Hírek és minden más

Drónokkal venné blokád alá Kína Tajvant, már a tervet is kidolgozta hozzá

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital

Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el:
Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Kínai katonai mérnökök több szimulációban kísérletezték ki, milyen módon lehetne hatékonyan semlegesíteni egy olyan sziget védelmét, ami nagyban hasonlít Tajvanra.
Kína biztos benne, hogy blokád alá lehet vonni egy kisebb szigetet csak drónok segítségével. Ezzel kapcsolatban a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) elemzői még júniusban publikáltak egy tanulmányt, amelyben részletesen ismertették, hogyan lehet ezt megtenni – írja az Interesting Engineering. A lap megjegyzi: a bejelentést néhány héttel azután tették, hogy az Egyesült Államok a Hellscape nevű stratégiát, ami annyit tesz, drónokkal akarja megvédeni Tajvant.
Csen Hujcsie, a kínai hadsereg 92116-os egységének mérnöke a Command Control & Simulation című tudományos lapban közzétett publikációban egy Tajvanhoz hasonló domborzatú sziget elleni blokádról értekezett. A leírt forgatókönyv szerint a szigetet számos légvédelmi egységgel erősítették meg, miközben ellenséges hadihajók és tengeralattjárók járőröztek a környező vizeken. Ezek alapján nehéz nem felismerni Tajvant.
Csen szerint a fentiek miatt az emberi erő alkalmazása a felderítésre és a támadásokra komoly kihívást jelent, és nem lenne költséghatékony. Ehhez képest a pilóta nélküli drónokat alacsony költséggel lehet működtetni, az áldozatok száma pedig így minimalizálható. A szakember és csapata úgy látja: a dróncsoportok háborúba való integrálása várhatóan felgyorsítja a felderítési, azonosítási, döntéshozatali és támadási folyamatokat, ennek köszönhetően pedig növeli a hatékonyságot.
A szimuláció során a kínai hadsereg négyféle drónt használt. A szárazföldi bázisokról nagy és közepes méretű, jó állóképességgel rendelkező, felderítésre és támadásra is alkalmas egységek indultak el. Céljuk az volt, hogy valós időben derítsék fel a környezetet, és szükség esetén azonnal reagáljanak a fenyegetésekre.
Viszonylag olcsók, mégis elég jók – a kínai DJI drónjait nem véletlenül használják világszerte rengetegen. A magánemberek mindennapjai mellett ott vannak a háborús övezetekben is – ez pedig komoly aggodalmat kelt több országban is.
Ezután a kisméretű drónok a kínai haditengerészet hajóiról emelkedtek a magasba, hogy megfigyeljék az álcázott célpontokat, majd hatástalanítsák az ellenséges radarokat.
Számos szimulált csata után Csen és csapata úgy találta, hogy a több nagy teljesítményű drón bevetése nem mindig hozott jobb eredményeket. Amikor azonban a drónsereg összetétele és mérete elért egy bizonyos pontot, hatékonyan lehetett blokád alá venni a szigetet és a környező vizeket.
Mivel a szimuláció során egy Tajvanhoz nagyon hasonló szigeten gyakorolt Kína, így a katonai elemzők szerint ez egyértelmű válasz az Egyesült Államok Hellscape nevű tervére. Ebben Amerika drónokkal védené meg a szigetet. Ebben öngyilkos drónokkal zavarnák meg a kínai drónokat, ami alatt a védelmi erők összehangoltabb ellentámadást indíthatnak. A katonai stratégák szerint ezzel egy hónapot lehetne nyerni.
Az Egyesült Államok egyébként már eddig is aggódott a kínai drónfölény miatt, miután a DJI harctéren is bevethető fogyasztói drónjai letarolták a piacot, a cég pedig 90 százalékos szeletet vágott ki a tortából. Emiatt Amerikában betiltanák a cég drónjainak árusítását, amivel 6 milliárd dolláros piacot bukhat Kína.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.
Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!
Adathalászat, zsarolóvírusok, elavult operációs rendszerek biztonsági rései és még sok más – gyakorlatilag minden irányból veszélyben vannak a felhasználók adatai, de némi odafigyeléssel a legtöbb veszély kivédhető.
Összegyűjtöttük egy cikkbe a hét legérdekesebb, legolvasottabb technológiai és tudományos témáit.
Csak valamikor 2025 tavaszán futhat be az Apple MI-jével felokosított Siri, a digitális asszisztens addig a régi, igencsak ügyetlen…
További friss állások ›
A Monster Hunter nevű szörnyekkel teli játék már húszéves történetet tudhat maga mögött. Az érdeklődés a mai napig is nagy iránta, ezért is…
Folytatja a Crazy Taxi-sorozatot a Sega, ezúttal már modern köntösbe öltöztetik az ikonikus az autós játékot. Néhány képkockát már közzé is…
Kutatók agyhullámokon szörföztek, hogy megtudják, milyen légiutaskísérőket szeretnénk
Nir Eyal viselkedéselemző: Az önmagában nem függőség, ha valamit sokat használunk, vannak jó és rossz szokások is
Nem járnak a vonatok Jászapáti és Jászkisér között
Gyermeket vár Margot Robbie
Salvini és az olasz Liga is belép a Patrióták Európáért frakcióba
Az Európai Parlament harmadik legnagyobb frakciója lett a Patrióták Európáért, amelyben Jordan Bardella mellett Gál Kinga is fontos pozíciót kapott.
Milyen alapon állítja be magát Orbán Viktor az Európai Unió békenagykövetének? – a hétfői kormányinfó jelentős részén ezt próbálta magyarázni Gulyás Gergely.
„Sem politikai párt, sem jelölőszervezet nem vagyunk, közhatalmat sem gyakorlunk” – írta az Átlátszó.
A hatékony meggyőzés alapelveit és eszköztárát foglalta össze Robert B. Cialdini szociálpszichológus a Hatás című művében, amelynek most adtuk ki bővített kiadását.
Portré Lamine Yamalról, a spanyol válogatott 16 éves támadójáról.

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár
Kávé, kapszulás kávé: kapszulás kávé rendelés

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital