Hírek és minden más

Így néz ki a NASA űrállomása, ami a Hold körül kering majd – videó

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital

Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el:
Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
A tervek szerint a Gateway nevű űrállomás fedélzetén egyszerre négy űrhajós tartózkodik majd, akik a Holdra szállás előtt pihennek majd ott meg.
Az évtized végéig egy újabb űrállomás áll majd pályára a világűrben. A Nemzetközi Űrállomás (ISS), a kínai Mennyei Palota, valamint az új orosz űrállomás – már ha elkészül, persze – mellett a Gateway is elfoglalhatja a helyét, amit a NASA Hold körüli pályára állítana. Ha sikerrel jár, ez lesz az emberiség első olyan szerkezete, ami támogathatja a mélyűr-missziókat, valamint az állandó emberi jelenlétet a Holdon.
Hogy miként kell elképzelni az űrállomást, aminek fejlesztésében és telepítésében a NASA mellett az Európai Űrügynökség (ESA), a Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA), a Kanadai Űrügynökség (CSA) és az Egyesült Arab Emírségek Mohammed Bin Rashid Űrközpontja (MBRSC) is részt vesz, azt most egy videóban mutatta meg az amerikai szervezet. Az építése várhatóan 2025-ben kezdődik meg.
Ha sikerül a Gatewayt üzembe helyezni, akkor ez lehet a valaha repült legerősebb napelemes űrhajó. A szakemberek szerint jelentős mennyiségű energia lesz szükség ahhoz, hogy az űrállomást a Hold keringési síkjára nagyjából merőlegesen tartsák.
No Description
A Gateway nagyjából hét nap alatt kerüli meg a Holdat, ami 3000 km-re suhan majd el a Hold déli sarkától, és 70 ezer kilométerre az északi pólusától. A keringési pályának köszönhetően az űrhajósok folyamatos összeköttetésben lesznek a Földdel, nem szakad meg majd a kapcsolat közöttük.
A Gateway építését hátráltathatja, hogy a SpaceX Starship nevű űrhajója tesztelése lassabban zajlik a vártnál. Emiatt könnyen lehet, hogy 2026 helyett 2028-ban kerül majd sor az Artemis III misszióra, amely során ember léphet a Hold felszínére. Az építkezés első szakasza várhatóan 2031-ben érne véget.
A Gateway egyébként nem adna állandó otthont az űrhajósoknak – vagyis nem olyan lenne, mint az ISS –, sőt, nem is lesz majd túl kényelmes a felszínén tartózkodni. Az űrállomás ugyanis egy szűkös, ablaktalan hely lesz, amin négy űrhajós osztozik majd egyszerre.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.
Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!
Adathalászat, zsarolóvírusok, elavult operációs rendszerek biztonsági rései és még sok más – gyakorlatilag minden irányból veszélyben vannak a felhasználók adatai, de némi odafigyeléssel a legtöbb veszély kivédhető.
Összegyűjtöttük egy cikkbe a hét legérdekesebb, legolvasottabb technológiai és tudományos témáit.
Csak valamikor 2025 tavaszán futhat be az Apple MI-jével felokosított Siri, a digitális asszisztens addig a régi, igencsak ügyetlen…
További friss állások ›
A Monster Hunter nevű szörnyekkel teli játék már húszéves történetet tudhat maga mögött. Az érdeklődés a mai napig is nagy iránta, ezért is…
Folytatja a Crazy Taxi-sorozatot a Sega, ezúttal már modern köntösbe öltöztetik az ikonikus az autós játékot. Néhány képkockát már közzé is…
Tömegverekedés volt a Ryanair egyik járatán
Baleset az M0-s autóúton, több mint egy kilométeres torlódás alakult ki
A Dacia ismét nagyot tarolhat, jön a Duster kistestvére
Szándékosan gyújtottak tüzet Rákosrendezőn
Tisza-szigetek, Ludas Matyi alap, digitális gyóntatófülkék és a szőrén megülve betört ló – Magyar Péter mérleget vont, majd új kampányt hirdetett
A francia Nemzeti Tömörülés döntését követte az olasz jobboldali párté is, így már 79 képviselője van az új csoportosulásnak az Európai Parlamentben.
Akciótervet és megoldási javaslatokat vár tőle a légiközlekedési káosszal kapcsolatban nemzetgazdasági miniszter.
Keddtől elindulhat a főpolgármesteri szavazatok újraszámolása, Karácsony Gergely pedig négy dolgot vár a Nemzeti Választási Bizottságtól.
Legalább 23-an meghaltak a támadásban.
A Marokkóból Londonba induló járatnak fél órával a felszállás után meg kellett szakítania az útját.
Portré Lamine Yamalról, a spanyol válogatott 16 éves támadójáról.

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár
Kávé, kapszulás kávé: kapszulás kávé rendelés

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital