Hírek és minden más

Sejtettük, most meglépte a kormány, jön egy új adó, amit majd mindenki megérez

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital
Kövesse az Indexet Facebookon is!
A hétfői Kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy védelmi hozzájárulást kell fizetni minden olyan multinacionális vállalatnak, amely extraprofitra tett szert. Az új extraprofitadó a bankokra és az energetikai multikra vonatkozik, ráadásul mivel tőzsdén jegyzett vállalatokról van szó, így borítékolható volt a heves tőzsdei reakció. 
Az OTP és a Mol árfolyama is leszúrt.
Az OTP a bejelentés után szinte perceken belül 1,8 százalékot esett, majd a Mol is zuhanásba kezdett, 10:30 körül −2,4 százalékon állt a jegyzés, majd innen némileg visszaerősödött. A BUX-index is jócskán mínuszba fordult. Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője lapunknak megerősítette, hogy az OTP és MOL árfolyamának esése kizárólag a kormányzati bejelentéseknek tulajdonítható, miközben az európai részvényindexek nagyobb része emelkedést mutatott, a BUX index átmenetileg 1 százalék feletti esésbe váltott. 
A sajtóeseményen jelezték, hogy az intézkedéstől 400 milliárd forintos bevételt várhat a kormány, ami hozzávetőleg a GDP 0,5 százaléka lehet.
Az Index újságírója, Szabó Gyula kérdésére Gulyás Gergely ismertette a részleteket: a tranzakciós illeték tranzakciónként augusztus elsejétől 0,45 százalékra emelkedik, de a plafont tízezer forintról húszezer forintra emelik, a készpénzfelvételnél marad a 150 ezer forintos ingyenes felvétel, ezenfelül 0,9 százalékos illeték lesz.
Elmondta azt is, hogy egy teljesen új adót is kivetnek „devizaváltási illeték” néven.
A befektetők negatívan értékelték az új különadót
– jelezte lapunknak Cinkotai Norbert, a K&H Részvény vezető elemzője. Már a forint is gyengül. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint még a részletes számokat látnunk kell az adókról, akkor lehet mélyebb elemzéseket készíteni. Elmondta, hogy szakmai körökben már sokan pedzegették, számítottak az intézkedésre és arra is, hogy ezek a szektorok kapják majd. 
A szakértő szerint az új adó megtalálja majd az útját a fogyasztókhoz is.
Azaz az árakba beépül majd. Az is kiderült, hogy a bankoknál a bankadó csökkentéséről tárgyalt a kormány, de Gulyás Gergely szerint sok bank kihasznált egy kiskaput, amely az állampapír-vásárlásra vonatkozott, a bankadót minden olyan banknak meg kell fizetnie teljes egészében, amely nem növelte a teljes állampapír-állományát. 2024-ben érdemben a bankadó nem változik, de megemelik a tranzakciós illeték mértékét, és valutaváltási illetéket vetnek ki.
2024-ben a számlavezetési és kártyahasználati díjra stopot vezetnek be, így nem lehet ezt áthárítani a lakosságra a kormány szerint. 
Amint közzéteszik a „védelmi hozzájárulás” kiszámításának részleteit, újabb piaci reakciók várhatóak, könnyen elképzelhető, hogy a mai csökkenés egy nagyobb negatív korrekciós hullám kezdete az OTP és a MOL árfolyamában, miután a múlt héten a BUX index új történelmi csúcsot ért el – jelezte lapunknak Varga Zoltán.
Az új adó bejelentése után a forint is gyengült az euróval szemben, hétfő reggel 9:30 körül még a 392-es szint alatt járt a magyar deviza, majd az adóemelés bejelentése után, 11:10-kor már a 394-es szintet is átvitte.
(Borítókép: Index)
Kövesse az Indexet Facebookon is!

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Ajtóinkat szerelték: Egyedi beltéri ajtók
Bejárati ajtó: Biztonsági ajtó
Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI
AI: OS AI, OSN AI
OS AI:OS AI, OSN AI AI LAB
Pythia AI:OS AI Pythia, OSN AI AI Pythia
OS AI Vincent:OS AI Vincent, OSN AI AI Vincent
Social AI:Social AI
Osn AI OSN AI:OSN AI
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital