Hírek és minden más

Letiltotta Brazília a Metát arról, hogy a felhasználók bejegyzésein képezze a mesterséges intelligenciáját

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital

Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el:
Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Az Európai Unió után egy másik fontos piacot is elveszített a Meta, így egyre jobban szűkül az a tér, ahol a mesterséges intelligenciáját még tanítani tudja.
Megtiltotta Brazília a Metának, hogy a brazil Instagram- és Facebook-felhasználók bejegyzéseit a mesterséges intelligenciája betanítására használja fel – számolt be róla a BBC. A döntés néhány héttel azután született meg, hogy az ír adatvédelmi hatóság kritikája után a Meta átmenetileg felhagyott azzal, hogy a mesterséges intelligenciáját az uniós állampolgárok adatain tanítsa be.
A brazil nemzeti adatvédelmi ügynökség (ANPD) kedden azt közölte: azonnali hatállyal felfüggeszti a Meta azon adatvédelmi szabályát, amely lehetővé teszi a cég számára, hogy generatív mesterségesintelligencia-modelleket, például chatbotokat képezzen a felhasználók bejegyzései alapján. A cég szóvivője csalódottságának adott hangot, mivel szerinte a vállalat adatvédelmi irányelvei megfelelnek a helyi szabályozásnak.
A Metának összesen 102 millió Facebook- és 113 millió Instagram-felhasználója van Brazíliában, vagyis jelentős piacról van szó. A cégnek most öt munkanapja van arra, hogy módosítsa a szabályzatát. Ha ezt nem teszi meg, akkor napi 50 000 real, vagyis mintegy 3,3 millió forint pénzbüntetést fog kapni.
A helyi jogvédő szervezetek üdvözölték az ANPD döntését, a Meta ugyanis a 18 éven aluliak bejegyzéseit is felhasználta volna az MI képzésére. Európában csak a 18 éven felüliektől származó posztokat és hozzászólásokat adta volna át az algoritmusnak.
Lecseréli a néhány hónapja bevezetett címkéjét a Meta, hogy pontosabban lehessen látni, melyik tartalom készülhetett a mesterséges intelligencia bevonásával.
Kérdés persze, hogy ezekkel a bejegyzésekkel milyen minőségű mesterséges intelligenciát lehet kifejleszteni. Iparági szakemberek egy ideje már figyelmeztetnek, hogy ilyen mértékű tanulási ütem mellett 2026-ra elfogyhat a minőségi adatkészlet – például tudományos és szépirodalmi művek, minőségű újságcikkek –, amivel tanítani lehetne az MI-t. Pontosabban: amivel minőségi mesterséges intelligenciát lehetne kifejleszteni. A legtöbb, az átlagos felhasználók által generált adat ugyanis annyira gyenge minőségű, hogy azzal nem sokra mennek a mérnökök.
Az OpenAI nemrég már arról beszélt, muszáj lopnia annak, aki MI-t akar fejleszteni.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.
Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!
Adathalászat, zsarolóvírusok, elavult operációs rendszerek biztonsági rései és még sok más – gyakorlatilag minden irányból veszélyben vannak a felhasználók adatai, de némi odafigyeléssel a legtöbb veszély kivédhető.
Egy friss tanulmány szerint műszakilag megoldható, hogy a Földön lévő adatközpontokat az űrbe telepítsék, és azok működőképesek legyenek…
Az űrkutatásban is fontos szerep juthat annak az új, rendkívüli pontosságú atomórának, melyet az Egyesült Államokban fejlesztettek.
További friss állások ›
Folytatja a Crazy Taxi-sorozatot a Sega, ezúttal már modern köntösbe öltöztetik az ikonikus az autós játékot. Néhány képkockát már közzé is…
Bizonyára sokan játszották már olvasóink közül is a klasszikus kétszemélyes táblajátékot, a torpedót, amelynél az ellenfél ismeretlen…
Eljárást indított a NAIH a Szuverenitásvédelmi Hivatal átláthatatlan szerződései miatt
A Fidesz a járvány előtt túlfűtötte a hálószobákat, ezért is születhet most kevés gyerek
Deutsch Tamás: „Imádok nagypapa lenni!”
Benzines erőfitogtatás: Magyarországon az Audi valaha készült legerősebb SUV-ja
Szijjártó egyetértett az új iráni külügyminiszterrel abban, hogy nem kell mindenben egyetérteniük
A várakozásoknak megfelelő eredmény rajzolódik ki a hagyományosan pontos exit pollokból: a Konzervatív Párt megsemmisült, Keir Starmer kényelmes, 170 képviselős többséggel kormányozhat.
Megbízatása elvileg már lejárt volna, mégis a mai napig él.
Az MSZP-s politikus a magyar rendszerváltás egyik legnagyobb alakjaként méltatta Hornt.
Nem tudni, mi történt pontosan, de a rendőrség nyomozást indított az ügyben.
Arról egyelőre nincs hír, hogy mikor játszhat újra a magyar válogatott és a Ferencváros támadója.

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár
Kávé, kapszulás kávé: kapszulás kávé rendelés

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital