Hírek és minden más

Mindenki ettől fél: egy amerikai férfi akkorát tüsszentett, hogy kiszakadt a hasfala

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital

Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el:
Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Az orvosok sem gyakran látnak ilyet: rendkívüli következménye lett egy férfi tüsszentésének, de szerencsére végül pozitívan zárult a történet.
Önnel is megesett már, hogy egy nagyobb tüsszentés után úgy érezte, majdnem kiszakadtak a szervei? Szerencsére általában tényleg semmi következménye nincs a tüsszentésnek, de nem tartozik ezen szerencsések közé az a 63 éves férfi, akinek a tüsszentéséből esettanulmány készült.
Történt ugyanis, hogy a páciens konkrétan kitüsszentette a beleit.
Mielőtt azonban rettegni kezdene attól, hogy legközelebb önre is ez várhat, megnyugtatásul közöljük: a férfinak a műtéti sebei szakadtak fel a tüsszentés hatására. Az American Journal of Medical Case Reports folyóiratban leírt esetet a Gizmodo rendkívül részletesen taglalja, mi azonban finomabban, kevesebb részlettel írjuk le a történteket.
A horrortüsszentés előzménye egy két héttel korábbi operáció, melynek során eltávolították a férfi húgyhólyagját – kezelve ezzel a korábbi, prosztatarákot célzó sugárkezelése következményeit. A beavatkozás rendben lezajlott, és az ominózus reggelen el is távolították az orvosok a varratot a szépen gyógyuló sebéről. A férfi ezt szerette volna megünnepelni a feleségével egy reggelizőben, amikor a tüsszentés megtörtént.
Rögtön ezután, a fájdalom és a nedvességérzet miatt nyilvánvaló vált számára, hogy a varrat helyén valami nincs rendben, és gyorsan meg is pillantotta, hogy néhány bele kilóg a sebe helyén – nem is tudta hirtelen, mit tegyen.
A tüsszentés elfojtásának veszélyére figyelmeztetnek brit orvosok, miután egy 34 éves férfi súlyos garatsérülést szenvedett, mert befogta az orrát és a száját egy erős tüsszentési inger közben.
A felesége mentőt hívott, és még a kiérkező mentős is bizonytalan volt, hogy mit kéne tenni ilyen helyzetben – végül sóoldattal átitatott kötést helyezett a sérült részre, így ment a páciens a kórházba. Szerencsére a belek nem sérültek, és végül három sebész dolgozott a helyreállításon. Ezután már ténylegesen felépült, hat nap után hazaengedték a kórházból.
Az esettanulmányt jegyző orvosok szerint rendkívül ritka, de nem példátlan esetről van szó: a szakirodalomban hét hasonló esetről találtak leírást. Konkrétan a tüsszentést megelőző köhögés lehetett a kiváltó ok, mivel az megnövelte a nyomást a hasában – és erre jött rá a tüsszentés.
Egyúttal abban is bíznak az orvosok, hogy a leírásuk segíthet a szakembereknek abban, hogy az ilyen eseteket megfelelően el tudják látni – utalva itt arra, hogy még a kiérkező mentős szakorvos is elgondolkodott azon, mit kéne tennie.
(Cikkünk nyitóképe illusztráció.)
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.
Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot.
Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!
Adathalászat, zsarolóvírusok, elavult operációs rendszerek biztonsági rései és még sok más – gyakorlatilag minden irányból veszélyben vannak a felhasználók adatai, de némi odafigyeléssel a legtöbb veszély kivédhető.
Egyszerre épít szuperszámítógépet Elon Musk két cége: a Tesla és az xAI is az Nvidia grafikus processzorait használja majd, amelyekből már…
Ősztől kötelező lesz minden Kínában dolgozó Microsoft-alkalmazottnak az iPhone-használat, miközben az országban épp ennek ellenkezője…
További friss állások ›
Mindenki egyszerre kattintgathat egymillió négyzetet a One Million Checkboxes oldalon, valós időben – a rendkívül szokatlan játék rövid idő…
A Monster Hunter nevű szörnyekkel teli játék már húszéves történetet tudhat maga mögött. Az érdeklődés a mai napig is nagy iránta, ezért is…
Hétfőn feljelenti a Ripostot Magyar Péter
Ahol a magyar nyelv nagynak számít: így zajlik a fordítóprogramok forradalma
Exit poll: A baloldal nyerte a francia választás második fordulóját
A legújabb Nascar autó már hangtalan, 3 motorja van és közel 1400 lóerős
Péntekre meglesz a főpolgármester-választás újabb eredménye, de Karácsonyon és Vitézyn is múlik, hogy ez már a végeredmény lesz-e
Kétféle lista jelent meg a tavaly elfogadott új törvény végrehajtása érdekében.
A sorozatos kormányzati terhek és intézkedések kiszámíthatatlanságát kifogásolják.
Ez a 19. alkalom, hogy a 2024-es költségvetést átírják a Magyar Közlönyben, ebből csak júliusban háromszor történt módosítás.
Az új rendelkezés a három leggyakoribb mulasztásra vonatkozik.
„Apaként nem tehetek mást” – írta a Tisza Párt alelnöke.
Portré Lamine Yamalról, a spanyol válogatott 16 éves támadójáról.

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár
Kávé, kapszulás kávé: kapszulás kávé rendelés

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital