Hírek és minden más

Rájöttek, idővel miért csökken a tüdőrák kockázata

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital

Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el:
Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Amerikai kutatók szerint az idősebb emberek tüdeje már kevésbé alkalmas arra, hogy daganatos sejtek szaporodjanak el benne, de más oka is lehet annak, hogy 75 éves kor felett csökken a betegség kialakulásának kockázata.
Két, egereken végzett vizsgálat során arra jutottak, meglepő előnyben vannak a 75 évnél idősebbek: meredeken csökken körükben a tüdőrák kialakulásának esélye. A bioRxiv preprint szerveren megjelent tanulmányokban a kutatók olyan specifikus génekről írnak, amelyek hozzájárulhatnak a kockázat csökkenéséhez, és meglepő kapcsolatot tárnak fel köztük és a vasanyagcsere között – számolt be a Nature.
A mostani megállapítások azért is meglepők, mert általánosságban a rák kialakulásának kockázata az idő előrehaladtával folyamatosan nő.
A rákot DNS-mutációk okozzák, amelyek idővel felhalmozódnak. Minél idősebb valaki, annál több ilyen mutáció gyűlhet fel, amelyek szükségesek a rákos sejtek kontrollálhatatlan szaporodásához. Azok az immunreakciók, amelyek egykor képesek voltak kordában tartani a daganatot, az életkor előrehaladtával egyre gyengébbé válnak. A legtöbb rákdiagnózisra 60–70 éves kor környékén van a legnagyobb esély.
Emily Shuldiner, a kaliforniai Stanford Egyetem tudósa csapatával együtt olyan egereket tanulmányozott, amelyekben egy ismert genetikai kapcsolóval szabályozható ráktípus volt jelen. A mutációt a fiatal és az idős egerek tüdejében is bekapcsolták, és azt tapasztalták, hogy előbbiekben nagyobbak és gyakoribbak a daganatok, mint az utóbbiakban.
A kutatók emellett a CRISPR-Cas9 genetikai ollót is alkalmazták, hogy felmérjék, több mint kéttucat, a tumornövekedést gátló gén inaktivitása milyen hatással van a daganatokra. Az átlagot nézve a legtöbb ilyen gén inaktivitása megnövelte a tumornövekedés ütemét az egerekben, de az idősebbekben kevesebb és kisebb tumorok alakultak ki. Ez arra utal, hogy egy másik folyamat az idősebb egereknél segíthet a rák elnyomásában.
Egy másik vizsgálatot a Memorial Sloan Kettering Rákutató Központ tudósai végeztek el. Xueqian Zhuang és munkatársai azt találták, hogy az öregedés növeli a NUPR1 nevű fehérje termelődését, ami az egerek és az emberek tüdősejtjeiben is befolyásolja a vasanyagcserét. A sejtek ezután úgy viselkedtek, mintha vashiányosak lennének, ami korlátozta a gyors növekedési képességüket. Ez azért fontos, mert a gyors növekedés a rák egyik jellemzője.
A kutatók szintén a genetikai ollót használva inaktiválták a Nupr1 gént az idősebb egerekben. Ennek következtében megemelkedett a tüdősejtek vasszintje, ami miatt ismét hajlamosabbá váltak arra, hogy kialakuljon bennük a daganat. A tanulmány szerzői azt is megállapították, hogy a 80 év felettiek tüdőszövetében több NUPR1 van, mint az 55 év alattiakéban, ami arra utal, hogy a mechanizmus hasonlóan működhet az egereknél is.
Svéd kutatók arra voltak kíváncsiak, milyen hatással lehet az egészségre az, hogy a tetoválás tintája a nyirokcsomóban gyűlik össze.
Az eredmények arra engednek következtetni, hogy a kor előrehaladtával a sejtek kevésbé válnak alkalmassá arra, hogy rákos sejtként szaporodjanak el. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy az egereken végzett kísérletek eredménye még nem jelenti azt, hogy az embereknél is feltétlenül minden ugyanígy működik. Az is lehet, hogy a 80 év felettieknél is ugyanolyan arányú lehet a daganatos megbetegedések aránya, de vagy nem diagnosztizálják, vagy egyszerűen kevésbé foglalkoznak vele a betegek. Ugyanakkor a boncolási adatok azt mutatják, hogy a tüdőrák előfordulási aránya valóban csökken az időseknél.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.
Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!
Adathalászat, zsarolóvírusok, elavult operációs rendszerek biztonsági rései és még sok más – gyakorlatilag minden irányból veszélyben vannak a felhasználók adatai, de némi odafigyeléssel a legtöbb veszély kivédhető.
Összegyűjtöttük egy cikkbe a hét legérdekesebb, legolvasottabb technológiai és tudományos témáit.
Teljesen autonóm, minden mozdulatát a neurális hálózat irányítja annak a humanoid robotnak, amely a BMW üzemében lépett szolgálatba.
További friss állások ›
A Monster Hunter nevű szörnyekkel teli játék már húszéves történetet tudhat maga mögött. Az érdeklődés a mai napig is nagy iránta, ezért is…
Folytatja a Crazy Taxi-sorozatot a Sega, ezúttal már modern köntösbe öltöztetik az ikonikus az autós játékot. Néhány képkockát már közzé is…
Az UEFA szerint sem ért büntetőt Cucurella kezezése a németek ellen
Újra 424-es gőzmozdony pöfögött a Balatonnál (fotók)
Megalakult az új brit kormány
Orbánt dicsérte merénylete utáni első nyilvános beszédében Robert Fico
Marine Le Pen visszaszólt Kylian Mbappénak
A kijevi, moszkvai és azerbajdzsáni útja után újabb “meglepő találkozásokat” ígér Orbán Viktor a jövő hétre.
Hilarion metropolita egy orosz hírlap által bemutatott dokumentumok szerint három hónappal azután már magyar útlevéllel rendelkezett, hogy ideköltözött.
Haverok , Balaton, buli.
A Brit Nagydíj elé időzítették a teaser bemutatóját.
Ángel Merino 1991-ben, Mikel Merino 2024-ben lőtt gólt Stuttgartban.

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár
Kávé, kapszulás kávé: kapszulás kávé rendelés

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital