Hírek és minden más

Töltött már fel baráti, családi videót a YouTube-ra? Akkor ennek nem fog örülni

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital

Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el:
Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Amerikai kutatók vizsgálata szerint a YouTube-on lévő videók óriási része személyes jelleggel készített, magáncélú tartalom. Például egy gyermek születésnapi zsúrját örökíti meg, vagy baráti nyaralás fotói vannak benne. A mesterséges intelligenciát betanító cégeknek az ilyesmik aranybányát jelentenek – aminek persze nem mindenki örül.
Ahhoz, hogy a mesterséges intelligenciát (MI) betaníthassák a fejlesztők, rengeteg adatra van szükség. Az OpenAI technológiai igazgatója, Mira Murati néhány hónapja egy interjúban árulta el, hogy a cég videókészítő mesterséges intelligenciáját, a Sorát YouTube-videókon képzi ki. Emiatt rögtön felháborodásának adott hangot a YouTube vezérigazgatója, Neal Mohan, holott a cég hasonló koncepcióban képzi a saját MI-jét.
De mit is jelent pontosan az, ha egy cég a YouTube-videókon tréningezi az algoritmusát? Ezt a kérdést igyekeztek megválaszolni a Massachusettsi Amherst Egyetem (UMass Amherst) médiakutatói, tanulmányukat pedig a Journal of Quantitative Description: Digital Media című tudományos lap hasábjain publikálták. A csapat két tudósa, Ryan McGrady és Ethan Zuckerman a The Conversationön megjelent cikkben emelte ki a tanulmány fontosabb megállapításait, az adatokat pedig a TubeStats nevű oldalon külön is közölték.
A szakemberek becslése szerint a YouTube-ra eddig mintegy 14,8 milliárd videót töltöttek fel a felhasználók, és ez a szám folyamatosan növekszik. A platformon megtekintett videók 70 százaléka az oldal ajánló algoritmusától származik – ezek például a szokásos influenszertartalmak –, ám ez nem azt jelenti, hogy a YouTube-on ezek a tartalmak vannak többségben. A kutatók szerint ugyanis a videók nagy része személyes: családi ünnepségekről készültek, zenés szelfikről van szó, házi feladatokról és azok megoldásáról, vagy épp táncoló gyerekeket látni a felvételeken.
A vizsgálat szerint a videók jelentős részét nem a széles nyilvánosságnak szánták készítőik. Erről árulkodik az is, hogy ezek nézettsége alacsony, ugyanakkor az elköteleződés – a lájkok vagy a hozzászólások száma – arányosan magas. Emellett sok olyan felvétel is van a platformon, ami a koronavírus-járvány idején készült: oktatási anyagok, konferenciahívások felvétele és hasonlók, amelyeket szintén csak egy kis közönségnek szántak.
A szakemberek szerint emiatt nemcsak azért aggályos a mesterségesintelligencia-modellek YouTube-videókon való kiképzése, mert arra nem adnak engedélyt a felhasználók, hanem azért is, mert a platformon rengeteg olyan tartalmat találni, aminek alkotói valójában még a széles közönséget sem akarták elérni. Márpedig azt maguk a cégek – sem az OpenAI sem pedig a Google – nem tudják befolyásolni, hogy ezekhez ne nyúljon hozzá az MI a betanuláskor. Ezek felhasználása viszont komoly adatvédelmi aggályokat vet fel.
A kutatók a vizsgálat során azt is megállapították, nyugtalanítóan sok olyan videó van a platformon, amit gyerekek készítettek és ők szerepelnek benne. A YouTube szabályzata szerint 13 évnél fiatalabbak nem férhetnek hozzá a platformhoz, ám minden jel szerint ez inkább csak egyfajta iránymutatás, mintsem betartatott szabály.
A tanulmány szerint a videók legalább ötödében 13 évnél fiatalabbak szerepelnek, és ezekben a videókban a gyerekek arca is látható. A kutatók nem számították ide azokat a tartalmakat, amelyeket egyértelműen a szülők vagy gondviselők beleegyezésével készítettek.
Mostantól panaszt nyújthat be a YouTube-nak, ha úgy érzi, visszaéltek a képmásával, és egy mesterséges intelligenciával generált deepfake-videóban szerepel az arca vagy a hangja. Van azonban néhány kritérium.
A kutatók úgy vélik, az olyan cégek, mint például az OpenAI számára egy háromfős baráti társaság beszélgetése sokkal értékesebb lehet, mint egy több millió megtekintéssel rendelkező influenszer monológja, vagy egy zenei videó. Vagyis azt a mítoszt, ami szerint az algoritmusokat a népszerű videókon tanítják be a vállalatok, egyszerűen meg kell dönteni.
A szakemberek szerint érdemes figyelembe venni, hogy az iparág jelenleg még mindig meglehetősen szabályozatlan, és leginkább a technológiai vállalatok önszabályozása az, ami gátat szabhat az ilyen tartalmak felhasználásának. Márpedig a cégek nem érdekeltek abban, hogy a számukra értékes adatokat kihagyják a tanulási modellből.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.
Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!
Adathalászat, zsarolóvírusok, elavult operációs rendszerek biztonsági rései és még sok más – gyakorlatilag minden irányból veszélyben vannak a felhasználók adatai, de némi odafigyeléssel a legtöbb veszély kivédhető.
Összegyűjtöttük egy cikkbe a hét legérdekesebb, legolvasottabb technológiai és tudományos témáit.
Csak valamikor 2025 tavaszán futhat be az Apple MI-jével felokosított Siri, a digitális asszisztens addig a régi, igencsak ügyetlen…
További friss állások ›
A Monster Hunter nevű szörnyekkel teli játék már húszéves történetet tudhat maga mögött. Az érdeklődés a mai napig is nagy iránta, ezért is…
Folytatja a Crazy Taxi-sorozatot a Sega, ezúttal már modern köntösbe öltöztetik az ikonikus az autós játékot. Néhány képkockát már közzé is…
Van, akinek több mint 660 millió forintot is megértek Napóleon pisztolyai egy aukción
Gulyás Gergely nem zárta ki, hogy Orbán Trumppal is találkozhat az Egyesült Államokban
Két órán belül kétszer kaptak el egy ittas sofőrt
Súlyos rakétatámadás Ukrajna több városa ellen, Kijev legnagyobb gyermekkórházát is találat érte
Babát vár Jaskó Bálint és felesége, Horváth Sisa Anna
Az Európai Parlament harmadik legnagyobb frakciója lett a Patrióták Európáért, amelyben Jordan Bardella mellett Gál Kinga is fontos pozíciót kapott.
„Sem politikai párt, sem jelölőszervezet nem vagyunk, közhatalmat sem gyakorlunk” – írta az Átlátszó.
Szerinte egy ember nem is tudja rávenni Oroszországot arra, hogy leüljön a tárgyalóasztalhoz.
A hatékony meggyőzés alapelveit és eszköztárát foglalta össze Robert B. Cialdini szociálpszichológus a Hatás című művében, amelynek most adtuk ki bővített kiadását.
Portré Lamine Yamalról, a spanyol válogatott 16 éves támadójáról.

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár
Kávé, kapszulás kávé: kapszulás kávé rendelés

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital