Hírek és minden más

Éveket kellett várni rá, most végre elindulhat Európa új űrrakétája – de mi lesz a sorsa?

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital

Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el:
Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Ha nem szól közbe az időjárás, 2024. július 10-én végre a magasba emelkedhet Európa új űrrakétája, az Ariane 6. Az Európai Űrügynökségnél izgatottan várják a pillanatot, de a rakéta jövőjére már most árnyék vetül.
Az elmúlt években megrekedt az európai űrkutatás. Bár a tudósok folyamatosan dolgoznak a földi műszerekkel, az űrbe nem, vagy csak nehezen tudott kijutni az Európai Űrügynökség (ESA). Ez azonban hamarosan változhat, hála az ESA és a francia ArianeGroup által fejlesztett Ariane 6 hordozórakétának.
Az Európai Űrügynökség 2010 óta tervezi, hogy elkészíti az Ariane 6 hordozórakétát. A cél az volt, hogy az akkor még csatasorban álló Ariane 5-öt le lehessen cserélni, a tervek szerint pedig 2020-ban kezdte volna el azt használni az ESA. A fejlesztés nem a várt ütemben zajlott, így csúszott a projekt, a koronavírus-járvány pedig további késedelmeket okozott. Ez oda vezetett, hogy amikor a James Webb űrteleszkópot is pályára állító Ariane 5 2023. július 5-én befejezte az utolsó küldetését is, az utódja még nem állt készen a bevetésre.
Ezzel párhuzamosan az Európai Űrügynökség Ukrajna inváziója miatt megszakította a kapcsolatot a Roszkoszmosszal, így elesett attól a lehetőségtől, hogy az orosz Szojuzzal induljon el a világűr felé a rakomány. Ha mindez nem lett volna elég, az ESA kisebb hordozórakétája, a Vega C ezzel egyidőben hibásodott meg, így Európának nem volt olyan eszköze, ami bevethető lett volna – írja a Nature. Emiatt a küldetések vagy el sem indultak, vagy az amerikai SpaceX szolgáltatását kellett ehhez igénybe venni – ami jelentősen növelte a költségeket.
Többévnyi halasztás után most úgy tűnik, végre megoldódik az Ariane 6 helyzete. Carine Leveau, a CNES francia űrügynökség egyik igazgatója szerint ha minden a tervek szerint alakul, akkor július 9-én végre elindulhat első útjára az Ariane 6, ami Francia Guyanából, azon belül is Kourouból startol majd el. A szerkezet végre lehetőséget ad arra, hogy az ESA az űrben végezzen el olyan tudományos kutatásokat és méréseket, amelyek feltárhatják a Naprendszer titkait, vagy épp segíthetnek jobban megérteni a klímaváltozást. Emellett természetesen hírszerzésre és kommunikációra/navigációra használható műholdak is pályára állhatnak vele.
Lucia Linares, az ESA egyik vezetője szerint a legnagyobb előnye az Ariane 6-nak az, hogy a jelenlegi kiélezett geopolitikai helyzetben Európa senkitől nem kell, hogy függjön.
Négy évtizeden át az Ariane 5 volt az Európai Űrügynökség igáslova, így érthető, hogy a szakemberek le akarták már cserélni. A szerkezet olyan fontos küldetésekben segített, mint a James Webb űrteleszkóp vagy a Rosetta űrszonda indítása, ami a 67P/Csurjumov–Geraszimenko üstökös vizsgálatára indult el. A legutolsó küldetésén a Juice űrszondát vitte az űrbe, ami a Jupiterhez tart, hogy megvizsgálja a holdjait.
Bár az Ariane 6-ot egy kategóriába sorolják az olyan nagy terhek megmozgatására képes rendszerekkel, mint a NASA Space Launch System vagy a kínai Hosszú Menetelés 10, a jelenlegi változata valójában alig tud nagyobb tömegű rakományt magával vinni, mint az Ariane 5.
Az ArianeGroup szerint a fejlesztés fő célja az üzemeltetési költségek karcsúsítása, valamint a gyártás egyszerűsítése volt. Az egység havonta egyszer indulhat majd útnak a világűr felé, ami kétszer olyan gyakori, mint amire az Ariane 5 képes volt. Az Ariane 6-ot elsősorban az európai intézményi küldetésekre szánják, ezért közpénzből finanszírozta az ESA a fejlesztését. Ugyanakkor a kereskedelmi küldetésekre is használható lesz, ami ellensúlyozhatja majd a működtetés költségeit.
Európa túl régóta fejleszti és túl sokat várt a rakétára ahhoz, hogy ne használja azt. Az Ariane 6 nagy hátránya ugyanis, hogy minden egység egyszer használható csak, szemben a SpaceX újrahasznosított megoldásával. Ez jelentősen növeli a rakéta és a küldetések költségeit, emiatt pedig a szakemberek is szkeptikusak a hasznosságát, de főként a versenyképességét illetően.
Az egységhez azonban új hajtóművet is fejlesztettek, aminek köszönhetően az Ariane 6 a küldetés elvégzése után képes visszatérni a légkörbe. Ez azért hasznos, mert így nem növeli az űrszemét mennyiségét, ami egyre nagyobb problémát okoz az űrkutatás számára.
Az Ariane 6-ot jelenleg már 30 küldetésre lefoglalták, ami azt mutatja, hogy van igény a rakétára. Ugyanakkor baljós előjel, hogy az EUMetSat európai szervezet június 28-án felmondta a megállapodását az ESA-val, és bejelentette, hogy 2025-ben nem az Ariane 6-tal, hanem a SpaceX Falcon 9-esével kívánja az űrbe juttatni a meteorológiai műholdjait.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.
Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!
Adathalászat, zsarolóvírusok, elavult operációs rendszerek biztonsági rései és még sok más – gyakorlatilag minden irányból veszélyben vannak a felhasználók adatai, de némi odafigyeléssel a legtöbb veszély kivédhető.
A floridai lóhangyák olyan tudatos viselkedést mutatnak, ami az egész kolónia életét megmentheti: ha megsérül egy társuk lába, lerágják…
Ha nem szól közbe az időjárás, 2024. július 10-én végre a magasba emelkedhet Európa új űrrakétája, az Ariane 6. Az Európai Űrügynökségnél…
További friss állások ›
Folytatja a Crazy Taxi-sorozatot a Sega, ezúttal már modern köntösbe öltöztetik az ikonikus az autós játékot. Néhány képkockát már közzé is…
Bizonyára sokan játszották már olvasóink közül is a klasszikus kétszemélyes táblajátékot, a torpedót, amelynél az ellenfél ismeretlen…
Balog Zoltán: Orbán nem tudott róla, hogy kegyelmet járok ki K. Endrének
Tényleg traffipax is lett több matrica-ellenőrző kapuból? Tisztázták a kérdést
Lelassult az országon belüli vándorlás, 600 lakost veszített csak Budapest egy év alatt
„Ha Biden nem lép vissza, a Demokraták veszítenek” – felfüggeszti a Disney család a Demokrata Párt támogatását
Szlovákia terrorcselekménnyé minősítette a Robert Fico elleni merényletet
A spanyol válogatott 2-1-re győzött a házigazda ellen, a győztes gólt a 119. percben fejelte Merino.
Portré Lamine Yamalról, a spanyol válogatott 16 éves támadójáról.
Kirill pátriárka jobbkezét valójában a szexuális visszaélései miatt száműzték ide?
A holland Szabadság Párt (PVV) a hatodik tagja a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciójának.
A szlovák miniszterelnök arról is beszélt: módosítani kellene az alkotmányt a progresszív ideológiák terjedésének megakadályozására.

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár
Kávé, kapszulás kávé: kapszulás kávé rendelés

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital