Hírek és minden más

Szülők nevelése a magánzárkában, avagy mire jó a boldogsággyár Dél-Koreában?

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital

Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el:
Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Kevés a gyerek Kelet-Ázsia egyik legfejlettebb országában, ahol súlyosbítja a problémát, hogy a fiatalok mind nagyobb része nem akar felnőni. A kormány is foglalkozik a társadalmi elzárkózással, egy alapítvány pedig boldogsággyárral siet a családok segítségére.
Hikikomorinak hívják Dél-Koreában japán mintára azokat a fiatalokat, akik teljesen magukba zárkóznak, és nem akarnak kapcsolatba lépni a világgal, sőt gyakran a szüleikkel sem. Koreát az ősidőkben remete királyságnak nevezték, és komoly hagyománya volt a világtól való elvonulásnak, de a dinamikus gazdasági fejlődés nagyon megváltoztatta az országot, és ezt nem mindenki tudja vagy akarja követni Dél-Koreában.
Az egykéző koreai családokban ez valóságos tragédia, hiszen a szülők minden reményüket az egyetlen gyerekbe álmodják bele, aki viszont nem akar felnőni, nem akar a világgal kommunikálni. Nagyon sok fiatalról van szó: a 19–34 éves nemzedék 5 százalékáról, ez Dél-Koreában több mint félmillió embert jelenthet.
A szervezés a koreaiak egyik legfőbb erénye a globális versenyben, ezért az alapítvány ezt a problémát is úgy kezeli, mint egy gyártási folyamatot, ahol belép a gyárba a boldogtalan család, és a kijáratnál már boldogan szövögetik közösen a terveket. 13 hetes a program, amelyből most ért véget az első. A cél az, hogy javuljon a kommunikáció a családban, a begubózó gyerek nyíljon meg a szülők és a világ előtt. Jellemző a koreai gondolkodásra, amelyet jelentősen befolyásol még ma is a nagy kínai mester, Konfuciusz:
a tanfolyam a szülőknek szól, és nem a problémás gyereknek.
„Most már jobban megértem a fiamat, aki három éve nem hajlandó elhagyni a hálószobát” – nyilatkozta a tanfolyam után egy anya a BBC riporterének.
Hogy döbbent erre rá? Úgy, hogy férjével együtt rabruhába öltözött, és néhány napot eltöltöttek egy magánzárkában a boldogsággyárban. Se okostelefon, se számítógép, pedig enélkül ma már szinte senki sem tudja elképzelni az életet Dél-Koreában. „Érzelmileg átéltem az elzárkózást” – meséli az anya a börtöntapasztalatról, aki elmesélte azt is, hogy egy szem gyerekük hogyan került ilyen hikikomori állapotba: a tehetséges gyereket a szülők állandóan újabb sikerekre ösztönözték az iskolában, ahol emiatt igen népszerűtlenné vált. Senki sem barátkozott vele. Végül kialakult egy evési zavar, amely lehetetlenné tette, hogy a gyerek iskolába járjon. Otthon tanult, de teljesen elzárkózott a világtól. Az egyetemre felvették, és ott minden jól is kezdődött, de azután közölte, hogy őt immár nem érdekli a tanulás. Azóta ki sem mozdul a hálószobából, enni is alig hajlandó.
Egy másik szülő arról számolt be, hogy az ő fia már 26 éves, de hét éve megszakította a kommunikációt a külvilággal.
Erre a következtetésre jutott egy anya, akinek a fia szóba sem hajlandó állni vele. Ebben az esetben az okozhatta a lelki törést, hogy a fiatalember nem jutott be egy elit egyetemre, vagyis nem teljesítette be szülei álmát. Egy másik egyetemre felvették ugyan, de úgy érezhette, hogy cserben hagyta a szüleit, akik sok áldozatot hoztak azért, hogy őt bejuttassák egy drága egyetemre.
Mit csinál most ez a fiatalember? Videójátékot játszik napszámra a szobájában, és nem hajlandó elfogadni az orvosi segítséget vagy gyógyszereket.
Az egészségügyi minisztérium felmérte az okokat, amelyek miatt a fiatalok mind nagyobb számban zárkóznak el a társadalomtól:
Az öngyilkosságok terén Dél-Korea Ázsia élvonalában van, olyannyira, hogy a kormány programot dolgoz ki ennek tanulmányozására és elhárítására.
Dél-Koreában igen komolyan veszik a hikikomori problémát: minden második évben pszichiátriai vizsgálatra kell mennie a 19–34 éves korosztálynak.
Mi történt Japánban, ahol a kilencvenes években először vált tömegessé az elzárkózás a fiatalok között? Sok család tönkrement, mert az egyetlen gyerek nem vállalt munkát, az idős szülők pedig kénytelenek voltak még a nyugdíjból is támogatni őt.
Az idős szülőknek Japánban és Dél-Koreában is bűntudatuk van amiatt, hogy a gyermekük nem vesz részt a versengésben a munkaerőpiacon, és nem alapít családot. A szülők óriási pénzeket fektetnek bele a gyermekük oktatásába, ezért a kudarc anyagi jellegű is.
A koreai társadalom rendkívüli mértékben munkacentrikus, ezért lebecsülik azokat, akik nem teljesítenek.
A szülők gyakran oly sok időt és energiát fordítanak a munkára, hogy nem jut idejük a gyereknevelésre, így gyakran maguk sem tudják, hogyan kommunikáljanak a saját gyerekükkel.
„A szülők a társadalmi megbélyegzéstől tartanak, ezért magukba zárják a problémát” – mondja a boldogsággyárat üzemeltető alapítvány igazgatója.
Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!
További friss állások ›
További friss állások ›
A befolyásolás eszközei – 3. rész: Mennyit számít a külső?
Vétlen autóst talált el egy konténeres kocsiról lerepülő építési törmelék – videó
Másfélszeresére emelik a keretet, de szűk másfél nap múlva le is zárják a jelentkezést a Napenergia Plusz Programba
Egy embert felnyársalt a bika, öt másik megsérült a pamplonai bikafuttatás első napján
A Kreml nagyra értékeli Orbán Viktor erőfeszítéseit
Ez volt az a kampány, amelyhez az MKB Bank több mint 10 millió euró hitelt folyósított.
Milyen szép nagy frakciód van, Viktor! Milyen kár lenne, ha kiárusítanád az EU-t és Ukrajnát Putyinnak! – avagy elemző podcast az elmúlt napok diplomáciai agyrémjeiről.

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár
Kávé, kapszulás kávé: kapszulás kávé rendelés

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital