Hírek és minden más

Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital
Meglepetésre a baloldali pártok összefogása, az Új Népfront szerezhette meg a legtöbb képviselői helyet a francia nemzetgyűlési választások második fordulójában az exit pollok szerint. Második lett a Macron mögött álló Együtt formáció, a legtöbb felmérés alapján első helyre várt Nemzeti Tömörülés pedig csak a harmadik helyen végzett. Az Ipsos exit pollja szerint az Új Népfront 172-192, az elnöki tábor 150-170, a Nemzeti Tömörülés (szövetségeseivel) 135-155 képviselői helyet szerezhetett.
France, Ipsos exit poll:Snap national parliament election, second round (seat distribution)NFP-LEFT|G/EFA|S&D: 172-192Ensemble-RE: 150-170RN and allies-ID: 135-155LR-EPP: 57-67Divers gauche-*: 13-16Divers-*: 8-11UDI-RE: 6-8 https://t.co/oL97q6lO3I
Ha nem a választási formációkat, hanem tisztán a pártokat tekintjük, akkor a Nemzeti Tömörülésé lehet a legtöbb mandátum, Macron pártja, a Reneszánsz szerezhette meg a második legtöbb képviselői helyet, a harmadik helyre pedig a radikális baloldali Engedetlen Franciaország ért be.
France, Ipsos exit poll:Snap national parliament election, second round (seat distribution)Individual partiesRN-ID: 120-136RE-RE: 95-105LFI-LEFT: 68-74PS-S&D: 63-69LR-EPP: 57-67LÉ-G/EFA: 32-36MoDem-RE: 31-37HOR-RE: 24-28Divers-*: 14-19LR/RN-EPP|ID: 12-16PCF-LEFT: pic.twitter.com/N7fJWj5DMh
Az előrehozott nemzetgyűlési választások első fordulójában a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés egyértelmű győzelmet aratott: az 577 választókörzetből 297 körzetben végeztek első helyen a jelöltei, míg a baloldali Új Népfront 159, a Macron mögött álló centrista koalíció 70, a jobbközép Köztársaságiak párt 20 győzelmet tudott elkönyvelni. A június 30-i első körben ugyanakkor csak 76 körzetben született végleges eredmény, július 7-én így 501 körzetben tartottak választást.
Már az első forduló eredményének kihirdetése után megkezdődött a visszalépések bejelentése. Az Új Népfront vezéralakjai – az Engedetlen Franciaország első embere, Jean-Luc Mélenchon, illetve a Szocialista Párt elnöke, Raphaël Glucksmann – kinyilvánították, hogy harmadik helyen végzett jelöltjeik visszalépnek a többnyire macronista jelölt javára. Az elnöki tábor már szemérmesebb volt, Macron például nem szólalt meg, csak a színfalak mögül szivárgott ki, hogy az államfő a centrista jelöltek visszalépését szorgalmazta, még akkor is, ha a jelölt a legradikálisabb Engedetlen Franciaország embere. Néhány centrista politikus – így Bruno La Maire pénzügyminiszter vagy Gérald Darmanin belügyminiszter – ugyanakkor kizárta Mélenchonék támogatását.
Végül azonban a harmadik helyen végzett baloldali és centrista jelöltek többsége visszalépett: az Új Népfront 134, az Együtt 82 körzetben.
Létrejött tehát a „republikánus front”, vagyis a széleskörű összefogás a sokak által szélsőjobboldalinak tartott Nemzeti Tömörüléssel szemben. A „republikánus front” elnökválasztások esetén már többször is működött: így győzhetett 2002-ben hatalmas fölénnyel a konzervatív Jacques Chirac a második fordulóban a lányánál jóval szélsőségesebb apa, Jean-Marie Le Pen ellen (aki a később Nemzeti Tömörülésre átkeresztelt Nemzeti Frontot alapította), és így nyerhetett Macron a 2017-es, illetve a 2022-es elnökválasztáson Marine Le Pennel szemben.
A „republikánus front” nemzetgyűlési választási premierjére azonban most került sor, és bebizonyosodott, hogy a mindenkori radikális jobboldal győzelmének megakadályozására indult taktikai szavazás ezúttal is működött.
Pedig a „republikánus frontot” már sokan temették: a Nemzeti Tömörülés jóval mérsékeltebb párttá vált Marine Le Pen vezetésével, mint mikor még Nemzeti Front néven futott, a centrista és a baloldali szavazók pedig már jóval kevésbé követik az általuk kedvelt pártok vezetőinek szavazási javaslatait, mint egykoron. A választás előtt közzétett közvélemény-kutatások is arra mutattak, hogy a „republikánus front” már legfeljebb a Nemzeti Tömörülés abszolút győzelmének megakadályozására elég: a legtöbb felmérés Le Penék győzelmét várta, a 287 mandátumot jelentő abszolút többségnél valamivel kevesebb képviselővel.
Az exit pollok eredményei azt mutatják, hogy
egyetlen erőnek sem lesz meg az abszolút többsége, lényegében egy háromosztatú Nemzetgyűlés jön létre.
Így erősen kérdésessé válik, milyen színezetű kormány jöhet majd létre, sőt az is, hogy egyáltalán sikerül-e olyan kormányt alakítani, amely a képviselők többségét maga mögött tudhatja, vagy esetleg egy szakértői kormány jöhet létre, amely eseti jelleggel állít maga mögé koalíciókat az egyes törvényjavaslatok keresztülviteléhez. Az biztos, hogy egy évig most nem lehet feloszlatni a Nemzetgyűlést, így a következő hónapokban ezzel a parlamenttel kell együttműködnie Macronnak.
A győztes Új Népfronton belül a legtöbb képviselőt a Mélenchon-féle Engedetlen Franciaország adhatja: 85 és 94 közötti képviselőt. A szocialisták 55-65, a Zöldek 32-36, a kommunisták 6-10 mandátumra számíthatnak. Mélenchon Macron távozását követelő hívei előtt máris kijelentette, az elnöknek vagy mennie kell, vagy az Engedetlen Franciaországból kell miniszterelnököt választania.
Az államfő elvileg bárkit kinevezhet miniszterelnöknek, a kormányfőt pedig a parlamentnek sem kell megszavaznia, ugyanakkor a Nemzetgyűlés bizalmatlansági indítvánnyal bármikor leválthatja. Macronnak ezért olyan miniszterelnök-jelöltet kell találnia, aki legalább külső támogatással az 577 képviselő több mint felét programja mögé tudja állítani. Ez a mostani állás szerint nem lesz egyszerű feladat.
Marine Le Pen az exit pollok ismeretében híveinek azt mondta, a Nemzeti Tömörülés győzelmét csak elhalasztották, az egyszer mindenképpen be fog következni. A párt de facto vezetője kijelentette, túl sokat tapasztalt már ahhoz, hogy csalódott legyen egy olyan eredmény miatt, mellyel sikerült megduplázniuk nemzetgyűlési képviselőik számát. A Nemzeti Tömörülés hívei számára azonban kétségtelenül csalódás lehet a mostani eredmény, hiszen Le Pen, illetve a párt elnöke és miniszterelnök-jelöltje, Jordan Bardella a kampányban úgy beszéltek, mint akik már csak karnyújtásnyira vannak a kormányrúdtól.
Ha azonban az új Nemzetgyűlésben kaotikus állapotok jönnek létre, és nem sikerül stabil kormányt létrehozni, az középtávon a Nemzeti Tömörülés megerősödését eredményezheti.
Ha állandósul a káosz, egy év múlva új nemzetgyűlési választások is jöhetnek, ebben az esetben Le Penék egyetlen feladata a kivárás.
Most elsősorban Macron elnök feje főhet: találni kell egy konszenzusos miniszterelnököt, akivel ráadásul ő is együtt tud működni, hogy megmaradjon az Európai Unió második legnagyobb gazdaságának és második legnépesebb országának kormányozhatósága. Az szinte biztos, hogy kétszer öt éves ciklusának legnehezebb három éve elé néz Macron.
Címlapkép: Az Új Népfront francia baloldali koalíció támogatói a francia parlamenti választások második fordulójának előzetes eredményeinek ismeretében ünnepelnek a párizsi Köztársaság terén 2024. július 7-én. MTI/EPA/Yoan Valat
Itt a legfrissebb makronaptár.
Bár a szolgáltatások drágulnak, az előrejelzések így is egyre lejjebb húzódnak.
Ez következhet a nemzetgyűlési választások eredményéből.
Holnap beadja hivatalosan is lemondását.
Töretlen marad a támogatás.
Valószínűleg nem éppen ideális választási eredmény született.
Megjöttek az első exit pollok.
Az is kiderült, meddig tart még a pokoli hőség.
Tovább nőtt az amerikai munkanélküliség, a legfrissebb adat szerint 4,1%-on áll, ami a 2021 novemberi értékével egyenlő. A rossz hír örömére új rekordot döntött a legtöbb amerikai tőzsde
A családjogi kérdéseket feldolgozó blogsorozatunkban a házasság és annak megromlása, a válás, a válóper, vagyonjogi kérdések és a gyermekelhelyezés témaköreiben segítünk eligazodni. Dr.
Két hónapja van a Top10-ben. Júniusban nem tudtam elemezni, mert a roic.ai valami fejlesztés miatt változtatott a letölthető adatok formátumán, azt ígérték, hogy javítják, de a végén én al
Egyszerű, könnyen skálázható, fenntartható és még esztétikus is – így lehetne jellemezni azt az innovációt, amellyel mindenki magának termelhetné a szélenergiát, ak
Komoly fellendülést hozott a 2024-es év az ingatlan- és hitelpiacon. A kamatplafon végével ugyanakkor egy bank már a kamatemelés útjára lépett és nem az a kérdés, hogy követik-e a versenytá
"Egy tech-cégnél nagyon nehéz megbecsülni, hogy mit hoz a jövő. Lehet, hogy óriási növekedés lesz, de az is lehet, hogy nem lesz igény az adott… The post "Ki kell találnunk, hogy ki tudnak-
Ahogy majd egy hónappal már írtuk a blog hasábjain, a közel-keleti regionális konfliktus a vörös-tengeri szállítmányozáson keresztül a globális piacokat is megütötte. Habár a következő..
Egyre inkább érik 21 éves autónk cseréje, így elkezdtem felmérni a piacot és a lehetőségeinket, amely tanulságát most megosztom veled is. SPOILER ALERT: Az autó pokoli drága! És itt nem is a
Az ÁKK vezére, az MNB vezető közgazdásza és a VIG befektetési igazgatója volt a Checklist hétvégi különkiadásának vendége.
Az ipar, a kiskereskedelem és a külkereskedelem sem alakult szépen.
Vezetéstechnikai szakértőt kérdeztünk.
Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.
Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.
Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.
Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital
Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI
AI: OS AI, OSN AI
OS AI:OS AI, OSN AI AI LAB
Pythia AI:OS AI Pythia, OSN AI AI Pythia
OS AI Vincent:OS AI Vincent, OSN AI AI Vincent
Social AI:Social AI
Osn AI OSN AI:OSN AI
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital