Hírek és minden más

Orbán Viktor gépe úton van Moszkva felé

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital
Menü
Kereső
2024. július 5. – 09:38
Másolás
Pénteken reggel 9 óra után nem sokkal felszállt Budapestről az az Airbus A-319-es kormányzati repülőgép, ami Orbán Viktor miniszterelnököt szokta szállítani, a gép Oroszország felé tarthat, osztotta meg az X-en Panyi Szabolcs, a VSquare és a Direkt36 újságírója.
A radarképen az látszott, hogy a gép délelőtt fél 10 előtt nem sokkal elhagyta Krakkót, Lengyelország felett repült, majd 10 óra után belépett Belarusz légterébe. Orbán Viktor néhány nappal azután utazik az orosz fővárosba, hogy Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott.

A VSquare egymástól független közép-európai országokból származó forrásai alapján magyar miniszterelnök a Kremlbe látogathat, és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalhat, a források szerint Szijjártó Péter külügyminiszter is Orbánnal tarthat.
A hvg.hu azt írja, hogy reggel 7 után pár perccel felszállt Ferihegyről a Magyar Honvédség 606-os lajstromjelű, Dassault Falcon 7x típusú gépe, amit általában Szijjártó Péter szokott használni. A külügyminiszter viszont szokásával ellentétben nem posztolta ki a Facebookra, hogy hova utazik, írja a lap. A radarképen az látszik, hogy a luxusjet Szlovákia felé indult, majd Fehéroroszországon keresztül Oroszországba repült, ahol Moszkvában szállt le, reggel 9 óra után nem sokkal.
„Orbán Viktor miniszterelnök moszkvai látogatására kizárólag a Magyarország és Oroszország közötti kétoldalú kapcsolatok keretében kerül sor” – közölte az Európai Unió külügyi főképviselője pénteken délelőtt, nem sokkal 10 óra előtt. A közlemény lényegében megerősíti a magyar miniszterelnök moszkvai utazását.
„Magyarország 2024. december 31-ig tölti be a Tanács soros elnökségét. Ez nem jár az Unió külső képviseletével, amely állam- és kormányfői szinten az Európai Tanács elnökének, miniszteri szinten pedig az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének a feladata. Orbán Viktor miniszterelnök nem kapott felhatalmazást az EU Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson”
– írták.

Orbán Viktor a szokásos pénteki rádióinterjúval indította a napját, a Kossuth rádióban többek között arról beszélt, hogy szerinte béke akkor lesz, ha valaki ezt megcsinálja, szerinte Európa többet is tudna tenni azért, hogy a béke felé mozduljunk el, de a béketárgyalásokat a nagy országok fogják elintézni.
„Magyarország nem vállalhatja ennek a felelősségét, erre nincs se mandátumunk, se megfelelő nemzetközi politikai súlyunk nincs megfelelő nemzeti össztermékünk, hadseregünk és így tovább, de tudunk jó eszköz lenni a Jóisten kezében, tudunk jó eszköz lenni a békét akaró emberek kezében” – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor a moszkvai út után az azerbajdzsáni Susába megy, ahol részt vesz a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) csúcstalálkozóján, ott lesz pénteken és szombaton is.
A magyar kormányfő legutóbb tavaly októberben Pekingben találkozott Putyinnal az „Egy övezet, egy út” fórumán, ahova egyedüli uniós politikusként utazott. A mostani várható találkozó annyiban más, hogy két napja Magyarország hivatalosan is átvette az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Ez egyben azt is jelenti, hogy Putyinnal már ilyen minőségében (is) találkozik Orbán. Az EP-választások óta legalább három olyan esemény is történt (köztük a Zelenszkijjel való találkozó), ami arra utal, hogy Orbán esetleg enged a nyugati bírálóinak, és változtat az Oroszországgal, illetve az Egyesült Államokkal szembeni politikáján. A diplomáciai taktikázásról itt írtunk részletesen.

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár
Kávé, kapszulás kávé: kapszulás kávé rendelés

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital