996-ban pedig egy kisebb eséssel.
Hamilton szerint az egyik magyarázat a különböző zenei műfajok térnyerése volt, és az első visszaesés akkor következett be, amikor a stadionrock és diszkózene népszerűvé vált. „A 2000 körüli [csökkenés] valószínűleg legalábbis részben a hiphop térnyerésének köszönhető, mert ezek a dallamok általában nagyon egyszerűek” – mondta Hamilton.
Az elemzés azt is kimutatta, hogy a legnépszerűbb daloknál nőtt a hangjegyek sűrűsége, vagyis a másodpercenként énekelt hangok száma, különösen 2000 óta.
A kutatók felhívták a figyelmet: a tanulmányuk csak a legnépszerűbb dalokat vizsgálta, könnyen lehet, hogy a zenei paletta egészére rávetítve nem vehetők észre ilyen változások.

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár
Kávé, kapszulás kávé: kapszulás kávé rendelés

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital