Hírek és minden más

Megszólalt a kormány Orbán békemissziójáról: Csatolják be a biztonsági öveiket, és nagyon figyeljenek – Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index vasárnapi hírösszefoglalója

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital
Orbán Viktor megteremtette Oroszország és Ukrajna között a béketárgyalás esélyét, miközben Brüsszel csak háborús kommunikációra képes Moszkvával szemben – mondta az M1 televízió vasárnap reggeli műsorában a svájci Weltwoche hetilap főszerkesztője.
Roger Köppel szerint nagyon fontos, hogy a magyar miniszterelnök „nyitva tartja a diplomáciai csatornákat”, hiszen az ukrajnai háború rengeteg életet követel nap mint nap. „Hősies küldetésének” köszönhetően az ukrán-magyar viszonyban már látszanak pozitív jelek, hiszen egy lapinterjúban Zelenszkij elnök is a megbeszélések folytatása mellett érvelt, miután a magyar kormányfő elhagyta Kijevet. Az ukrán fővárosban azelőtt „fagyos volt a hangulat”, de a visszajelzések szerint a tárgyalás nyitott és konstruktív volt – fogalmazott.
A Weltwoche főszerkesztője előrelépésként értékeli, hogy a háborúban álló felek most legalább már hajlandók beszélni a békéről. Bár mind Moszkvában, mind Kijevben azt gondolják, hogy a tűzszünet a másik oldalt segítené, legalább megnyílt az esély a tárgyalásokra, mert Orbán Viktor elérte, hogy „nyíljanak a pozíciók”.
Teljesen abszurd, hogy Brüsszelben felháborodnak ezen, és elmondják mindennek a magyar kormányfőt, miközben persze nyilván irigységgel tekintenek rá – tette hozzá Roger Köppel, aki azt is a magyar miniszterelnök érdemének tekinti, hogy az ukrán államfő immáron hajlandó lenne tárgyalóasztalhoz ülni az orosz féllel.
A főszerkesztő elismerően szólt a Patrióták Európáért frakció létrehozásáról is, mondván, ez az EP-képviselőcsoport lehet a fősodorral szembeni ellensúly, az új konzervatív erő Brüsszelben.
Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal volt tanácsadója szerint Oroszország három lépésben „megszerezhetné” Ukrajnát, amihez ki kell jelenteniük, hogy az ukránok teljesen különálló nemzetet alkotnak, ősi, egyedi kultúrával – írja az Ukrajinszka Pravda.
„Oroszország csak az ukránokkal egyesülve nyert igazi hatalmat. (…) Uraltuk a világot, becsületesek voltunk, teljes magasságokban jártunk, tiszteltek, féltek minket, és így tovább… A sötét erők szétszakítottak minket. És csak most jöttünk rá, hogy akarjuk újra a barátságot és az egyesülést” – kezdte ukránokhoz intézett beszédét Olekszij Aresztovics.
A Balti Flotta parancsnoka ukrán kitüntetéseket visel a parádékon, és senki sem bünteti meg érte. Akkor kapta őket, amikor az ukrán haditengerészet parancsnokhelyettese volt. Egyszerűen átállt az orosz oldalra. És minden katona és tiszt, aki most átáll az orosz oldalra, azonnal egy fokozattal magasabb rangot kap. Azonnal. És Oroszország fegyveres erőinek megbecsült tagjává válik
– mondta.
Véleménye szerint azonban az oroszok nem értik, hogy milyenek az ukránok és hogyan kell velük bánni. Szerinte ez a legfőbb hibájuk, és ez az egyetlen oka annak, hogy nem nyerték meg ezt a háborút, és hogy még mindig nincs Szovjetunió 2. Tisztelniük kellene az ukránok nyelvét, kultúráját, de ehelyett Oroszország minden tevékenysége az ukránok és az ukrán kultúra sértő, szisztematikus megalázására épül.
A Szabad Európa Rádió vasárnap az X-en tett közzé egy fotót, melyen a Donyeckben található Csasohov Jar maradványai láthatók.
A települést az orosz hadseregnek nemrég sikerült elfoglalnia.
A városrész Bahmut felé található.
Залишки району Часового Яру, який нещодавно вдалося захопити російській армії.

Кадри передає кореспондент Радіо Свобода. Мікрорайон розташований за каналом, в бік Бахмута. Тим часом обстріли населеного пункту не припиняються pic.twitter.com/dFXo4436gA
Európa háborúpárti politikusainak támadásai ellenére a magyar kormány folytatja a békemissziót – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán vasárnap közzétett videóban.
A miniszter arról beszél a felvételen, hogy a következő hat hónapban békemisszió következik. Azt mondta, a magyar kormány mindent megtesz majd annak érdekében, hogy hozzájáruljon a szomszédban lévő háború végéhez, ahhoz, hogy békét teremtsen a szomszédságában, és ahhoz, hogy Európa két és fél év után végre ki tudjon törni a fojtogató háborús válságból.
A külügyminiszter szerint az elmúlt egy hét arra is magyarázatot adott, hogy miért mélyül ez a háborús válság Európában. Úgy véli azért, mert „Európa tele van háborúpárti politikusokkal, akik mind elő is bújtak ezen a héten, mind meg is szólaltak, mind kritizálták a magyar kormányt, a magyar miniszterelnököt, amiért a békéért dolgozik és a béke lehetőségéről folytat egyeztetéseket” – fejtette ki Szijjártó Péter.
De mint mondta: ezek a politikusok sem tántorítják el őket az úgynevezett békemissziótól. 
Csatolják be a biztonsági öveiket, és nagyon figyeljenek a jövő héten is
– idézi az MTI a minisztert. 
Ukrajnában a háború miatt a szakemberek tanácsokat adnak arra vonatkozóan, hogyan segíthetnek a gyermekeknek megbirkózni a szorongással, amit az áramkimaradások okoznak – írja az RBK Ukrajina
Többek között olyan tanácsokkal látják el a szülőket, mint például szóljanak előre a gyerekeknek, hogy sötét lesz, tanítsák meg nekik a zseblámpahasználatot, figyelmeztessék őket arra, hogy megszűnik a mobilkommunikáció, vagy hogy időnként hívják össze a családot egy helyiségbe, oltsák le a villanyt, és mutassák be, hogy ilyen lesz az áramszünet.
Tanítsd meg a gyerekeket, hogy vegyenek fel dolgokat a padlóról, hogy ne botladozzanak bennük a sötétben
– áll a tájékoztatásban
Március óta az orosz csapatok mintegy nyolc támadásból álló sorozatot hajtottak végre az ukrajnai energetikai létesítmények ellen. Ennek következtében nehéz helyzet alakult ki a villamosenergia-rendszerben.
Az áramszünet ütemezését és az iparági korlátozásokat országszerte be kellett vezetni.
A Kreml átneveli az ukrajnai megszállt területekről származó gyermekeket, és felkészíti őket az Oroszország biztonsági erőiben való szolgálatra – írja az RBC.
Ivan Fedorov, Zaporizzsja megye kormányzója leírta, hogy Melitopolban az orosz egyház papjai, akik az orosz gárda katonái, gyermekeket léptetnek elő az orosz hadseregben való szolgálatra.
A kormányzó azt is megjegyezte, hogy a gyerekeket megtanítják a drónok irányítására. Erre a célra olyan drónokat fognak használni, amelyeket Oroszország az Ukrajna elleni háborúban használ.
Az ideiglenesen megszállt területeken az oroszok deportálással fenyegetik az ukránokat.
Minden harmadik orosz úgy véli, hogy indokolt lenne egy nukleáris csapás Ukrajna ellen – derül ki egy független orosz közvélemény-kutató szervezet felméréséből, írja a The Kyiv Independent.
A megkérdezettek 10 százaléka mondta azt, hogy egy ilyen támadás biztosan indokolt lenne, míg 24 százalékuk szerint valószínűleg.
Bár a válaszadók 52 százaléka ellenzi a nukleáris fegyverek bevetését Ukrajnában, 2023 áprilisában ez a szám még 56 százalék volt. A felmérés szerint azok, akik helyeslik a nukleáris csapást, általában idősebbek, és az orosz állami médiából értesülnek a hírekről. Az ellenzők fiatalabbak, és inkább a YouTube-ról informálódnak.
Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter egy május 25-én megjelent interjúban azt mondta, az Egyesült Államok közölte Oroszországgal, hogy ha az atomfegyvereket vet be, még ha az nem is öl meg senkit, akkor hagyományos fegyverekkel fogják támadni az ukrán területen lévő állásaikat, és mindet megsemmisítik.
Hozzátette, Kína és India is figyelmeztette Oroszországot, hogy ne használjon nukleáris fegyvereket.
Vlagyimir Putyin orosz elnök a teljes körű invázió 2022 februári kezdete óta többször is nukleáris fenyegetéseket intézett Ukrajna és a Nyugat ellen. Bár a fenyegetések nem váltak valóra, és Oroszország továbbra is nukleáris arzenáljának bevetése nélkül vívja totális háborúját, az orosz retorika és a nukleáris gyakorlatok egyaránt felerősödtek az elmúlt hetekben.
Az ukrán hadsereg fejbe lőtt egy orosz foglyot, aki orvosi segítséget kért – írja a The New York Times című amerikai lap információira hivatkozva a Ria Novosztyi.
Kaspar Grosse, az alakulat német orvosa az amerikai lapnak elmondta, hogy szemtanúja volt, ahogyan a katona tört angol és orosz nyelv keverékével orvosi segítséget kért. Az egyik ukrán katona elkezdett kötszer után kutatni, míg egy másik egyszerűen gyomron lőtte. Ekkor a férfi összeesett, de még mindig lélegzett, így egy másik katona fejbe is lőtte. 
Grosse azt is beismerte, hogy nem ez volt az egyetlen eset, amikor indokolatlanul öltek a háborús övezetben. Arról is beszélt, hogy korábban az egység egyik tagja gránátot dobott egy felemelt kezű orosz katonatisztre. 
A news.ru egy biztonságpolitikai szakértőt, Vaszil Dandykint kérdezte az esetről, aki azt mondta a lapnak, hogy az ukránok a 2013–2014-es Majdan óta ellenségként tekintenek az oroszokra. Azt is elmondta, hogy nem ez az első eset, és hogy az ukrán nacionalisták „kannibalista” módon viszonyulnak az oroszokhoz, szemben az oroszokkal, akik állításuk szerint minden egyezményt betartanak. 
Kárpátalján a Munkácsi Járási Parancsnokság Hrusevói Osztályának határőrei 50 méterre a romániai határtól négy határsértőt tartóztattak fel egy kísérővel együtt – írja az ukrán határőrség oldala. 
A férfiak közül hárman fejenként 8000 dollárt (mintegy 2 millió 900 ezer forintot) fizettek az őket kísérő férfinak, egy helyi lakosnak, míg egy másik velük tartó férfi 7 ezer dollárt (két és fél millió forintot). Miután a kísérő úszógumikat osztott szét a szökevényeknek, a férfiak a Tisza folyó felé vették az irányt, ahol a határőrök észrevették és feltartóztatták őket.
Az őrizetbe vétel alatt ketten megpróbáltak megszökni, figyelmen kívül hagyva a határőrök törvényes felszólításait. Őrizetbe vételükhöz nyomkereső kutyát vetettek be, és figyelmeztető lövéseket adtak le.
A férfiakat a határőrségre vitték, hogy az általuk elkövetett közigazgatási szabálysértésekről jegyzőkönyvet készítsenek. A határőrök jelentést küldtek a Nemzeti Rendőrségnek az Ukrajna Büntetőtörvénykönyve 332. cikke szerinti „személyek illegális szállítása Ukrajna államhatárán át” bűncselekményre utaló jelek észleléséről.
Ezenkívül a különítmény munkatársai intézkedéseket tesznek az államhatáron át történő embercsempészés bűncselekmény szervezőjének felkutatására is.
Hatalmas robbanás hallatszott a Krímben, kigyulladt a gázelosztó, így Alusta település gáz nélkül maradhat – írja az ukrán 24tv.ua oldal. Az erős robbanás június 6-án éjjel történt.
A detonáció 23 óra 30 perc körül következett be a krími Alusta üdülőváros közelében. A tűz több tíz kilométerre is látható volt, a helyiek beszámolói alapján a házak ablakai megremegtek a robbanás következtében.
Az orosz média szerint a robbanás oka hálózati hiba lehetett. Hozzátették, hogy a tüzet állítólag megfékezték, és nem terjedt át az erdőre. Áldozatokról szintén nincs információ.
Opět někdo kouřil 🤡 😁
U Alušta ve vesnici Vinogradnoje na anektovaném Krymu hoří distribuční centrum plynu, informovalo ministerstvo pro mimořádné situace.

7. července je v Alushtě možné úplné nebo částečné omezení dodávek plynu. Na místě pracují záchranáři a lesníci.… pic.twitter.com/C71Vw32u3j
Az orosz csapatok vasárnap a Dnyipróban fekvő Pavlohradot támadták ballisztikus rakétákkal – írja a 24tv.ua.
Hajnali egy óra előtt nem sokkal hallatszottak az első robbanások a városban. Nem sokkal később, 00:58-kor ismételt robbanásokról érkeztek információk.
A várost Iskander–M ballisztikus rakéták találhatták el. A kilövéseket valószínűleg a Voronyezsi régióból hajtották végre. A Pavlohradban történt robbanásokról azonban egyelőre nincs hivatalos információ.
Július 4-én az oroszok Odessza térségében csapást mértek a polgári kikötői infrastruktúrára. Az ellenséges támadás következtében 7 ember megsérült.
Ahogy arról tegnap mi is beszámoltunk, Joe Biden amerikai elnök az ABC-nek adott interjújában elmondta, hogy megvan a fizikai és a mentális ereje is ahhoz, hogy még négy évig vezesse az Egyesült Államokat és nagyon büszke arra is, amit eddig sikerült elérnie. Úgy fogalmazott, hogy ő nemcsak egy országot, „hanem a világot is vezeti”, ráadásul azt is mondta, hogy ő fogott össze több mint 50 országot Ukrajna támogatásáért.
Itt azonban nem állt meg a 82 éves elnök, ugyanis az interjú egy pontján elmondta, hogy ők a világ legfontosabb nemzete, de még ennél is továbbment.
Én vagyok az, aki megteremtettem a NATO-t, a jövőt. Senki sem gondolta, hogy képes leszek kiterjeszteni. Én vagyok az, aki megállította Putyint
– nyilatkozta Joe Biden az Ukrajinszka Pravda szerint.
Magyarország területére szombaton az ukrán–magyar határszakaszon 7255 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 7684 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.
A beléptetettek közül a rendőrség 59 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – írták közleményükben.
Ukrajna új tengeri stratégián dolgozik, amelyet hamarosan a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács hagy jóvá.
Új tengeri stratégián dolgozunk országunk számára – az Ukrán Tengeri Stratégián. Ezt a stratégiát hamarosan a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács hagyja jóvá – most véglegesítjük pontjait
– mondta Zelenszkij az Ukrajinszka Pravda szerint.
„Világosan értjük, hogy a háború megváltoztatta az erőviszonyokat az egész fekete-tengeri térségünkben, és az orosz flotta soha többé nem fogja uralni ezt a területet. Megszilárdítjuk érdekeinket, figyelembe véve Ukrajna új technológiai képességeit és partnereinkkel való új kapcsolatainkat” – tette hozzá az elnök.
Elmondása szerint Ukrajna mindig olyan állam lesz, amely képes megvédeni saját érdekeit a tengeren, a közlekedési ütőereket, valamint szövetségeseink és partnereink érdekeit. Zelenszkij köszönetet mondott azoknak a katonáknak is, akik biztosítják, hogy az ukrán drónok orosz területre csapjanak le.
Az orosz államnak éreznie kell a választ arra, amit országunk és népünk ellen tesz, és ez a válasz most nyilvánvaló számára. Az ukrán drónok már világmárkává váltak
– zárta mondandóját Ukrajna elnöke.
Ahogy arról beszámoltunk, Ukrajna polgári létesítményeket bombázott Oroszország Krasznodari határterületén. Egy katonai blogger éppen a közelben volt és lefilmezte a robbanást. 
A felvétel közben egy újabb beérkező drón is hallható, amelyre fel is hívják az emberek egymás figyelmét hangos „becsapódás” kiáltásokkal.
A felvételeket megosztó Anton Herascsenko, ukrán belügyminiszter-helyettes felhívta a figyelmet, hogy az orosz légvédelmi rendszerek nem működtek, és a drón pontosan eltalálta a létesítményt.
»Minden rendben van« – mondja, miközben az olajraktár égni kezd. Ebben az esetben egyetértek
– fogalmazott a politikus.
Russian “military blogger” Romanov witnessed a drone attack on an oil depot in the Krasnodar region.

Judging by the footage he published, no air defense work could be heard in the background, and the drone accurately hit the fuel infrastructure facility.

“Everything is fine,”… https://t.co/gzs0K8Jw7V pic.twitter.com/o2YCoO2n1X
Köszöntjük olvasóinkat!
Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:
Tartsanak velünk ezúttal is!

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital
Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI
AI: OS AI, OSN AI
OS AI:OS AI, OSN AI AI LAB
Pythia AI:OS AI Pythia, OSN AI AI Pythia
OS AI Vincent:OS AI Vincent, OSN AI AI Vincent
Social AI:Social AI
Osn AI OSN AI:OSN AI
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital