Hírek és minden más

Orbán egy svájci lapnak elárulta, hogyan szervezték meg teljes titokban a moszkvai látogatását

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital
Menü
Kereső
2024. július 7. – 09:13
Másolás
658
Kijevi látogatása után Orbán Viktor váratlanul Moszkvába utazott, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyaljon. A magyar miniszterelnök újabb oroszországi útja komoly megütközést keltett az uniós vezetők körében, részben azért, mert Magyarország tölti be az Európai Unió soros elnökségét. Másrészt mert még Magyarország legfontosabb szövetségesei sem tudtak Orbán tervéről. Moszkvai látogatása után Orbán Azerbajdzsánba utazott, hogy a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) csúcstalálkozóján vegyen részt. A repülőúton készített vele interjút a svájci Weltwoche, amiben a Putyinnal való találkozójáról és az arra érkezett nyugati reakciókról is szó esett.
A Weltwoche újságírója először arról kérdezte Orbánt, hogy milyen érzés volt az orosz elnökkel tárgyalni, aki több mint 6000 nukleáris robbanófejjel rendelkezik. „Különleges. Már csak azért is, mert el lehet képzelni, hogy mi minden felett uralkodik. A robbanófejeket említette, de ott van a terület, a lakosság és a hatalmas természeti kincsek, amivel rendelkeznek. Szóval egy igazi birodalom. Egy ember, aki egy valódi birodalmat irányít” – mondta erre a magyar miniszterelnök. Hozzátette, már hozzászokott az érzéshez, mivel ez volt a 14. találkozója Putyinnal.

Orbán szerint mára ő maradt az egyetlen nyugati vezető, aki egyszerre képes Kijevvel és Moszkvával tárgyalni. „A többiek olyan helyzetet teremtettek, ahol nincs lehetőségük a közvetlen kommunikációra a két szereplővel, különösen az oroszokkal.” Nem érdeklik a moszkvai útja miatt őt ért kritikák, mert sokkal fontosabb, hogy a fronton minden percben százak halnak meg. Ezért van az, hogy bármit is mondjanak rá Brüsszelben, ki kell használnia a speciális helyzetét az unió soros elnöksége és amiatt, hogy az ukránokkal és az oroszokkal is képes tárgyalni. Arra nem tért ki, hogy az uniós külügyi főképviselő külön közleményt adott ki, hogy hangsúlyozza: a magyar államfő semmilyen formában sem képviseli az EU-t Moszkvában.
Orbán elmondta, hogy teljes titokban készítették elő a moszkvai látogatását. Azután kezdték meg a szervezést, hogy véget ért a találkozója Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel Kijevben. Azt is elárulta, hogyan zajlott a szervezés. „Küldtem egy titkos üzenetet Szijjártó Péter külügyminiszternek, hogy szervezzen meg valamit, mivel a telekommunikációt teljes mértékben megfigyeli a többi nagyfiú, ezért próbáltam szőnyeg alatt tartani a dolgot, amíg csak lehet.”
Orbán szerint akkor szivároghatott ki a terv, amikor egy magyar katonai gép engedélyt kért ahhoz, hogy átrepüljön Lengyelország felett. Orbán sejtelmesen még annyit mondott, hogy jövő héten a moszkvaihoz hasonlóan meglepő találkozói lesznek, amiket szintén csak akkor jelentenek be majd, amikor már a helyszínen lesz. Azt nem árulta el, kikkel és miről tárgyal majd.
Az újságíró felvetette, hogy azért kritizálják sokan, mert nem elég kritikus az oroszokkal szemben és azzal vádolják, hogy Putyin barátja. Orbán erre azt mondta, hogy ő a magyarok és a béke barátja. „Azért tárgyaltam Putyinnal, mert keresem annak a módját, hogyan lehetne a leggyorsabban lezárni a háborút és békét kötni.”
Orbán elmondása szerint a tárgyalás során megkérdezte Putyint, lát-e esélyt egy rövid fegyverszünetre a béketárgyalások megkezdése előtt. Az orosz elnök nem volt túl optimista ezzel kapcsolatban, mert ők is azt mondják, amit az ukránok, hogy a másik ellenük használná fel a fegyverszünetet. „Én azt mondtam, legalább fontolja meg. Értem az érvelését, de gondolja meg. Minden nap számít, mivel minden nap fiatalok halnak meg, legalább gondolja meg, ne söpörje félre.”

Arról is megkérdezte az orosz elnököt, van-e elképzelése arról, hogyan alakulhat Oroszország és az EU viszonya az ukrajnai háború befejezése után. Orbán elmondása szerint azt mondta erre Putyin, hogy erről még túl korai beszélni, de bárkivel hajlandó tárgyalni. Orbán szerint az oroszoknak is ad némi reményt a háború lezárására, hogy „valaki idejön nyugatról, mert a nyugatot is ellenségnek tekintik, és azt mondja, hogy beszéljünk máshogyan”.
A svájci lap megkérdezte Orbántól, milyen embernek tartja az orosz elnököt, mert nyugaton sokan sértett, gyanakvó embernek látják. A magyar államfő azt mondta, nem tudja, milyen, amikor Putyin sértett, mert ő még sosem sértette meg. A tárgyalás Putyinnal három órán keresztül zajlott, Putyin beszélt többet, de jó hangulatban telt, árulta el Orbán. „Putyin több mint száz százalékban racionális ember. Amikor tárgyal, amikor felajánlj valamit, akkor is hihetetlenül racionális. Hidegvérű, nagyon óvatosan fogalmaz. Igazi kihívás tárgyalni vele, és arra való felkészülés, ha az ember azonos intellektuális és politikai szinten akar vele lenni.”
Orbán arról is beszélt, hogy szerinte a békét nem lehet bürokratikus úton elérni, mert a politikai megoldásra van szükség, ezért politikusoknak kell tenniük a békéért. „Első lépésként meg kell nyitni a diplomáciai csatornákat, ezt történt ma, ami egy fontos előrelépés.” A következő meglepő lépése hétfő reggel következik, de azt nem árulta el, mit pontosan mi fog történni. „Majd meglátja, figyelje a híreket” – tanácsolta az újságírónak.

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár
Kávé, kapszulás kávé: kapszulás kávé rendelés

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital