Hírek és minden más

Orbán Viktor: Amit a légi közlekedésben látunk, az a tűrhetetlen kategória

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital
Menü
Kereső
2024. július 5. – 07:38
frissítve
Másolás
853
„Nehéz fölmérni egy-egy ilyen találkozónak a hatását. Magyarországnak tudnia kell a helyét meg a súlyát, a béketárgyalásokat a nagy országok fogják elintézni” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában péntek reggel, amikor a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott tárgyalásáról kérdezték. Orbán szerint „az igazi ellenfél” az orosz–ukrán háború okozta nyomorúság. „Valószínűleg Európa többet is tudna tenni azért, hogy a béke felé mozduljunk el” – tette hozzá.
„Béke akkor lesz, ha ezt valaki megcsinálja”
– mondta Orbán, majd úgy folytatta: „Magyarország nem vállalhatja ennek a felelősségét, erre nincs se mandátumunk, se megfelelő nemzetközi politikai súlyunk nincs megfelelő nemzeti össztermékünk, hadseregünk és így tovább, de tudunk jó eszköz lenni a Jóisten kezében, tudunk jó eszköz lenni a békét akaró emberek kezében.”

Orbán elmondta, hogy a béketárgyalás és a tűzszünet ügyében Zelenszkij „nem volt boldog”. A miniszterelnök szerint mindenki attól fél, hogy amikor tűzszünetet köt, azt a másik fogja kihasználni.
„A következő lépés a következő lépés, mert minden egyes lépésről csak akkor tudom tájékoztatni önt és a közvéleményt, ha már megtörténtek. Mert ezek kényes és érzékeny dolgok, akkor kell róluk beszélni, hogy ha már az ember maga mögött hagyta az éppen soron következő lépést” – mondta Orbán, amikor arról kérdezték, hogy akkor most mi a következő lépés a béke felé vezető úton. A Kossuth rádió riportere az interjú során nem kérdezett rá arra az értesülésre, hogy Orbán pénteken Moszkvában fog találkozni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.
A miniszterelnök szerint az orosz–ukrán háborúról készült európai közvélemény-kutatások manipuláltak, ezért nem feltétlenül hisz abban, hogy az európaiak többsége támogatja az Ukrajna melletti elköteleződést. Állítása szerint az európai emberek aggódnak a háború gazdasági hatásai miatt. „Túl sokat várunk Amerikára. Amit még tapasztaltam, hogy aggódnak az emberek a háború gazdasági hatásai miatt. (…) Hogy fogunk kilábalni ebből a gazdasági nehézségből, ha a pénzt elküldjük máshova” – tette fel a kérdést Orbán.
A miniszterelnök beszélt az alakulóban lévő új európai frakciójukról, a Patrióták Európáért szövetségről. Állítása szerint több párt is arra vár, hogy bejelentsék a csatlakozásukat. Orbán szerint Franciaországban olyan politikai változás fog bekövetkezni, ami az egész kontinensre hatással lesz, arra számít, hogy Marine Le Pen pártja, a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés fog nyerni, a kérdés csak az, hogy mennyivel. Ha nem lesz többségük, akkor az Orbán szerint az „zavaros viszonyokat” fog teremteni.

Orbán szerint kereskedelmi háború réme is fenyeget. Ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy az Európai Bizottság ideiglenes kiegyenlítő vámot vetett ki a Kínából származó akkumulátoros elektromos járművek behozatalára. Orbán szerint ez egy rossz és átgondolatlan lépés, amit még az európai autógyártók sem támogatnak. „Az európai autógyártók kézzel-lábbal tiltakoznak, nekem is elmondták, hogy ez nekik rossz. (…) És mégis, az ő érdekükben most a bürokraták hoznak egy döntést. Ez micsoda?” – mondta Orbán.
„Az ilyen rossz és átgondolatlan döntések kereskedelmi háború felé tudják eltolni a gazdasági életet, ami nekünk, magyaroknak rossz, mert mi abból élünk, hogy amit megtermelünk Magyarországon, azt az egész világon el tudjuk adni”
– mondta.

A miniszterelnök beszélt a légi közlekedésben kialakult helyzetről, a gyakori késésekről és fennakadásokról. Szerinte elfogadhatatlan, ahogy az utasokkal bánnak a repülőtereken.
„Ami a légi közlekedés ügyét illeti, amit ott most látunk, az a tűrhetetlen kategória, azon nem lehet nem felháborodni.”
„Itt az emberség minimuma is hiányzik. A repülőtér legtöbb utasa olyan ember, aki egész évben dolgozott, a félretett pénzéből most el akar menni nyaralni. Erre készült egész évben, hogy most akkor végre elmegy egy hétre a családjával valahova, megengedheti magának, hogy repülővel menjen el. Ezt a legtöbb ember komoly erőfeszítéssel hozza össze, nem állnak olyan jól a fizetések Magyarországon, hogy az ember csak úgy, kénye-kedve szerint repkedhessen vagy nyaralgathasson. Tehát ez a legtöbb magyar család számára az év egyik fontos eseménye. Erre készülnek. És erre nemcsak arról van szó, hogy rosszul szervezik meg, hanem hogy semmilyen emberséget nem mutatnak a reptéren” – mondta.
Orbán szerint nem csak a reptér üzemeltetőinek kell javulniuk, úgy látja, a légi közlekedés irányítóival és a földi kiszolgálókkal is gond van. „Tehát sokkal több megértést és emberséget várunk azoktól, akik ott a magyar emberekkel vagy az ide érkező turistákkal találkoznak” – tette hozzá.
Azt is megemlítette, hogy idén rekordévet zárhat a magyarországi turizmus. „A turizmus azért fontos, mert az a legjobb pénz. Idejön valaki, itt elkölti a pénzét, ami aztán itt marad” – mondta, hozzátéve, hogy a turizmus az egyik legfontosabb gazdasági ágazat Magyarországon. Azt mondta, soha annyi magyar nem nyaralt még, mint ebben az évben fog, és soha annyi külföldi nem jött hozzánk, mint amit ebben az évben várhatunk.
„Nem tűrjük el, hogy Magyarországon többet fizessenek az emberek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok átlagára. És ha ez a szép szó nem segít, akkor intézkedni fogunk”
– mondta Orbán az egyre dráguló hazai üzemanyagárakkal kapcsolatban.
Orbán Viktor kedden Kijevben járt, ahol találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Az orosz–ukrán háború 2022-es eszkalációja óta ez volt az első alkalom, hogy a magyar kormányfő az ukrán fővárosban járt. Orbán a találkozón a tűzszünet lehetőségének végiggondolását kérte Zelenszkijtől, mert így szerinte Ukrajna megkezdhetné a béketárgyalást Oroszországgal. Az ukrán elnök a tárgyalás után tartott rövid sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy megvitatták a két ország alapvető kérdéseit, ami egy államközi megállapodás alapját adhatja. Tárgyaltak még a kárpátaljai magyar kisebbség helyzetéről és egy magyarországi ukrán iskola megnyitásáról is.
Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtökön közölte, hogy Orbán július 5-én és 6-án részt vesz a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) azerbajdzsáni csúcstalálkozóján. Ezzel egy időben a VSquare azt írta, hogy Orbán pénteken Moszkvába is ellátogat, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozzon. Az információk szerint Szijjártó Péter külügyminiszter is Orbánnal tart.
A magyar kormányfő legutóbb tavaly októberben Pekingben találkozott Putyinnal az „Egy övezet, egy út” fórumán, ahova egyedüli EU-s politikusként utazott. A mostani várható találkozó annyiban más, hogy két napja Magyarország hivatalosan is átvette az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Ez egyben azt is jelenti, hogy Putyinnal már ilyen minőségében (is) találkozik Orbán.
Egy ilyen találkozót, akárcsak a kijevi látogatást, hosszas szervezőmunka előzi meg, így tehát Orbán már akkor tudhatta, hogy a héten Putyinhoz is elmegy, amikor Zelenszkijjel tárgyalt. Kérdés, hogy ezt elmondta-e az ukrán elnöknek, vagy sem.

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár
Kávé, kapszulás kávé: kapszulás kávé rendelés

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital